Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 16 Δεκεμβρίου

22 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΛ. 1102/2005 Δηλώσεις έναρξης, μεταβολής και διακοπής εργασιών: διαδικασίες και δικαιολογητικά για την υποβολή τους


ΠΟΛ. 1102/2005 Δηλώσεις έναρξης, μεταβολής και διακοπής εργασιών: διαδικασίες και δικαιολογητικά για την υποβολή τους

ΑΕ, δηλωση μεταβολης στοιχειων, διακοπή εργασιών στην εφορία, ΕΕ, εναρξης, ΕΠΕ, Κοινοπραξιών, ΟΕ,
ΠΟΛ. 1102/2005 Δηλώσεις έναρξης, μεταβολής και διακοπής εργασιών: διαδικασίες και δικαιολογητικά για την υποβολή τους

21 Δεκεμβρίου 2012

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση πριν από την εκπνοή του 2012, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η αρχή θα γίνει σήμερα κιόλας με τη χορήγηση του εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης πως στο εξής, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν αμέσως το 50% του βασικού μισθού τους κάθε μήνα, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης της σύνταξής τους.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις, οι οποίες θα περνούν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και θα αξιοποιούνται για την κάλυψη αναγκών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, και αμέσως μετά εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες θα διατεθούν:

- 40 εκατ. ευρώ για την καταβολή του εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους
- 255 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή χρεών 42 δήμων της χώρας
- 520 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2012 για την κάλυψη επιστροφών φόρων και υποχρεώσεων υπουργείων
- 100 εκατ. ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.ά.)
- 80 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μήνα Οκτώβριο προκύπτει ότι μαζί με εκκρεμείς επιστροφές φόρου τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι των οφειλών αυτών να έχει καλυφθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και να εξοφληθούν σχεδόν στο σύνολό τους το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διάθεση 8,5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του νέου έτους.
Προσθέτουν πως μέχρι τότε τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους από το Μηχανισμό Στήριξης και ότι ήδη έχει ετοιμαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με όλα τα βήματα για τις πληρωμές των ιδιωτών και έχουν υπογραφεί σχετικά «μνημόνια» με 12 εμπλεκόμενα υπουργεία.

Ο μεγάλο όγκος των χρεών προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει τα μισά εξ αυτών.


Επιπλέον θα υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο και είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθεί ένα «haircut» στις οφειλές του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό. Ήδη στην αγορά φαρμάκου οι πληρωμές γίνονται με «έκπτωση» 3,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ άλλων, οφείλει 2 δισ. ευρώ σε εταιρίες του φαρμακευτικού κλάδου και φαρμακεία, 2 δισ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και 1,8 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρίες.http://www.express.gr

Άκυρο στις 164 απομακρύνσεις εφοριακών

Άκυρο στις 164 απομακρύνσεις εφοριακών

Άκυρο στις 164 απομακρύνσεις εφοριακών

Άκυρο στις 164 απομακρύνσεις εφοριακών

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Γ. Μανιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να «παγώσει» προσωρινά η απόφαση Μαυραγάνη και το θέμα να διευθετηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι κ.κ. Φ. Σαχινίδης και Γ. Μανιάτης ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει έχει αντίρρηση για νέες τοποθετήσεις ή μετακινήσεις. Ωστόσο ζήτησαν αυτές να γίνονται στα όρια του νέου θεσμικού πλαισίου όπου τα στελέχη αξιολογούνται στη βάση κριτηρίων και επιδόσεων.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά τις αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τις «επανατοποθετήσεις» προϊσταμένων, διευθυντών και υποδιευθυντών σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και ΣΔΟΕ τονίζοντας ότι οι κρίσεις αυτές επαναφέρουν πρακτικές και λογικές «Μαυρογιαλούρου».

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ καλεί τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να ερευνήσει αν τηρήθηκαν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και κυρίως αν οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ή το ιδιωτικό συμφέρον όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι εφοριακοί επισημαίνουν ότι «είναι προκλητικό, σε μια περίοδο όπου οι φορολογικές υπηρεσίες δέχονται πρωτοφανή κοινωνική πίεση και πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος κάποιοι να επιλέγουν στελέχη, χωρίς μετρήσιμα, ενιαία, διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».http://www.imerisia.gr

Στουρνάρας: αποδείξεις δαπανών 25% του εισοδήματος

Στουρνάρας: αποδείξεις δαπανών 25% του εισοδήματος

stournaras bilderberg yannis stournaras bio stournaras ypourgos yannis stournaras publications yannis stournaras goldman yannis stournaras wiki yiannis stournaras wiki stournaras wiki

Στουρνάρας: για να λάβουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση θα πρέπει να κρατήσουν αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος τους

 

Στουρνάρας: για να λάβουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση θα πρέπει να κρατήσουν αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος τους.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Βουλή για να λάβουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη για εισόδημα έως 21.000 και μειώνεται σταδιακά μέχρι να εξαλειφθεί στις 42.000 ευρώ θα πρέπει να κρατήσουν αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος τους.

Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί σχετική τροπολογία. Επίσης με άλλη προσθήκη θα ξεκαθαρίζεται πως από το επόμενο έτος θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στη νέα κλίμακα και όπως είπε για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου είναι 22%, για το επιπλέον εισόδημα έως 17.000 ευρώ είναι 32% και για το υπερβάλλον είναι 42%.

«Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει με βάση την κλίμακα αυτή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Για παράδειγμα, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου», πρόσθεσε.

Με το μοντέλο αυτό πρακτικά επεκτείνεται το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ.


Επίσης ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων κατά περίπου 17%, μέσα στην ερχόμενη τριετία, συνεπάγεται αυξημένο φορολογικό βάρος που θα φέρουν οι εταιρείες που θα πληρώσουν 39% περισσότερους φόρους, καθώς και οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων το φορολογικό βάρος θα αυξηθεί 28%, ενώ σε αντίθεση οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν μόνο κατά 8%.

«Η αύξηση των φόρων στις εταιρείες μπορεί να κατηγορηθεί ως αντιαναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι απόρροια της διακράτησης και μη διανομής των όποιων κερδών τους. Όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και τα κέρδη να διανέμονται, τότε θα ανακαλύψουν ότι η φορολογία έχει στην πραγματικότητα μειωθεί από 40% σε 32%», συμπλήρωσε.http://www.imerisia.gr

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κορυφαία αξιολόγηση των ΑΑΑ μέχρι το 2020

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κορυφαία αξιολόγηση των ΑΑΑ μέχρι το 2020

2013, anergia, grexit, trapezes, troika, δημοσιο, δημόσιοι υπάλληλοι, Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα, μετρα, Στουρναρας, χρέος,

Η έκθεση της Alpha Bank προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κορυφαία αξιολόγηση των ΑΑΑ μέχρι το 2020!

Η έκθεση της Alpha Bank προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κορυφαία αξιολόγηση των ΑΑΑ μέχρι το 2020!

Η έκθεση της Alpha Bank προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κορυφαία αξιολόγηση των ΑΑΑ μέχρι το 2020!

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P σε Β- με σταθερές προοπτικές αποτελεί την καλύτερη και σαφέστερη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, και τον μετασχηματισμό της σε οικονομία ΑΑΑ μέχρι το 2020» δηλώνει στη σημερινή της έκθεση η Alpha Bank.

«Οι παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό είναι αφενός η αποφασιστικότητα που επέδειξε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής υπερβαίνοντας τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες που το συνοδεύουν, και αφετέρου η αναμφισβήτητη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηριχθεί η Ελλάδα εντός του Ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη» συμπληρώνει στην ίδια έκθεση.http://www.imerisia.gr
stournaras bilderberg yannis stournaras bio stournaras ypourgos yannis stournaras publications yannis stournaras goldman yannis stournaras wiki yiannis stournaras wiki stournaras wiki

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για το χρέος, για νέα μέτρα το 2013, την ανεργία, τις τράπεζες

Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του

Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του


λαυρεντιαδης βιογραφικο λαυρεντιαδης proton alapis λαυρεντιαδης λαυρεντιαδης ομπαμα alapis λαυρεντιαδης νεοχημικη λαυρεντιαδης λαυρεντης λαυρεντιαδης 2012

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πέρασε χθες τις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού

Τι λένε στις απολογίες τους ο Λαυρεντιάδης και οι πρώην συνεργάτες του


Από τον Μάιο του 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε παρατηρήσει ότι η Proton Bank είχε μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα (ΜΧΑ) απέναντι σε εταιρείες του βασικού μετόχου της Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο, δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το πού κατέληγαν τα κεφάλαια που έφευγαν από την Proton Bank -τα 700 εκατ. ευρώ που αργότερα αποδείχτηκε ότι κατέληγαν σε εταιρείες που συνδέονταν με τον Λαυρεντιάδη- όσο για την τήρηση των κανόνων νομιμότητας.

Αυτό υποστηρίζουν στις απολογίες τους ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας κυρίας Ιωάννας Χατζάκη δύο εκ των βασικών στελεχών της Proton Bank που σήμερα βρίσκονται στις φυλακές. Πρόκειται για τους Αντώνη Αθανάσογλου και Δημήτρη Σαραμαντή, οι οποίοι στις απολογίες τους, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, «αδειάζουν» και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο μεν πρώτος υποστηρίζει πως αν γνώριζε την κατάληξη της έρευνας της ΤτΕ για την υπόθεση της Proton Bank δεν θα υπέγραφε τα δάνεια, ο δε δεύτερος «καρφώνει» τον άλλοτε βασικό μέτοχο της τράπεζας ακόμη και για εικονικές πωλήσεις! Οσο για τον έτερο κατηγορούμενο, πανεπιστημιακό Τρύφων Κολίντζα, αυτός και αν εμφανίζεται «λάβρος» κατά του Λαυρεντιάδη. Τον κατηγορεί ότι έβγαλε ποσό 50 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό, ότι «είχε πλάτες», ενώ διερωτάται μάλιστα πώς η ΤτΕ έδωσε άδεια στην Proton Bank με τόσο μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, κάτι που, όπως λέει, δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης υπεξαίρεσης 700 εκατ. ευρώ από την Proton Bank Λαυρεντιάδης, το μόνο που ζητά με την απολογία που έδωσε στην ανακρίτρια μέσα από τον «Ευαγγελισμό» είναι να μην προφυλακιστεί, επικαλούμενος κυρίως τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Δεν κατάφερε, όμως, να την πείσει και πλέον βρίσκεται στον Κορυδαλλό, από όπου ζήτησε ήδη την αποφυλάκισή του. Η ανάκριση, όμως, για το σκάνδαλο της Proton Bank οδήγησε στη φυλακή και μία ακόμη κατηγορούμενη, τη Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank, ενώ συνεχίζει να αναζητά τον Πέτρο Κυριακίδη, άλλοτε στενό συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Δημήτρης Σαραμαντής

Καταπέλτης για τον Λαυρεντιάδη είναι στην απολογία του ο Δημήτρης Σαραμαντής, ο οποίος αναφέρεται στα ευρήματα των ελέγχων της ΤτΕ κατά την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2011. Τονίζει ότι οι εταιρείες που επρόκειτο να αποσχιστούν από την Alapis και να εξαγοραστούν από τους νέους φορείς -επιχειρηματίες- είχαν στο σύνολό τους σχέση με την Alapis - ή και με τις ίδιες τις εταιρείες που τελικά εξαγόρασαν ως πρώην ιδιοκτήτες αυτών.

Ο ίδιος επικαλείται «στοιχεία εξαπάτησης», τα οποία παραθέτει στην ανακρίτρια: «Μετατροπή συμβάσεων συνεργασίας των εταιρειών εν αγνοία της τράπεζας, αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων χωρίς τη γνώση και την ενημέρωση της τράπεζας, απόκρυψη της ύπαρξης εγγυήσεων υπέρ των θυγατρικών εταιρειών καίτοι αυτές είχαν πωληθεί, ψευδής λογιστική απεικόνιση κρίσιμων οικονομικών δεδομένων. Πρόσθετες παραπλανητικές ενέργειες οι οποίες κατεγράφησαν και αφορούν τον ίδιο τον Λαυρεντιάδη».

Οπως λέει, «χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 51 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία με τη μορφή μετρητών ανελήφθησαν από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω τρίτων προσώπων (κλητήρων) με τελικό αποδέκτη τον Λαυρεντιάδη». Ο κατηγορούμενος, που δηλώνει παραπλανημένος, εξηγεί ότι «η παραπλάνησή μας συνίσταται στο ότι η Proton είχε χορηγήσει το 27% αυτών των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του Λαυρεντιάδη».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Σαραμαντής αναφέρει ότι ο συγκατηγορούμενός του, Αν. Αθανάσογλου, επικοινώνησε με στέλεχος της ΤτΕ, τον οποίο ενημέρωσε ότι η Proton Bank θα προβεί στις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών. Το στέλεχος απάντησε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, πως δεν ενδιαφέρει ο αποδέκτης των χρημάτων αλλά αν τηρείται ο κανόνας.

Στην απολογία του ο Σαραμαντής αναφέρεται σε συναλλαγή πώλησης της εταιρείας ΦΙΝΕΛΙΝΟ, ιδιοκτήτριας εταιρείας της ΕΛΒΕ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, όπου -όπως λέει- σύμφωνα με τα ευρήματα της ΤτΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, «η συναλλαγή αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ως προς το τυπικό της μέρος, δηλαδή η συναλλαγή αποδείχτηκε εικονική ώστε να εισπράξει ο Λαυρεντιάδης το τίμημα».

Ο ίδιος αναφέρει πως υπήρξε «θύμα μιας συστηματικής μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με τη θεαματική αγορά εκ μέρους του Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της Τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι ήταν δανεικά προς εταιρείες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ ενώ, όπως αποδείχτηκε, ποτέ δεν είχε τέτοια πρόθεση, με τις διαβεβαιώσεις του ότι επιδίωκε να παραμείνει ως μέτοχος στην τράπεζα, ενώ όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε η χρηματοδότηση των εταιρειών άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα».

Παράλληλα, κατηγορεί τον Λαυρεντιάδη πως όλο αυτό το διάστημα «μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων. Κατόπιν όλων αυτών δεν αποτελώ θύτη, αλλά ένα ακόμη θύμα των μεθοδεύσεων Λαυρεντιάδη».

Τρύφων Κολίντζας

«Εγώ στην αρχή πίστευα ότι ο βασικός μέτοχος (σ.σ. ο Λαυρεντιάδης) θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος», λέει στην απολογία του ο Τρύφων Κολίντζας και στη συνέχεια «αδειάζει» τον συγκατηγορούμενό του αναφέροντας: «Το διάστημα που ήμουν στην τράπεζα δεν ήταν επαρκές για να διαπιστώσω αμέσως τις προθέσεις του μετόχου. Ομως υπήρχαν κάποιες ενδείξεις και συγκεκριμένα: α) ο βασικός μέτοχος φαίνονταν αμέτοχος να υλοποιήσει το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο για το οποίο με προσέλαβε. Οταν χορηγήθηκε το δάνειο των spin offs τον Ιούνιο του 2010, ύψους 336 εκατ. ευρώ, αποπληρώθηκαν 173 εκατ. ευρώ παλιά δάνεια του ομίλου Alapis και του βασικού μετόχου της, ενώ είχα κάνει συμφωνία μαζί του να καταβάλει 203 εκατ. ευρώ, πράγμα το οποίο δεν έκανε, επιστρέφοντας μόνο τα 173 εκατ. ευρώ.»

Ακόμη, ο Κολίντζας αναφέρει πως μια άλλη ένδειξη «ως προς τις αληθείς προθέσεις του βασικού μετόχου» ήταν ότι μια μέρα προτού ο ίδιος παραιτηθεί, ο Λαυρεντιάδης απέσυρε 50 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό. «Το γεγονός αυτό για μένα είχε τη σημασία ότι έχανε η τράπεζα ένα οιονεί κάλυμμα, όχι μόνο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και για τη χρηματοδότηση των 336 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Proton. «Βλέποντας τα προβλήματα του εσωτερικού ελέγχου, προσπάθησα να επιλέξω και να προτείνω τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν επαρκώς τις υπηρεσίες της τράπεζας και μάλιστα πρότεινα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα στον Λαυρεντιάδη, ο οποίος αρνήθηκε. Επειτα από όλα αυτά, την επομένη της ανάληψης του ποσού των 50 εκατ. ευρώ εγώ παραιτήθηκα», υποστηρίζει.

«Ολα ήταν υπογεγραμμένα από τους αρμόδιους διευθυντές και εγώ το μόνο που έκανα ήταν να διαπραγματευτώ περισσότερα καλύμματα -αποπληρωμές δανείων με τον Λαυρεντιάδη, πράγμα το οποίο δεν έγινε», αναφέρει ο Κολίντζας για να πει στη συνέχεια ότι ο ίδιος έχει εξαπατηθεί: «Θεωρώ ότι με την πληροφόρηση που έγινε γνωστή εκ των υστέρων εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λαυρεντιάδης πιθανότατα έδρασε με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων στους οποίους, όμως, εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Στην ερώτησή σας, ένα γνωρίζω, αν μέσα στην τράπεζα υπήρχαν τέτοια πρόσωπα σας πληροφορώ ότι δεν μου επέτρεψε να διαμορφώσω άποψη. Αναφορικά με την ΤτΕ μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων που τους έδωσαν άδεια. Ενα σημαντικό στοιχείο που κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να δοθεί η άδεια ήταν τα Μ.Χ.Α. της τράπεζας έναντι του ομίλου, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Αντώνης Αθανασόγλου


Ο παλαιός συνεργάτης του Τζόνι Μαρκόπουλου, Αντώνιος Αθανάσογλου, παραδέχεται στην απολογία του τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα στην Τράπεζα Proton Bank απέναντι στον βασικό μέτοχο Λαυρεντιάδη από τον Μάιο του 2010. «Γνωρίζω ότι η ΤτΕ με επιστολή της είχε παρατηρήσει την ύπαρξη Μ.Χ.Α. στην Proton απέναντι στον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της τράπεζας Λαυρεντιάδη, πράγμα το οποίο αν δεν επιλυόταν μέχρι την 30 Ιουνίου 2010 θα είχε ως συνέπεια να καταστεί η τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκής, με ολέθριες συνέπειες για την ίδια και τους μετόχους της. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έπρεπε, λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των δανείων να αποπληρωθεί».

Δηλαδή, ο Αθανάσογλου αποδέχεται τα δάνεια που είχαν λάβει οι εταιρείες που συνδέονταν με τον Λαυρεντιάδη. Οταν δε η ΤτΕ έστειλε την επιστολή στην Proton Bank, ο βασικός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη, κ. Παπαβασιλείου, πρότεινε να πωληθούν αυτόνομες εταιρείες ή και δραστηριότητες του ομίλου Λαυρεντιάδη, φάρμακα, λιπάσματα κ.λπ. και το ποσό της πώλησης, μεταξύ άλλων, να αποπλήρωνε τα δάνεια που δημιουργούσαν το πρόβλημα.

Υποστηρίζει, ακόμη πως πριν από τα δάνεια είχαν ελεγχθεί οι όροι τους και τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (σ.σ. ΒΦΛ, Μέντιμεκ. Η Μέντιμεκ εξαγοράστηκε από την Alapis και στη συνέχεια έλαβε δάνειο από την Proton Bank ).

Στην ερώτηση της ανακρίτριας για το αν διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα της τράπεζας με αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ο Αθανάσογλου, λέει πως είχε τη βαθιά πεποίθηση ότι όλες αυτέ οι χρηματοδοτήσεις « ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα». Προσθέτει ότι το τραπεζικό σύστημα, ελληνικό και διεθνές, είχε δανείσει ένα δισ. στον όμιλο αυτό, πολύ πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου που μεσολάβησαν. Ωστόσο, υποστηρίζει, ότι αν γνώριζε τα ευρήματα της Τραπέζης της Ελλάδος ως προς τη διασύνδεση των διάφορων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφε τις πιστοδοτήσεις.

Λ. Λαυρεντιάδης

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιαδης στην απολογία που έδωσε μέσα από τον «Ευαγγελισμό» χωρίς να απαντά επί της ουσίας στο κατηγορητήριο, αρνείται ότι τέλεσε οποιοδήποτε αδίκημα και αναφερόμενος στην κακή κατάσταση της υγείας του υποστηρίζει: «…Πάσχω από 18 ετών από σοβαρή αναπηρία και συγκεκριμένα από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα εκφυλιστική, με παραμορφώσεις αρθρώσεων και αδυναμία κίνησης κατά περίπτωση. Η κατάστασή μου βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, έχει δε σταθεροποιηθεί κάπως τα τελευταία χρόνια λόγω εξειδικευμένων θεραπειών σε κλινικές του εξωτερικού, κυρίως στη Γερμανία, τις οποίες διέκοψα για να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι θεραπείες αυτές διεκόπησαν οριστικά τον Μάρτιο του 2012, όταν μου απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, εγώ δε, συμμορφώθηκα εις βάρος μου».

Ο επιχειρηματίας, που βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού από την περασμένη Δευτέρα και έχει καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, αναφέρει ακόμη στην απολογία του πως είναι οικογενειάρχης, γνωστής διαμονής για τις Αρχές, με λευκό ποινικό μητρώο «και χωρίς προετοιμασία φυγής ή αποδεδειγμένη φυγοδικία». Ακόμη υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να του αποδοθεί κίνδυνος τελέσεως και νέων αδικημάτων και γιατί πλέον δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Proton Bank.

http://www.protothema.gr

20 Δεκεμβρίου 2012

Φοροδικαστήρια προαναγγέλλει ο Γ.Στουρνάρας

Φοροδικαστήρια προαναγγέλλει ο Γ.Στουρνάρας

ΕΕ, ΔΝΤ, Στουρναρας, οικονομικά δικαστήρια,
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη χρονιά, η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί από τη συνοχή του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times. Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πάντως ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη και προαναγγέλλει τη σύσταση φορολογικών δικαστηρίων.

Φοροδικαστήρια προαναγγέλλει ο Γ.Στουρνάρας


«Ο,τι κάναμε μέχρι σήμερα είναι αναγκαίο, αλλά όχι επαρκές για να επιτύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην αυστηρή εκπλήρωση των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων και στην απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις εισερχόμενες επενδύσεις, δηλώνει.
«H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού» τονίζει και σημειώνει ότι «πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ».

Ερχονται φορολογικά δικαστήρια

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επισημαίνει ότι αυτή θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -πρόταση της τρόικας που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.
«Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ' όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς» υπογράμμισε.
Η εκταμίευση αυτήν την εβδομάδα της δόσης των 34,2 δισκετομμυρίων ευρώ από τους διεθνείς δανειστές έπειτα από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ικανότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας, παρά την αντίθεση των συνδικάτων και των αντιμνημονιακών κομμάτων.
«Η απόφαση των εταίρων μας να μάς δώσουν τόσο πολλά χρήματα - περισσότερα από όσα περιμέναμε- απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του ρίσκου», λέει, προειδοποιώντας ωστόσο: «Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τον πιθανό κίνδυνο χρεοκοπίας». Πιθανή αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς τους διεθνείς πιστωτές θα σημάνει την αναπόφευκτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι η αντιστροφή θα έρθει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και αναμένει χαμηλή ανάπτυξη για το 2014.
Το 2013 «θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά ... αλλά, εάν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα και εφαρμόζοντας τα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερες χρονιές», λέει.http://www.ethnos.gr

Απαλλαγή από ΦΠΑ εισητηρίων για εκδήλωση ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Απαλλαγή από ΦΠΑ εισητηρίων για εκδήλωση ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα


Δικαιολογητικά για απαλλαγή της εκδήλωσης από ΦΠΑ 


Εάν η εκδήλωση γίνεται για η 1η και 2η φορά εντός του έτους 

1. Υπεύθυνη δήλωση του Προέδρου ότι "είναι γνώστης της εκδήλωσης η οποία θα λάβει χώρα στο ..... και δεν θα ανατεθεί σε τρίτους"
2. Καταστατικό στο οποίο φαίνεται ο σκοπός του ΝΠΔΔ
3. Η απόφαση για την εκδήλωση από το βιβλίο πρακτικών   
4. Παραχωρητήριο ή μισθωτήριο ή τίτλος ιδιοκτησίας του χώρου
5. Αίτηση προς τμήμα ΦΠΑ όπου θα αναφέρουμε τον τόπο και το χρόνο της εκδήλωσης και ότι είναι η 1η ή 2η μέσα στο έτος.  Συμπληρώνουμε και υποβάλλουμε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ

Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ

Έκτακτα μέτρα, ΔΕΗ, εετηδε, ειδικό έκτακτο τέλος ακινήτων, Τέλος ακινήτων,

Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορεί όμως να κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα καταβάλλουν το τέλος αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

 

Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ

Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕΑυτό είναι και το «δια ταύτα» της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε, εν μέρει δεκτή, η αίτηση που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από το θέμα της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ.

Ειδικότερα, το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, εξετάζοντας την αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών, έκρινε ότι πρέπει να συνεχίσει το Δημόσιο να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, διότι διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 αλλά και του 2013.

Με το σκεπτικό αυτό ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το σκέλος εκείνο της απόφασης του Πρωτοδικείου με το οποίο η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του ΕΕΤΗΔΕ που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 Ν. 4021/2011».

Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του Πρωτοδικείου κατά το μέρος εκείνο που υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μην διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ».

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανέστειλε ούτε το σκέλος εκείνο της πρωτόδικης απόφασης με το οποίο η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 300 ευρώ σε κάθε καταναλωτή που θα του κόψει την ηλεκτροδότηση επειδή δεν κατέβαλλε το ΕΕΤΗΔΕ. Το ποσό των 300 ευρώ προβλέπεται για κάθε ημέρα διακοπής της ηλεκτροδότησης όπως προβλέπει η πρωτόδικη απόφαση.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κινείται στην ίδια λογική με την απόφαση που είχε λάβει πριν από μερικούς μήνες για το ίδιο θέμα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφασή του το ΣτΕ είχε κρίνει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν είναι αντισυνταγματικό, πλην όμως είχε ακυρώσει την σχετική υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όποιον δεν είχε πληρώσει το «χαράτσι».

Τι υποστήριζε το υπ. Οικονομικών


Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το ΕΕΤΗΔΕ και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητούσε να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστήριζε ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημείωνε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.http://www.protothema.gr

Διαβάστε σχετικά:
χαρατσι δεη υπολογισμος χαρατσι ακινητων χαρατσι μεσω δεη χαρατσι υπολογισμος εκτακτη εισφορα χαρατσι στα ακινητα χαρατσι 2012 χαρατσι απαλλαγη

Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδε

eethde, εετηδε, τελη, ΔΕΗ, χαράτσι, χαρατσι, ΓΓΠΣ, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις,
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» (μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής) η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων ΕΕΤΗΔΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
H-sugkroush-2-dikastikvn-apofasevn-gia-to-eethde

Σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδεΞανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

ΦΑΠ, αφορολογητο, αποδείξεις, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις, ελευθεροι επαγγελματιες,

Ξανά θα χρειαστούμε αποδείξεις το 2013

Πόσες αποδείξεις θα χρειαστούμε το 2013

Ξανά αποδείξεις και το 2013

Στο και... πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τις αλλαγές και... θυμήθηκε το μέτρο των αποδείξεων, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.
Το μέτρο συλλογής αποδείξεων, το οποίο δεν είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο όπως αυτό κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, επανέρχεται... δριμύτερο, αλλά με αρκετά «γκρίζα» σημεία που θα ξεκαθαρίζουν μόνο όταν κατατεθεί η τελική διάταξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει ακριβώς το μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2013. Αν δηλαδή θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αν θα συνδέεται με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ και αν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες εξαιρεθούν από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική της απόφαση για πλήρη κατάργηση του μέτρου, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα εισοδήματα του 2013 και των επομένων ετών θα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος.
Όπως είπε «Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ θα εφαρμόζεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου».

Το νέο σχέδιο των αποδείξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη για τις αποδείξεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει τα εξής:
1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ υποχρεούνται να καλύψουν το 25% του ετησίου εισοδήματος με αποδείξεις. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 5.000 ευρώ.
2. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.

«Πέναλτι» φόρου 22%

3. Αυξάνεται η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Ο συντελεστής υπολογισμού του επιπλέον φόρου που θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους αυτούς ανεβαίνει από το 10% στο 22% και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συνέλεξε και των αποδείξεων που απαιτούνται.
Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εάν συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 550 ευρώ (7.500-5.000=2.500Χ22%=550),
Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, εκτός και αν βρεθεί τρόπος από το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες να μαζεύουν αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή δύο ακόμη αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο:

Την έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.
Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014.

Εκκαθαριστικά ΦΑΠ

Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε περίπου 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ταχυδρόμησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΦΑΠ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εκτός σχεδίων πόλεων οικόπεδα αξίας 400.000 ευρώ έκαστος. 
Το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΑΠ που αναγράφει κάθε εκκαθαριστικό πρέπει να καταβληθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Κίνητρο

Ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ασφαλιστικές εισφορές

Εκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.

Αγρότες

Εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014. http://www.imerisia.gr

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 164 ΣΤΕΛΕΧΩΝ στις εφορίες ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 164 ΣΤΕΛΕΧΩΝ στις εφορίες

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 164 ΣΤΕΛΕΧΩΝ στις εφορίες ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Θύελλα αντιδράσεων για το «ξήλωμα» στις εφορίες


Αναστάτωση και θύελλα αντιδράσεων στο κλάδο των εφοριακών με απρόβλεπτες προεκτάσεις προκαλεί η χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη να «καθαιρέσει» 164 επικεφαλής του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ μιλά για «διαδικασία οπισθοδρόμησης», ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασε την έντονη ενόχληση της τονίζοντας πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά και όχι με κομματικά κριτήρια.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον γ.γ. της κοινοβολευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη και τον Φ. Σαχινίδη.
Μεταξύ αυτών που μετακινούνται είναι και ο διευθυντής Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ Ν. Λέκκας, ο οποίος ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ο κ. Λέκκας τοποθετείται προϊστάμενος της ΔΟΥ Γαλατσίου. Επιπλέον από το ΣΔΟΕ απομακρύνθηκαν οι Υποδιευθυντές Ελέγχων και Ειδικών Ελέγχων. Για τη θέση του διευθυντή στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι αρμόδιο για τον τακτικό φορολογικό έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας και των φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο κ. Μαυραγάνης επέλεξε το μέχρι σήμερα διευθυντή του γραφείου του, Γ. Κουστολιά.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για την αντικατάσταση των 164 διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών ελήφθη επειδή τα συγκεκριμένα στελέχη δεν πέτυχαν τους στόχους που τους είχαν τεθεί για την αύξηση των εσόδων και δεν ολοκλήρωσαν τους φορολογικούς ελέγχους που προέβλεπε το Μνημόνιο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους που αντικαταστάθηκαν είχαν αποστείλει ψευδή στοιχεία για την αξιολόγησή τους. Ωστόσο, η απόφαση του υφυπουργού για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις αμφισβητείται έντονα για την αντικειμενικότητα ακόμη και για τη νομιμότητά της από υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου των εφοριακών.
Σύμφωνα, με πληροφορίες, τόσο η διευθύντρια προσωπικού, όσο και ο γενικός διευθυντής Προσωπικού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία των «καρατομήσεων» και των μετακινήσεων «παράτυπη» καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν είχε προηγηθεί καμία αξιολόγηση όπως προβλέπει ο νόμος.
Εξάλλου, συνδικαλιστικοί κύκλοι των εφοριακών επεσήμαναν ότι πολλές τοποθετήσεις ατόμων σε θέσεις-κλειδιά έγιναν με κομματικά κριτήρια, ενώ ορισμένα στελέχη που «καρατομήθηκαν» απειλούν με μηνύσεις για τα όσα τους προσάπτει η ηγεσία του υπουργείου.

Έντονες αντιδράσεις για τις ενέργειες του κ. Μαυραγάνη υπήρξαν, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, «οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί. Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.»

18 Δεκεμβρίου 2012

Διαδικασία ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών

Διαδικασία ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών

ανάλωσης κεφαλαίου, αναλωση κεφαλαιου προηγουμενων ετων, καλυψη τεκμηριου, τεκμαρτό εισόδημα, τεκμήρια 2012,

Όταν τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου δεν επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής ετήσιας δαπάνης, μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών

Όταν τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου δεν επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής ετήσιας δαπάνης, μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών


 • αρκεί να συμπληρώσει τους κωδικούς 787 – 788 του πίνακα 6 «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία – Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη» του εντύπου Ε1. 
 • παράλληλα θα πρέπει να συντάξει αναλυτικό πίνακα φορολογηθέντων και αναλωθέντων κεφαλαίων. 
 • Στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης δε συνυποβάλλονται δικαιολογητικά, ωστόσο, ο αναλυτικό πίνακας φορολογηθέντων και αναλωθέντων κεφαλαίων πρέπει να είναι διαθέσιμος, για έλεγχο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. 
Πόσα χρόνια πίσω μπορώ να ανακαλέσω κεφάλαιο;
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 2238/1994, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, συνεπώς για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος, μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσονδήποτε προηγούμενων ετών, εφόσον βέβαια είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, με τα στοιχεία που τηρούνται στη Δ.Ο.Υ., οι σχετικοί ισχυρισμοί του φορολογούμενου. (Εγγ. 1103891/1942/Α0012/7-11-2008Ο μόνος περιορισμός τα έτη που επικαλείται ο φορολογούμενος για ανάλωση κεφαλαίου πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.
Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί για την ανάλωση κεφαλαίου, εισοδήματα που δε δήλωσε, απαλλαχθέντα ή φορολογηθέντα με ειδικό τρόπο ;
Ο φορολογούμενος, μπορεί να χρησιμοποιήσει ποσά τα οποία δε δήλωσε στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στην ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών, εφόσον τα δηλώσει στο τελευταίο μη παραγεγραμμένο οικονομικό έτος. Σημειώνεται ότι στη συμπληρωματική δήλωση δεν επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 δεδομένου ότι, με την παράλειψη στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε κάποια φορολογική διάταξη. (Εγγ. 1045025/856/Α0012/9-5-2007)

Ελληνική πρωτιά στη διαφθορά

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

διαφθορα, διασταυρωσεις στοιχειων, Ευρώπη, ελλαδα, Transparency International, Διεθνούς Διαφάνειας,

Ελληνική πρωτιά στη διαφθορά

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στην κλίμακα της διαφθοράς μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στη χώρα μας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Tran-sparency International) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.


Διαφθορά 

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) κατατάσσει 176 χώρες ανάλογα με τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το πόσο διεφθαρμένες είναι.
Ωστόσο, δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς που επικρατεί σε αυτές τις χώρες, καθώς αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί επακριβώς λόγω της μυστικότητας που καλύπτει συνήθως τις παράνομες συναλλαγές ή τις περιπτώσεις διαφθοράς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στην 94η θέση από 80ή που ήταν πέρυσι, κατρακυλώντας κατά 14 θέσεις, κάτω από φτωχότερες και νεότερες δημοκρατίες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
«Πρέπει να πείσουμε εντός και εκτός συνόρων ότι δεν μας αξίζει μια τέτοια θέση και ότι κάνουμε βήματα προς τα μπροστά. Λύσεις υπάρχουν.

Οδικός Χάρτης

Μία εξ αυτών είναι ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο συνέδριό μας κατόπιν της συνεργασίας της ΔΔ-Ε με την Ομάδα Δράσης. Επιμένουμε ότι για να επιφέρει κ
αρπούς το σχέδιο αυτό, θα πρέπει ο Εθνικός Συντονιστής των φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς να τεθεί υπό τον πρωθυπουργό», τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε) Κώστας Μπακούρης κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του CPI.
Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ, «στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση.
Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία, το Τζιμπουτί, την Ινδία, τη Μολδαβία, τη Μογγολία, τη Σενεγάλη και το Μπενίν.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κρίση χρέους, καμία δεν έχει αντίστοιχο πρόβλημα διαφθοράς με αυτό της Ελλάδας ή της γειτονικής Ιταλίας που βρίσκεται στην 72η θέση, καθώς η Ιρλανδία βρίσκεται στην 25η θέση, η Ισπανία στην 30ή και η Πορτογαλία στην 33η, συγκεντρώνοντας βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.
Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί για μια ακόμα φορά την Ευρωπαϊκή Ενωση «να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς στους δημόσιους οργανισμούς».

«ΑΔΙΑΦΘΟΡΕΣ»

Πρωτιά για Δανία και Φινλανδία
Στις τελευταίες θέσεις, με το μεγαλύτερο πρόβλημα, βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ αντίθετα το μικρότερο πρόβλημα διαφθοράς αντιμετωπίζουν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, που μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Η Ιαπωνία και η Βρετανία μοιράζονται τη 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη 19η και η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στη 13η και 22η θέση αντίστοιχα.
Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80ή θέση, με 39 μονάδες. Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μία από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της ανεβαίνοντας δέκα θέσεις. Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που, όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».http://www.ethnos.gr

Προσωρινή διακοπή διαδικασιών πιστοποίησης χρηστών του TAXISnet από 18/12/2012 έως 19/12/2012

Taxisnet οι υπηρεσίες εγγραφής και επανεγγραφής χρηστών

about our ads advertise with yahoo search ajou gsis cached cargo liability insurance protect your assets with computerization conso loan contact gsis ecard ecard plus find a form georgia student information systems german swiss international school government service insurance system philippines wikipedia gsis government service insurance system gsis authorized officer login gsis authorized officer website login gsis cert gsis contact number gsis dividend gsis family bank gsis government gsis loan gsis loan inquiry gsis museum gsis news gsis pension gsis scholarship program gsis skype gsis umid card help interactive map investments legal legislation more results from enwikipediaorg more results from gsisgovph next nfl gsis organizational structure pension gsis gov ph privacy retirement submit your site umid ecard

Taxisnet οι υπηρεσίες εγγραφής και επανεγγραφής χρηστών

Προσωρινή διακοπή διαδικασιών πιστοποίησης χρηστών του TAXISnet από 18/12/2012 έως 19/12/2012

Taxisnet 18.12.2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σας ενημερώνουμε ότι οι υπηρεσίες εγγραφής και επανεγγραφής χρηστών, έκδοσης κλειδαρίθμου από τις Δ.Ο.Υ. και ενεργοποίησης λογαριασμών χρηστών, δεν θα είναι διαθέσιμες από Τρίτη 18/12/2012 και ώρα 13:00 έως και την Τετάρτη 19/12/2012 και ώρα 13:00, λόγω ροής διαδικασιών για τη δημιουργία κωδικών και κλειδαρίθμων, που θα αποσταλούν ταχυδρομικά προς ομάδα φορολογουμένων, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι χρήστες του TAXISnet.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων θα λειτουργούν κανονικά.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας

Φορολογικό νομοσχέδιο 2013 - μεθαύριο στην επιτροπή οικονομικών

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ολες οι αλλαγές στους φόρους για επιχειρήσεις και επαγγελματίεςforologia 2012 forologia 2011 taxisnet taxheaven taxis φορολογια εισοδηματος 2012 φορολογικη κλιμακα 2012 φορολογια εισοδηματος

Φορολογικό νομοσχέδιο 2013 - μεθαύριο στην επιτροπή οικονομικώνΑ.Ε. - ΕΠΕ: 

Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.) και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Με τις νέες ρυθμίσεις ευνοούνται οι επιχειρήσεις που διανέμουν ως μέρισμα μέρος των κερδών τους καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 32,8%.

Αντίθετα επιβαρύνονται οι εταιρείες που επανεπενδύουν το σύνολο των κερδών τους. Ειδικότερα:Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.
Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.
Στελέχη της αγοράς κρίνουν το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό διότι ευνοούνται τα κέρδη κεφαλαίου και όχι τα αδιανέμητα κέρδη που επαναεπενδύονται και τονώνουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.


Ο.Ε. - Ε.Ε.: 

Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας).
Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ΄ κατηγορίας) το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.


Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: 

Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. 
Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.

Νέοι επαγγελματίες: 

Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.


Φορολογούμενοι με «μπλοκάκι»: 

Ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Ο εργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
β) Ο εργαζόμενος να παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών. Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι από το εισόδημά τους, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές που αφαιρούνται, δεν δύνανται να εκπέσουν καμία δαπάνη.


Τέλος επιτηδεύματος: 

Αυξημένο έως 50% είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα το τέλος διαμορφώνεται ως εξής:
 • 800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 • 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 • 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
 • Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και 
 • Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Αποσβέσεις: 

Ο υπολογισμός των αποσβέσεων γίνεται, σε ετήσια βάση, ως ακολούθως:
 • Τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις κτιρίων με συντελεστή 4%.
 • Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα προγράμματα λογισμικού με συντελεστή 20%.
 • Τα λοιπά πάγια περιουσιακά στοιχεία με συντελεστή 10%. 
 • Ειδικά για τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα το ποσοστό απόσβεσης ορίζεται σε 20%.
 • Η υπεραξία απόκτησης επιχείρησης με συντελεστή 10%.
 • Τα πάσης φύσεως δικαιώματα σύμφωνα με το χρόνο που ορίζεται στη σύμβαση. Αν δεν ορίζεται χρόνος τότε αποσβέννυνται με συντελεστή 10%.
 • Τα έξοδα πολυετούς απόσβεσης, όπως αυτά ορίζονται στο Π.Δ. 1123/1980 με συντελεστή 10%.
Εξαιρετικώς, πάγια στοιχεία των οποίων η αξία κτήσης του καθενός είναι μέχρι 5.000 ευρώ μπορούν να αποσβεσθούν εξ ολοκλήρου μέσα στη χρήση κατά την οποία αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή τέθηκαν σε λειτουργία.

Δείτε ακόμα


forologia 2012 forologia 2011 taxisnet taxheaven taxis φορολογια εισοδηματος 2012 φορολογικη κλιμακα 2012 φορολογια εισοδηματος
 

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πέρασε χθες τις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πέρασε χθες τις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού

λαυρεντιαδης βιογραφικο λαυρεντιαδης proton alapis λαυρεντιαδης λαυρεντιαδης ομπαμα alapis λαυρεντιαδης νεοχημικη λαυρεντιαδης λαυρεντης λαυρεντιαδης 2012

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πέρασε χθες τις πόρτες των φυλακών ΚορυδαλλούΤις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε χθες ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην ΣΤ΄πτερυγα, τη λεγόμενη και VIP πτέρυγα, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για οικονομικά αδικήματα, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν ο κ. Λαυρεντιάδης θα πρέπει να μεταφερθεί ή όχι σε νοσοκομείο εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Εν τω μεταξύ, πολύ βαρύ είναι το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που συντάχθηκε κατά του επιχειρηματία και των υπολοίπων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Proton Bank. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι Αν. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζας, Δ. Σαραμαντής, ενώ η κ. Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η οποία ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank και αναζητείτο, παραδόθηκε χθες. Συνεχίζει να αναζητείται ο γνωστός εκδότης Π. Κυριακίδης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε δημιουργηθεί μια ομάδα 33 ατόμων που φέρεται να πήρε πάνω από 700 εκατομμύρια από την Proton Bank, δημιουργώντας συνθήκες, όπως υποστηρίζει, αθέμιτου πλουτισμού, για τον επιχειρηματία και τις εταιρείες του.
http://www.imerisia.gr

Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ

www.dei.gr 2011 hellas power

Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθ. Ζερβός. Μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο επαναδιορισμός του στο τιμόνι της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι το ποσοστό αυτό «υπάρχει στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί», διευκρινίζοντας ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 49%, αναλόγως της τιμολογιακής κλίμακας στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής.

Η ανώτατη αύξηση (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 48,7%) αφορά τιμολόγια που είναι κάτω του κόστους (κλειστά σπίτια, δεύτερη ή τρίτη κατοικία), ενώ για καταναλώσεις από 0-400 kWh η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400-800 kWh θα είναι 10 ευρώ το μήνα, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι «στις άλλες κατηγορίες είναι περίπου 15 ευρώ το μήνα για την μέση ελληνική οικογένεια» (1.400-1.600 kWh).
Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013 (10,8% από 1.1.2013, 6,3% την 1.5.2013 και 6,1% την 1.7.2013), οπότε «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω Μνημονίου.

Όπως είπε, «θα υπάρξει απότομη μεταβολή για προσαρμογή στην κατάσταση αυτή», ενώ σημείωσε ότι από την εποχή του Μνημονίου Ι έπρεπε να γίνουν τιμολογιακές προσαρμογές, οι οποίες δεν έγιναν.

«Ετσι πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια», πρόσθεσε. Μάλιστα είπε ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία», ενώ ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκ. ευρώ).

Τέλος, όσον αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, είπε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ.http://www.tovima.gr

Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδεΜέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδε

Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδε

χαρατσι δεη υπολογισμος χαρατσι ακινητων χαρατσι μεσω δεη χαρατσι υπολογισμος εκτακτη εισφορα χαρατσι στα ακινητα χαρατσι 2012 χαρατσι απαλλαγη

Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδε


Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι της ΔΕΗ. Το πρωί συζητήθηκε η αίτηση που υπέβαλε το υπουργείο οικονομικών γτια την αναστολή της απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου της Αθήνας που είχε κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι τότε θα ισχύει η απόφαση του δικαστηρίου μετά την χθεσινή απόρριψη από τον πρόεδρο υπηρεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου του αιτήματος για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή του.
Στο μεταξύ, στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που κινδυνεύει να χάσει το κράτος, από σήμερα έως και τον Φεβρουάριο του 2013, εάν ληφθεί απόφαση που θα αποσυνδέει την είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Χ. Θεοχάρη
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι ήδη αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης


Αποκόψτε το (εετηδε) από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Αν υπάρξουν προβλήματα, το ισοδύναμο για το ποσό αυτό, θα πρέπει να βρεθεί με άλλον τρόπο. Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να βρούμε μια διαδικασία, η οποία δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο. Το πιο εύκολο να πει κάποιος είναι να πάνε οι πολίτες με το ενοικιαστήριο ή το πωλητήριο στη ΔΕΗ και να δηλώσουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τότε εμείς θα έχουμε όλα τα στοιχεία», πρόσθεσε.
(
«Αυτό έχει πολλά πρακτικά προβλήματα και θα ταλαιπωρηθεί όλη η Ελλάδα. Γι' αυτό ψάχνουμε μεθοδολογίες πρακτικά εφαρμόσιμες. Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα μας δοθεί. Αν πρέπει να κοπεί η είσπραξη αύριο, εμείς πρέπει μέσα ή μετά τις γιορτές να έχουμε τελειώσει. Θα είναι διαφορετικό από το να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τον Μάρτιο να το ψάξουμε», επεσήμανε ο κ.Θεοχάρης.

Διαβάστε σχετικά:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ