Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 31 αλλαγές στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο

9 Ιανουαρίου 2013

31 αλλαγές στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο

31 αλλαγές στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο

forologia 2012 forologia 2011 taxisnet taxis φορολογια εισοδηματος 2012 φορολογικη κλιμακα 2012 φορολογια εισοδηματος

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες 31 αλλαγές στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Υποχρεωτικό το μέτρο των αποδείξεων και το 2013 – Δεν υπολογίζονται τα παραστατικά από πετρέλαιο θέρμανσης - Τήρηση βιβλίων από τις 5000 ευρώ


Στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η συλλογή αποδείξεων με αυστηρότερους όμως όρους. 

Δεν θα προσμετρούνται οι αποδείξεις για το 2013:

 • από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ  
 • Η δαπάνη του ενοικίου δεν συμπεριλαμβάνεται όμως μεταξύ των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος από το 2013. 

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι μπορούν να μαζεύουν τις αποδείξεις από:

 • φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μαθημάτων. 
 • αποδείξεις που αφορούν δαπάνες των φορολογούμενων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Αποδείξεις:

 Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει συλλέγουν αποδείξεις και το 2013. Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν ποινή 22% επί της διαφοράς. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

1. Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και εντός της Ε.Ε. αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος.

2. Το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 10.500 ευρώ ακόμα και για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

3. Οσοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% (ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν και αυτών που συγκεντρώθηκαν).

4. Δεν προσμετρώνται οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οι δωρεές και οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) που αποτελούν είτε φοροαπαλλαγές, είτε τεκμήρια.

Ασφαλιστικές εισφορές σε επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα για την ασφάλιση των εταίρων ή και των διοικούντων νομικά πρόσωπα. 

Οι ασφαλιστικές εισφορές σε Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και σε επαγγελματικά Ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, οι οποίες καταβάλλονται από επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα για την ασφάλιση των εταίρων ή και των διοικούντων νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν καταβληθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης εκπίπτουν στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδα. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 και μετά.

Φόρος υπεραξίας. 

Ο φόρος υπεραξίας που καθιερώνεται κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων με συντελεστή 20% αφορά ακίνητα που αποκτήθηκαν με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οταν ο πωλητής είναι φυσικό πρόσωπο, το πιστοποιητικό πληρωμής του φόρου ακίνητης περιουσίας απαιτείται για συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Κώδικας Απεικόνισης Συναλλαγών. 

Καταργείται η διάταξη του Κώδικα που επέτρεπε στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία.
(Παράγραφος 3.Απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων.)

Αγροτεμάχια. 

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. (ΠΟΛ.1002/31.12.2012 Παράταση Ε9 2011 και 2012 μέσω...)
news.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H νέα φορολογική κλίμακα 2012 - 2013

H νέα φορολογική κλίμακα 2012 - 2013


forologia 2012 forologia 2011 taxisnet taxheaven taxis φορολογια εισοδηματος 2012 φορολογικη κλιμακα 2012 φορολογια εισοδηματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ