Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών

18 Ιανουαρίου 2013

Πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών

Πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε τεράστια κρίση και δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη στο Reuters. Ο υπουργός δήλωσε ανήσυχος από τη διόγκωση των αντιδράσεων απέναντι στην οικονομική πολιτική.

Πιέσεις για χαλάρωση των δημοσιονομικών


«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρέπει να αντέξουμε», είπε ο υπουργός, που τόνισε την ανάγκη ταχείας υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Γ. Στουρνάρας: «Με ανησυχούν οι πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής»

Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια.
  • Οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, 
  • οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν και 
  • ο προϋπολογισμός θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις προβλέψεις της τρόικας, επισήμανε ο υπουργός. 
Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα και από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας».
Πάντως ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη το Δεκέμβριο.
Δήλωσε ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί μετά την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος για έκτο συνεχόμενο έτος.
«Η ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι. Υπάρχει μια υστέρηση εδώ μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο.

Η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τον φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ενώ το ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση (ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ) έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα, είπε ο υπουργός, που τόνισε ακόμη τα εξής:

- Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από «κύμα «συγχωνεύσεων και ίσως να μην χρειαστούν και τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο.
- Πιο δύσκολο είναι να μπορέσουν να μείνουν οι διασωθείσες τράπεζες υπό ιδιωτικό έλεγχο, καθώς οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί για να καλυφθεί ο στόχος του 10% της συμμετοχής τους στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα αποτρέψουν την κρατικοποίησή τους.

Το κράτος δεν επιθυμεί να διευθύνει κρατικοποιημένες τράπεζες. Εάν χρειαστεί θα τις αναλάβει, αλλά μόνο για να τις εποπτεύει και όχι για να ασκεί διοίκηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ