Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Κύπρος - Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα

23 Μαρτίου 2013

Κύπρος - Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Κύπρος - Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα

Οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ Συμφωνία με τρόικα: Κούρεμα 20% στην Κύπρου ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ Οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ 4% στις μικρότερες τράπεζες ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ΕΚΤ Συμφωνία με τρόικα: Κούρεμα 20% στην Κύπρου ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ΕΚΤ 4% στις μικρότερες τράπεζες ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες Συμφωνία με τρόικα: Κούρεμα 20% στην Κύπρου ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες 4% στις μικρότερες τράπεζες ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος Συμφωνία με τρόικα: Κούρεμα 20% στην Κύπρου ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος 4% στις μικρότερες τράπεζες ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Συμφωνία με τρόικα: Κούρεμα 20% στην Κύπρου ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/ σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. 4% στις μικρότερες τράπεζες ** http://www.nexusmanagementconsultants.gr/
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και είναι μοιραίο να απομένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα. Συγκεντρώσαμε τις ερωτήσεις που οι πολίτες έστειλαν στο Sigmalive τις τελευταίες ημέρες και τις απαντήσαμε με τη βοήθεια οικονομολόγων.


1) Ποιο ποσό είναι εγγυημένο;

Το σχέδιο προστασίας καταθέσεων προνοεί ότι καλύπτεται ποσό 100.000 ευρώ ανά καταθέτη. Δηλαδή στην περίπτωση της Λαϊκής αν κάποιος έχει τρεις λογαριασμούς συνολικού ύψους 300.000 ευρώ θα εγγυηθούν μόνο οι πρώτες 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση του κουρέματος ή φορολόγησης επί των καταθέσεων η εγγύηση αφορά τον κάθε λογαριασμό οπότε αν κάποιος διαθέτει τρεις λογαριασμούς των 100.000 τότε θα «γλιτώσει» και τις 300.000 ευρώ.

2) Ποιες καταθέσεις δεν καλύπτονται;

Από το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων εξαιρούνται οι καταθέσεις της μίας τράπεζας σε άλλη τράπεζα, οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας, των ταμείων συντάξεως, των ασφαλιστικών εταιριών, των κυβερνητικών τμημάτων, των δήμων και τα συλλογικά επενδυτικά σχέδια (π.χ. αυτά των φιλανθρωπικών οργανισμών).


3) Τι γίνεται σε περίπτωση κοινού λογαριασμού;

Στην περίπτωση της Λαϊκής αν δύο άτομα έχουν έναν κοινό λογαριασμό με 200.000 ευρώ τότε καλύπτεται ολόκληρο το ποσό. Στην περίπτωση του κουρέματος καταθέσεων τότε θα επιβληθεί κούρεμα στις 100.000 από τις 200.000 συνολικά.

4) Τι γίνεται με την εξαργύρωση επιταγών;

Οι επιταγές κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να εξαργυρώνονται κανονικά από την Τρίτη χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή. Για τις επιταγές άνω των 100.000 ευρώ θα γίνει διαφορετική ρύθμιση αναλόγως και της κατάστασης του λογαριασμού.

5) Τι γίνεται με τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με καταθετικό λογαριασμό;

Αν κάποιος έχει ένα λογαριασμό ύψους 200.000 ευρώ και τον χρησιμοποιεί ως εγγύηση για δάνεια 150.000 ευρώ θα γίνει συμψηφισμός και το ποσό που απομένει των 50.000 ευρώ δεν θα υπόκειται σε κούρεμα ή δεν θα μεταφερθεί στην «κακή τράπεζα».

6) Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τη Λαϊκή;

Οι εταιρίες Cyprialife και Λαϊκή Ασφαλιστική είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες και έχουν διαθέσιμα κεφάλαια οπότε είναι εξασφαλισμένες. Επιπλέον ως δικλείδα ασφαλείας υπάρχει η μητρική εταιρία των δύο ασφαλιστικών, η γαλλική CnP Assurance, η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες σύμφωνα με την εταιρία.

7) Τι θα γίνει με τις απώλειες σε ρευστό που θα έχουν φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες;

Υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα χαθούν θα καλυφθούν σε ύψος 20%, από εκεί και πέρα το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί με μετοχές και ομόλογα εάν και εφόσον είναι αυτό εφικτό.

8) Τι θα γίνει με τους κατόχους αξιογράφων;

Οι κάτοχοι αξιόγραφων χάνουν την αξία των χρημάτων τους και θα πάρουν τα όποια ανταλλάγματα θα αποφασιστούν.

9) Τι θα απογίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας;

Όσοι δεν παραμείνουν στη Λαϊκή Τράπεζα μπορεί να απασχοληθούν στη νέα «κακή τράπεζα» για να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν για την περίοδο εκκαθάρισης.

10) Που αλλού έχει εφαρμοστεί η τακτική της «κακής τράπεζας»;

Σε πολλές χώρες έως τώρα έχουν στηθεί «κακές τράπεζες», αλλά με διαφορετικά μοντέλα. Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν δημιουργήσει «κακές τράπεζες» από τη δεκαετία του ’90. Σήμερα λειτουργούν «κακές τράπεζες» σε Ισπανία και Ιρλανδία οι οποίες δημιουργήθηκαν πρόσφατα για να απορροφήσουν ζημιές άλλων ιδρυμάτων.

11) Τι θα γίνει με τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στη Λαϊκή;

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαζί με τις υποθήκες θα μεταφερθούν στην «κακή τράπεζα». Τότε ο διαχειριστής θα καταβάλει προσπάθεια για να εισπραχθούν τα δάνεια, αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα κατασχεθεί το ακίνητο. Το τελευταίο στάδιο είναι να εκποιηθεί το ακίνητο για να εισπραχθούν τα ποσά των δανείων.

12) Αν ένας developer δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που έχει εισπράξει για να χτίσει μία πολυκατοικία αλλά ο αγοραστής του διαμερίσματος πληρώνει κανονικά θα κατασχεθεί το διαμέρισμα;

Εάν κι εφόσον έχει υπογραφεί κανονικό συμβόλαιο μεταξύ developer και αγοραστή τότε δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Εάν όχι τότε πιθανόν να υπάρξει εμπλοκή.
http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ