Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα

17 Μαρτίου 2013

Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα

«Διασφαλισμένες οι καταθέσεις» - Επαφές για απορρόφηση κυπριακών τραπεζών

Την διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι δεν επιβαρύνεται η διαχείριση του ελληνικού χρέους, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του «συμβουλίου συστημικής ευστάθειας». Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών με στόχο να υπάρξει, αν είναι δυνατόν, συμφωνία μέχρι την Τρίτη.
Κατά το συμβούλιο «συμβούλιο συστημικής ευστάθειας» που συγκλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, υπό τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο και την επιβολή τέλους στις εκεί καταθέσεις, αποφασίστηκε ότι όλες οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες και ότι δεν θα επιβαρυνθεί η διαχείριση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα και στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στην τράπεζα της Ελλάδας να διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες προκειμένου εάν είναι δυνατόν μέχρι την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.

Από την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθεί και θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, ούτε για ενδεχόμενο αναλήψεων και εκροών. Αντίθετα μάλιστα επισημαίνουν ότι όσοι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός, βγήκαν κερδισμένοι.
Στην Ελλάδα έχουν παρουσία τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή τράπεζα και η Ελληνική, με περισσότερα από 300 καταστήματα και 5000 περίπου υπαλλήλους.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ