Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί ΣΔΟΕ Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 10ετίας

8 Μαΐου 2013

ΣΔΟΕ Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 10ετίας

ΣΔΟΕ Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 10ετίας

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι καταθέσεις. Έλεγχοι σε βάθος 10ετίας


Πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς καταθέσεων αποκτά το ΣΔΟΕ, στα πλαίσια την προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό μη δηλωθέντων εισοδημάτων. Όχι μόνον θα μπορεί να παρακολουθεί τωρινές και μελλοντικές εισροές-εκροές, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει σε βάθος 10ετίας. Κάποιες χιλιάδες καταθέτες θα κληθούν λοιπόν να δικαιολογήσουν την προέλευση χρημάτων που "φούσκωσαν" τους λογαριασμούς τους τα προηγούμενα χρόνια.Σε πρώτη φάση, στο μικροσκόπιο των ελέγχων μπαίνουν όποιοι πληρώνουν κάθε μήνα μεγάλα ποσά σε δόσεις δανείων κι εκείνοι που διοχετεύουν ακόμη χρήμα στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι τραπεζικοί λογαριασμοί εκείνων που:

- Καταβάλλουν σε δόσεις δανείων ποσά που υπερβαίνουν το 40% των μηνιαίων εσόδων τους
- Έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ
- Βγάζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Τίποτε πια δεν θα μπορεί να μείνει κρυφό από το ΣΔΟΕ: Θα έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε κάθε κίνηση κεφαλαίων εις βάθος δεκαετίας, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεν είναι τυχαίο που και η Ειδική Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ραιχενμπαχ ζήτησε να επιτραπεί «εδώ και τώρα» άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και εκείνων που είναι απλώς ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού προηγηθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα περιέχει κάθε είδους πληροφορία για Έλληνες καταθέτες και δανειολήπτες.

Με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το ΣΔΟΕ σε περίπτωση έρευνας για φορολογικές παραβάσεις έχει τη δυνατότητα να ζητά άρση του τραπεζικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.

Στο πλαίσιο αυτό το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ισάριθμων φορολογούμενων στους οποίους διενεργεί φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες.

Ωστόσο, έχουν επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί έντονα παράπονα από κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες καθώς και για την παροχή τους από ορισμένες τράπεζες με μορφή που δυσκολεύει πολύ το φορολογικό έλεγχο (π.χ. μεγάλες χειρόγραφες καταστάσεις με κινήσεις λογαριασμών, μη αξιοποιήσιμα στοιχεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ