Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Βγαίνουν ομόλογα για 1.000 ακίνητα του Δημοσίου Θα είναι πενταετούς διάρκειας και το Δημόσιο υπολογίζει οτι θα έχει έσοδα 1 δισ. ευρώ

16 Σεπτεμβρίου 2013

Βγαίνουν ομόλογα για 1.000 ακίνητα του Δημοσίου Θα είναι πενταετούς διάρκειας και το Δημόσιο υπολογίζει οτι θα έχει έσοδα 1 δισ. ευρώ

Βγαίνουν ομόλογα για 1.000 ακίνητα του Δημοσίου

Θα είναι πενταετούς διάρκειας και το Δημόσιο υπολογίζει οτι θα έχει έσοδα 1 δισ. ευρώ


Βγαίνουν ομόλογα για 1.000 ακίνητα του Δημοσίου


Έσοδα ενός δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων για περίπου 1.000 ακίνητα διαφόρων κατηγοριών, όπως το Ελληνικό, το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, η έκταση πλησίον του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το Πρασονήσι στη Ρόδο, γκολφ και ιαματικές πηγές, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα.
Η πρώτη έκδοση τίτλων θα γίνει το 2014, θα είναι ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και το σχέδιο είναι να ακολουθήσουν και άλλες πολλές σειρές τα επόμενα χρόνια. Τίτλοι θα εκδοθούν συνολικά και για τα 1.000 ακίνητα, εκ των οποίων στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη μεταβιβαστεί τα 600.
Το σκεπτικό του Δημοσίου είναι να «φέρει μπροστά» μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση των πιο ώριμων ακινήτων του, εκδίδοντας ομόλογα με ελκυστικές αποδόσεις, για παράδειγμα 8%, που θα αντανακλούν τις υπεραξίες από την ανάπτυξή τους. Επιχειρεί δηλαδή να προεισπράξει έσοδα, υποθηκεύοντας μελλοντικές ροές χρημάτων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ομόλογα θα έχουν 5ετή διάρκεια και στη λήξη τους το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει τους κατόχους τους, διαφορετικά τα υποθηκευμένα ακίνητα θα περιέλθουν στην κατοχή τους. Πρόκειται για μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ακολούθησαν την τελευταία δεκαετία οι τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να δανειστούν περί τα 30 δισ. ευρώ, τιτλοποιώντας την αξία του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων που είχαν χορηγήσει.
Τρεις μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι, η UBS, η Deutche Bank και η BNP, έχουν επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως σύμβουλοι για να τρέξουν το σχέδιο και να προσεγγίσουν δυνάμει αγοραστές για τους τίτλους, για τους οποίους έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά κεφάλαια (real estate funds, hedge funds κ.λπ.).

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Το πρώτο βήμα που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ ήταν να κατηγοριοποιήσει τα πιο ώριμα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του σε πέντε ομάδες και να προβεί σε ανάλυση των εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίησή τους: πρόκειται για αστικά ακίνητα (όπως τα 28 κτίρια υπουργείων που θα δοθούν με sale&leaseback), τουριστικά ακίνητα (π.χ. γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ξενία), ακίνητα εξωτερικού, «διάσημα» ακίνητα μοναδικής αξίας (π.χ. Ελληνικό, Τατόι, Πρασονήσι Ρόδου) και όσα πωλούνται ή μισθώνονται μέσω του νέου θεσμού των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (π.χ. Στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, κτίριο στη Σμολένσκη στο Φάληρο).

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ. Στην ανάλυση που θα παρουσιάσει στην τρόικα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει υπόψη μια σειρά από παραδοχές, όπως για παράδειγμα ότι και από τις πέντε αυτές ομάδες ακινήτων το Δημόσιο θα εισπράττει 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο συνεχόμενα επί μία 10ετία. Αθροίζεται δηλαδή ένα ποσό από μελλοντικά έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, εκτίμηση που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς μπορεί και να είναι μετριοπαθής, δεδομένου ότι και τα 1.000 ακίνητα αποτιμώνται σήμερα σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο του σχεδίου είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει χρονικά «μπροστά» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από αυτό το 1 δισ. ευρώ.
Είτε το ΤΑΙΠΕΔ να εκδώσει ομόλογα (π.χ. για τίτλους ύψους 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υποθηκεύσει ακίνητα αξίας 700 εκατ. ευρώ), είτε να εισφέρει τα ακίνητα σε οχήματα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle-SPV) - ένα είδος Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), τις οποίες εν συνεχεία θα εισάγει στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να πουλήσει τις μετοχές τους.
Εφόσον επιλεγεί η λύση των ομολόγων, το νομικό καθεστώς που θα τα διέπει θα είναι πιθανότατα αυτό του Λουξεμβούργου.
Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς είναι ότι εφόσον περπατήσει το σχέδιο, αφενός καλύπτεται ο ετήσιος στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές για έσοδα από ακίνητα, αφετέρου δημιουργείται ένα «μαξιλάρι», μέρος του οποίου το Δημόσιο θα μπορούσε να διαθέσει για επενδύσεις (π.χ. αναπλάσεις) που θα προσέδιδαν ακόμη μεγαλύτερη αξία στα προς ιδιωτικοποίηση ακίνητα.

Η Κομισιόν

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η Κομισιόν στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα είναι η αναφορά που συμπεριέλαβε στην τελευταία έκθεσή της. «Οι εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού, εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα αυξήσουν τα έσοδα πέραν αυτών που προβλέπονται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Ως πρώτο βήμα, οι Αρχές θα φέρουν όλες τις ιδιοκτησίες σε ένα ενιαίο πλαίσιο το οποίο θα μπορούσε να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά με τη μεγιστοποίηση των οικονομιών κλίμακας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ