Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Νέες ανατροπές στο σχέδιο ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014

11 Οκτωβρίου 2013

Νέες ανατροπές στο σχέδιο ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014

Νέες ανατροπές στο σχέδιο ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014

Εντολή Σαμαρά να μειωθούν οι επιβαρύνσεις, εξετάζεται να τεθεί ρήτρα εισπραξιμότητας του ΦΑΠ 2011 και 2012.

Σε νέα βάση καλείται το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Οι εντολές του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά είναι να μειωθούν περαιτέρω οι επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να μη βεβαιωθεί ποσό άνω των 3,5 - 3,6 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το τελευταίο σχέδιο.«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου.


Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην τρόικα με διαφορετικούς συντελεστές τόσο για τα κτίσματα χαμηλής αντικειμενικής αξίας όσο και για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, καθώς και του αρμόδιου συμβούλου για το σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων Ν. Καραβίτη, διατυπώθηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, που θα παρουσιαστούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει στους πιστωτές μας ότι δεν γίνεται να επιβληθούν φόροι άνω των 3,5 δισ. ευρώ (στόχος είναι να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η εισπραξιμότητα ανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα) διότι δεν θα καταφέρουν οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ανέφερε: «Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους», προσθέτοντας ότι η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια θα είναι ελάχιστη καθώς και για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Τα σενάρια που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

1. Ρήτρα εισπραξιμότητας φόρου ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ (2011 και 2012) αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα, στο 80% μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 - 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΦΑΠ του 2010 κατέγραψε εισπραξιμότητα 80,5%.

2. Στα υπό διαπραγμάτευση νέα μέτρα για το 2014 με την τρόικα θα πρέπει να περιληφθούν και επιπλέον παρεμβάσεις της τάξεως των περίπου 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κενό που προκύπτει μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δηλαδή να δεχθεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει κενό και αυτό να συνυπολογιστεί στις παρεμβάσεις συνολικά για το 2014.

3. Ρήτρα απόκλισης από τον στόχο. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμευτεί πως ο δείκτης εισπραξιμότητας θα ανέλθει στο 80 - 81% από 75% σήμερα. Εφόσον στο πρώτο εξάμηνο παρουσιαστούν αποκλίσεις από τον στόχο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει έτοιμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το κενό.

Σχετικά με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, όπως όλα δείχνουν θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές και συγκεκριμένα θα διαμορφωθούν στο 5%. Στόχος της τρόικας είναι αφενός να τονωθεί η κτηματαγορά, αφετέρου να μεταφερθεί το βάρος από τον φόρο μεταβίβασης στην κατοχή του ακινήτου. http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ