Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ξεκίνησε το πρώτο shutdown από το 1996 στις ΗΠΑ

1 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε το πρώτο shutdown από το 1996 στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε το πρώτο shutdown από το 1996 στις ΗΠΑ


Εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για διακοπή της λειτουργίας τους έδωσε ο Λευκός Οίκος, αφού οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το λεγόμενο shutdown στις ΗΠΑ -το πρώτο από το 1996.Παρά την ύστατη έκκληση του προέδρου Barack Obama για επίτευξη συμφωνίας και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα με τους ηγέτες του Κογκρέσου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αργά τη νύχτα το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση της αναβολής για ένα χρόνο του προγράμματος ασφάλισης και περίθαλψης που έχει ταυτισθεί με το όνομα του προέδρου (Obamacare).

Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει πως ο Obama θα ασκούσε βέτο εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν στην Βουλή, ενώ νωρίτερα η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είχε καταψηφίσει το σχέδιο που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι και το οποίο πρόσφερε προσωρινό προϋπολογισμό έξι εβδομάδων με παράλληλη αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο κομβικών ρυθμίσεων του Obamacare.

Το σκληρό πόκερ πολιτικής συνεχίστηκε έως και λίγα λεπτά πριν την έλευση του νέου οικονομικού έτους στις ΗΠΑ (2014) που σήμανε την παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας να απορρίπτουν επίσημο αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων για διαπραγματεύσεις, εμμένοντας στη γνωστή θέση που ζητά από τους Ρεπουμπλικάνους να δώσουν την τελική τους έγκριση στην παράταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης χωρίς άλλες προβλέψεις.

Το "λουκέτο" θα οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε αναστολή ενός μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων τους έως ότου βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και τουλάχιστον 825.000 δημόσιους υπαλλήλους από τους 2 εκατ. και πλέον συνολικά σε αναγκαστική άνευ αποδοχών άδεια. Ωστόσο, το κοινό δεν θα επηρεαστεί καθώς οι υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες θα συνεχιστούν, όπως η εθνική ασφάλεια, τα ταχυδρομεία, οι αερομεταφορές και η αστυνόμευση.

Εθνικά πάρκα, μουσεία και μνημεία θα κλείσουν τελείως, η εθνική φορολογική υπηρεσία θα σταματήσει τους ελέγχους και η στατιστική υπηρεσία θα σταματήσει να συλλέγει στοιχεία. Παράλληλα αναμένεται να κλείσουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι από την διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα υψηλοί, κυρίως για τους Ρεπουμπλικάνους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN το 46% των Αμερικανών ρίχνει την ευθύνη για τη διακοπή στους Ρεπουμπλικάνους, ενώ το 36% θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρει την ευθύνη.

Επιχειρηματικές ομάδες και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή. Σύμφωνα με την Macroeconomic Advisers η διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης για δύο εβδομάδες θα επιβραδύνει κατά 0,3% στο ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κυβερνητικό shutdown του οικονομικού έτους 1995/1996 είχε διαρκέσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Αυτό που ξεκίνησε σήμερα δεν αποκλείεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια αφού η διαφωνία των δύο πλευρών δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό και το νόμο υγείας του Obama. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το "ταβάνι" του χρέους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να παρατείνουν το shutdown για αρκετές εβδομάδες, αν όχι και περισσότερο. Αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ομοσπονδιακή παράλυση, ακόμη και η βραχυπρόθεσμη, θα πλήξει αρκετά γρήγορα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ