Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Μικρότερος <acronym title="Φόρος Ακίνητης Περιουσίας">ΦΑΠ</acronym> φόρος ακινήτων στα χωριά, τα μεσαία και αστικά νοικοκυριά θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

12 Οκτωβρίου 2013

Μικρότερος ΦΑΠ φόρος ακινήτων στα χωριά, τα μεσαία και αστικά νοικοκυριά θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Μικρότερος ΦΑΠ φόρος ακινήτων στα χωριά, τα μεσαία και αστικά νοικοκυριά θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Θα μειωθεί και άλλο ο φόρος αν πάνε καλά οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ

Στοχευμένες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, δηλαδή σε χωριά και οικισμούς, κάνει την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση. Στόχος της μείωσης αυτής θα είναι να μην υπερφορολογηθούν οι κατοικίες και άλλα ακίνητα των αγροτικών νοικοκυριών. Το τελικό νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, μόλις καθαρογραφεί.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον φόρο ακινήτων, για τις οποίες έδωσε το πράσινο φως και η Τρόικα, αφορούν σε:

1) περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία. Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου που έχει περιληφθεί στο μέχρι στιγμής διαμορφωθέν κείμενο του νομοσχεδίου, προβλέπεται συντελεστής βασικού φόρου 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και 2,8 ευρώ ανά τ.μ. για κτίσματα περιοχών όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται πάνω από 500 και μέχρι 750 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές αυτοί θα μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

2) φορολογική ελάφρυνση των αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών. Οι εκτάσεις αυτές επρόκειτο να υπερφορολογηθούν, δεδομένοι ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα ξεκινούσαν από 20 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έφθαναν μέχρι τα 250 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. Για τα ακίνητα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι χωριών και οικισμών θα επιβαρύνονταν με υπέρογκους φόρους για τις αυλές, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια στα οποία βρίσκονται τα σπίτια τους, οι στάβλοι ή και … τα κοτέτσια τους! Για τις εκτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν ένας ή περισσότεροι μειωτικοί συντελεστές, ώστε να μην υπερφορολογούνται σαν εντός σχεδίου οικόπεδα.

Αντιθέτως για τα ακίνητα σε μεσαίας και υψηλής αξίας περιοχές, δεν διαφαίνετο καμία μείωση, αντιθέτως έχει υπάρξει και επιβάρυνση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προβλεπόταν να προταθεί στην τρόικα.

Και για αυτούς όμως ακόμα ενδέχεται μέχρι την τελευταία στιγμή πριν εφαρμοστεί, να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε να αποσπάσει τη συμφωνία της Τρόικας για να υπάρξει μια «ρήτρα εισπραξιμότητας ΦΑΠ». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 φθάσουν ή υπερβούν το 80% του συνολικού ποσού που έχει βεβαιωθεί με βάση τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα, τότε θα μειωθούν όλοι οι συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων κατά 10% Στην περίπτωση αυτή τα συνολικά έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακίνητων θα «πέσουν» από τα 3,85 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί αυτή τη στιγμή με την τρόικα στα 3,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει τελικώς αν θα υπάρξει παράλληλα μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο η Τρόικα ζητούσε πλήρη κατάργηση και το ΠΑΣΟΚ διατήρησή του, με το σκεπτικό ότι οι εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «λειάνουν» τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση και όχι κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.

http://www.protothema.gr

16 Μαρ 2013
Αντώνης Σαμαράς: Μικρότερο φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ (εετηδε) στα ακίνητα. Αναφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ (εετηδε) έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι από 1-1-2014 θα θεσπιστεί ενιαίος φόρος για την περιουσία με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μικρότερη επιβάρυνση για εκείνους που σήμερα πληρώνουν, καθώς και με έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ...
03 Απρ 2013
... πως ακόμη το υπουργείο δεν έχει καταφέρει να εισπράξει τον ΦΑΠ του 2011 και εκείνον του 2012. Τέλος, έχει διαμηνύσει πως ο φόρος θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ καθώς δεν εμπιστεύεται τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ότι τυχόν αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ. http://www.ethnos.gr ... Σαμαράς: Μικρότερο το χαράτσι της ΔΕΗ (εετηδε) για το 2013 ...
13 Μαρ 2013
Η Τρόικα αξιώνει να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα εετηδε που εισπράττει ως τώρα μέσω της ΔΕΗ και το 2013, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετατίθενται για το τέλος της χρονιάς και το εγχείρημα φαντάζει αβέβαιο. Παράλληλα "οργώνει" και πάλι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, .... Σαμαράς: Μικρότερο το χαράτσι της ΔΕΗ (εετηδε) γι... Καζάν-καζάν με τους οφειλέτες του Δημοσίου. 55 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ...
10 Απρ 2013
Την αντίθεσή του στη συνέχιση είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων εκφράζει, με ερώτησή του προς τον Γιάννη Στουρνάνα, ο Βύρων Πολύδωρας, σημειώνοντας ότι «το χαράτσι της ΔΕΗ» ήταν έκτακτος φόρος, ευθέως και πολλαπλώς αντισυνταγματικός και θα ίσχυε εφάπαξ. «Παρά τις κατηγορηματικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων το 2013, το λεγόμενο "χαράτσι", ... Σαμαράς: Μικρότερο το χαράτσι της ΔΕΗ (εετηδε) για το 2013 ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ