Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Από την έξοδο κινδύνου «φυγαδεύτηκε» η τρόικα

5 Νοεμβρίου 2013

Από την έξοδο κινδύνου «φυγαδεύτηκε» η τρόικα

Από την έξοδο κινδύνου «φυγαδεύτηκε» η τρόικα 

Από την έξοδο κινδύνου του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, μετά τον πρώτο γύρο επαφών με το οικονομικό επιτελείο, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και περαστικών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείοΟι υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν τεθεί ανέβηκαν στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου πραγματοποιείται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους της τρόικας και προσπάθησαν να μπουν στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτό δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να κατεβούν στο ισόγειο και να αποκλείσουν την είσοδο του υπουργείου.

Ικανοποίηση για τον πρώτο γύρο


«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουν μια καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση», δηλώσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με τον επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο.

Εγινε μια πρώτη κουβέντα για όλα τα ανοιχτά θέματα, δήλωσε το ίδιο στέλεχος και σημείωσε ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 θα εξαρτηθεί από την τελική εκτίμηση για την πορεία του προϋπολισμού του 2013, από την αξιολόγηση διαφόρων δράσεων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2014 (νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας) από το πώς θα λειτουργήσει η φορολογική διοίκηση και από την φορολογική συμμόρφωση.

Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη πολύ καλή πορεία των εσόδων κατά τον Οκτώβριο και δήλωσε ότι η τρόικα θέλει να αξιολογήσει τα νέα στοιχεία.

Προς αξιολόγηση είναι επίσης και η εκτίμηση της Κομισιόν που περιλαμβάνεται στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ το 2014. Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι στόχοι του προγράμματος το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο σήμερα.

Στην σημερίνη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και του τραπεζικού συστήματος.

Με όπλο τα έσοδα


«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Εχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό», δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από την τρόικα να επιχειρηματολογήσει γύρω από το πώς διαμορφώνεται το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η ίδια υπολογίζει πέριξ των 2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας, πλέον το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ). Μάλιστα, η κυβέρνηση δείχνει να συζητάει ακόμα και την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα έως και 500-700 εκατ. ευρώ (κυρίως μέσω των παρεμβάσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, των περικοπών στις ΔΕΚΟ και της κατάργησης φορέων του Δημοσίου). Πάντως, η διαπραγμάτευση για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους των πρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται για το 2014 συνεχίζεται, ενώ θα είναι μία διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά. Αλλωστε, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως όσο περνάει ο καιρός, ενισχύονται τα ελληνικά επιχειρήματα.

Μόλις επέλθει συμφωνία ως προς το ύψος των παρεμβάσεων, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να συμφωνηθεί το είδος των πρόσθετων παρεμβάσεων, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι πολλές από τις εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς στερούνται αξιοπιστίας. Το θετικό είναι ότι απομακρύνονται πλέον εφιαλτικά σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, για πρόσθετα μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Ο’ Κόνορ δήλωσε χθες «δεν αναγνωρίζω αυτό το νούμερο», κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ της Κομισιόν. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι, όπως διεμήνυαν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η τρόικα αποδέχεται ότι δεν είναι ούτε εφικτές ούτε ευκταίες τυχόν οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2014.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι αν οι δανειστές μας επέμεναν τελικά στις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό, τότε οι οριζόντιες παρεμβάσεις θα καθίσταντο εκ των πραγμάτων αναπόφευκτες. Πριν από την έναρξη της αξιολόγησης, πάντως, στελέχη της τρόικας είχαν μεταφέρει στην «Κ» την εκτίμηση ότι τα επιζητούμενα χρήματα μπορούν να βρεθούν από κλείσιμο φορέων, οργανισμών και άλλων νομικών προσώπων του Δημοσίου, αλλά και από νέα μείωση αμυντικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μετά και την απόρριψη της τελευταίας πρότασης της κυβέρνησης από την τρόικα, η Ελλάδα προτείνει πλέον να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο που θα εκτελεί παραγγελίες μόνο του στρατού, υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δεχθεί να προσμετρήσει τις απολύσεις που θα προκύψουν από ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ στον αριθμό των 4.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο για το 2013. Κάτι που μέχρι τώρα η τρόικα δεν ενέκρινε. Εφόσον, τώρα το αποδεχθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να κλείσει το θέμα, με τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν από τις τρεις ΔΕΚΟ να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.000.http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ