Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

6 Δεκεμβρίου 2013

Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε 60.000 υπολογίζονται οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση άρσης προστασίας των πλειστηριασμών.

Τρεις βασικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τους οποίους είχε συνάντηση την Παρασκευή.


Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους στην περίπτωση που απελευθερωθεί το καθεστώς των πλειστηριασμών υπολογίζονται στις 60.000.

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία καθημερινά νέοι δανειολήπτες εισέρχονται στην «γκρίζα» ζώνη την ώρα που σχεδόν ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια (500.000-600.000 στο σύνολο) έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες λίγο πριν έλθουν τα «μαντάτα» για τα stress test από την BlackRock την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε στους τραπεζίτες:

Α) Χρειάζεται μηχανισμός διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Ως προς αυτό ζήτησε να φτιαχτούν μέσα στις τράπεζες ειδικές μονάδες προκειμένου να έχουν τη διαχείριση τους. Θα δημιουργηθούν δηλαδή μικρές bad banks, οι οποίες θα λειτουργούν ως αυτόνομες διευθύνσεις.

Β) Πρέπει να μειώσουν και άλλο το λειτουργικό κόστος. Όπως επεσήμανε "έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο χρειάζονται και άλλα". Μία τοποθέτηση που κατά πολλούς ανοίγει το παράθυρο και για νέες αποχωρήσεις προσωπικού απ' τα τραπεζικά ιδρύματα, πιθανότατα μέσω νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Γ) Συνέστησε στους τραπεζίτες ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των Βαλκανίων. Υπογράμμισε πως τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να μην υποχρεωθούν άμεσα να εγκαταλείψουν τις γειτονικές αγορές πουλώντας τις θυγατρικές τους, όμως το σχέδιο αποχώρησης είναι συγκεκριμένο οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες. Τις προέτρεψε επίσης, εάν είναι αυτό εφικτό, να συγχωνεύσουν τα υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα η ΤτΕ, όπως είχε γράψει απ' την περασμένη Δευτέρα το Newmoney.gr, παραλαμβάνει από την BlackRock τα κρίσιμα αποτελέσματα του stress test και ξεκινά από τη Δευτέρα την επεξεργασία των στοιχείων. Στόχος να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και να ανακοινώσει μέχρι τέλος του έτους τη σχετική έκθεση.
πηγή:Newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Απελευθέρωση των πλειστηριασμών και κόκκινα δάνεια.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν φθάσει ήδη σε ποσοστό πάνω από   30% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι και βαρίδι για την εξέλιξη της εξυγίανσης τους.

20.000 δανειολήπτες μπορούν να πληρώσουν, αλλά κρύβονται πίσω από το νόμο

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται 20.000 δανειολήπτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ