Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 17 Φεβρουαρίου

22 Φεβρουαρίου 2013

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους θα γίνει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα κριτήρια, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν εκφράσει φόβους ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, θα γίνει με πολλά εμπόδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

* Οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων κάθε επιχείρησης.
* Πάγωμα της επιστροφής εάν διαπιστωθούν νέες παραβάσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου.


Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό τζίρο.

Ενιαίος φόρος ακινήτων χωρίς αφορολόγητο

Ενιαίος φόρος ακινήτων χωρίς αφορολόγητο

ενιαιος φορος ακινητων, akinita, αφορολογητο, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις,

Ελάχιστο ετήσιο φόρο 50 ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών

Θέλει να πληρώνουν όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία, ακόμη κι αν είναι χαμηλής αξίας


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον ενιαίο φόρο των ακινήτων. Και αυτό επειδή τα διεκδικούμενα έσοδα δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι χωρίς τη φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων, έστω και με μικρούς συμβολικούς συντελεστές, δεν μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό έσοδα.

Έτσι επιμένουν πως πρέπει να φορολογηθούν όλοι οι Έλληνες που διαθέτουν ακόμη και ελάχιστη περιουσία.


Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι και η μικρή περιουσία πρέπει να αποδώσει έστω 50 ευρώ το χρόνο. Αν εφαρμοσθούν υψηλά αφορολόγητα, όπως το προτεινόμενο για περιουσία αντικειμενικής αξίας ύψους 50.000 ευρώ, τα έσοδα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ, γιατί αποκλείεται του φόρου μεγάλο τμήμα μικροϊδιοκτησίας.

Μόνο αν εφαρμοσθεί μια προοδευτική κλίμακα πολλών συντελεστών από το πρώτο ευρώ περιουσίας μπορεί να ελπίζει κανείς σε έσοδα 3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ψηφισθείς από τη Βουλή προϋπολογισμός. Πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη πολιτική διεργασία προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος εντός της κυβέρνησης. Όπου ως γνωστόν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διεκδικούν αφορολόγητο όριο για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 50.000. ευρώ. ΒΗΜΑ


Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Δήλωση φόρου εισοδήματος ΝΠ που βρίσκεται σε αδράνεια

Δήλωση φόρου εισοδήματος ΝΠ που βρίσκεται σε αδράνεια

1042511/10581/Β0012/28.5.2008

Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 107 του ν.2238/1994.


ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2008

Αριθ. πρωτ.: 1042511/10581/Β0012

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 107 του ν.2238/1994.


1. Με τις διατάξεις της παρ.1 και της περ.α' της παρ.2 του άρθρου 107 του ν.2238/1994 ορίζεται ότι κάθε νομικό πρόσωπο της παρ.1 του άρθρου 101 υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του πέμπτου μήνα από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου, για τα εισοδήματα που απόκτησαν μέσα σε αυτήν.

2. Κατόπιν των ανωτέρω συνάγεται, ότι η εταιρεία σας, που βρίσκεται σε αδράνεια, έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθόσον ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ανεξάρτητα από τη λειτουργία, κερδοφορία κ.λπ. του νομικού προσώπου.

Διασταύρωση στοιχείων από γυμναστήρια, σχολές χορού, ωδεία

Διασταύρωση στοιχείων από γυμναστήρια, σχολές χορού, ωδεία


Δαπάνες σε γυμναστήρια, σχολές χορού, ωδεία, θα "γράφει" η εφορία

Τα στοιχεία των πελατών τους υποχρεώνονται να αποστείλουν στο ΥΠΟΙΚ έως το τέλος Φεβρουαρίου μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα ωδεία, τα κέντρα αισθητικής, οι σχολές οδήγησης, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών κ.ά.

Θα πρέπει να αποστείλουν ουσιαστικά τον ΑΦΜ των πελατών τους για τη χρήση 2011, προκειμένου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρήσει σε μία σειρά από διασταυρώσεις.
Ειδικότερα, η εφορία θα αθροίζει όλες τις δαπάνες των φορολογούμενων στις παραπάνω επιχειρήσεις, προκειμένου να υπολογίζει με περισσότερη ακρίβεια το ποσό της ανάλωσης κεφαλαίου (αποταμίευσης) που μπορούν να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τεκμήρια.

Επίσης, θα αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των πελατών τους τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, προκειμένου να γίνεται διασταύρωση με τις αντίστοιχες δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.Πηγή:www.capital.gr

Φορολογικά κίνητρα του νέου Επενδυτικού Νόμου

OIKONOMIA


Φορολογικά κίνητρα  του νέου Επενδυτικού Νόμου


Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, το νομοσχέδιο «μαμούθ» για όλα τα νέα επενδυτικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου αλλά και των μεγάλων “fast track” επενδύσεων. Στο τελικό κείμενο εντάσσονται –ξανά– τα υδατοδρόμια και προβλέπεται μία σειρά από φορολογικά κίνητρα, αλλά υπό τη δημοσιονομική έγκριση των Βρυξελλών. Επίσης, ιδρύεται η "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ" που θα «ελέγχεται» από το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων της, ενώ προβλέπονται 10ετείς (αντί για 5ετείς αρχικά) άδειες παραμονής για «μεγάλους» επενδυτές και αγοραστές «φιλέτων» ακινήτων. Προβλέπονται επίσης και στρατηγικές επενδύσεις από την εκκλησία.

Φορολογικά κίνητρα


Στο νομοσχέδιο δίνεται έμφαση, στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, «στο πλαίσιο των περιορισμών του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας» όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «με το νόμο που κυρώνει τη σύμβαση ανάθεσης του έργου ή την ένταξη της επενδυτικής πρότασης στις διατάξεις του παρόντος νόμου, μπορεί να προβλέπονται ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επένδυσης, ο προορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους αι δικαιώματα ή αμοιβές τρίτων"
Ωστόσο διευκρινίζει αυτά θα γίνουν "σε συμφωνία με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 (EE L 214 της 9.8.2008, σελ. 3), όπως εκάστοτε ισχύει, για την κήρυξη κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά, κατά τον ως άνω Κανονισμό όπως εκάστοτε ισχύει και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης ή γνωστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κατά περίπτωση απαιτείται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Διευκολύνσεις του αναπτυξιακού νόμου


Στο νομοσχέδιο προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγονται σε επενδυτικούς νόμους. Στο πλαίσιο αυτό με το νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» δίδεται:

* Δυνατότητα προκαταβολής έως και 100% της επιδότησης με κάλυψη εγγυητικής επιστολής.

* Απελευθερώνεται η επιλογή του μίγματος ευεργετημάτων του αναπτυξιακού νόμου (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.α.) για επενδύσεις κάτω από €50 εκατομμύρια, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία της χρηματοδότησης για Μικρούς και Μεσαίους επενδυτές.

* Επιτρέπεται η εμπροσθοβαρή χρήση των φοροαπαλλαγών ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η βιωσιμότητα τους.

* Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους.

* Καταργείται (και αναδρομικά) η ανάγκη ειδικού αιτήματος αλλαγής προμηθευτή ή εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα εφόσον η ονομαστική ισχύς δεν μεταβάλλεται πάνω από 10%, ώστε να αποφορτιστεί από τις αιτήσεις αυτές η Ομάδα Μικρών Έργων και να επικεντρωθεί στα 1624 νέα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν.

* Παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησης του επενδυτή, διενέργειας ενδιάμεσων και τελικών ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως Τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση περαίωση σωρευμένων ελέγχων και η εκταμίευση εκκρεμών δόσεων.

* Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης για ένα έτος, λόγω οικονομικής κρίσης, της ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί από το 2007 και μετά.

* Επαναφέρεται το όριο κύρωσης από την Βουλή από τα €150 εκατομμύρια στα €50 εκατομμύρια.

* Παρέχεται επίσης νομοθετική εξουσιοδότηση, για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς, προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων Υπηρεσιών και υπό την τελική έγκριση της Διοίκησης. Με την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων.

* Συστήνεται αυτοτελές τμήμα επιθεώρησης ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι ο διαρκής έλεγχος τήρησης των διαδικασιών που διέπουν τις επιχορηγήσεις επιχειρηματικών σχεδίων και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών. Το γραφείο θα έχει και συμβουλευτικό ρόλο, διότι μέσω των πορισμάτων θα εντοπίζεται κάθε δυσλειτουργία των εφαρμοζόμενων διαδικασιών.

Δηλώσεις Νότη Μηταράκη


Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «η προτεραιότητα μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, δηλαδή η προσέλκυση επενδύσεων. Με το Επενδυτικό & Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας».

Υδατοδρόμια


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σε ειδικό κεφάλαιο η ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων. Επιτρέπεται η δημιουργία υδατοδρομίου από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ορίζεται μία Διεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως κύρια αρμόδια να παραλάβει την αίτηση και τον τεχνικό φάκελο του ενδιαφερόμενου και να λάβει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις απαραίτητες εγκρίσεις από συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Αναδιάρθρωση


Συστήνεται η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, στην οποία θα συγκεντρωθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των σχετικών με τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις με σκοπό την παραγωγή, υλοποίηση και συντονισμό ενιαίας επενδυτικής – αναπτυξιακής πολιτικής, την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την επιτάχυνση των επωφελών για τη χώρα επενδύσεων.

Δημιουργείται επίσης υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση και τον εν γένει συντονισμό Στρατηγικών Επενδύσεων, ως κίνητρο για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στη χώρα.

Στρατηγικές Επενδύσεις


Ενισχύεται ο ρόλος της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Δίνεται η δυνατότητα στη Δ.Ε.Σ.Ε. να συγκροτεί ομάδες εργασίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος ο συντονισμός της δράσης των αρμόδιων Υπουργείων.

Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων και επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν η διατήρηση των οποίων θεωρείται κρίσιμη για την εθνική οικονομία.

Συστήνεται επίσης η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων. Με την σύσταση της Γ.Δ.Σ.Ε. αποσαφηνίζεται πλήρως το τοπίο σχετικά με την διαδικασία της αδειοδότησης καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειρίζεται τον επενδυτικό φάκελο ενώ η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» στοχεύει με την αξιοποίηση του διεθνούς δικτύου που διαθέτει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας.

Η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» θα εισηγείται στη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) την υποβολή επενδύσεων που πιθανόν να μην πληρούν κάποια από τα κριτήρια που ενδεικτικά έχουν τεθεί από την εν λόγω επιτροπή, πλην όμως κρίνεται ότι θα επιφέρουν συνολικά σημαντικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης. Επίσης καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».

Άδειες παραμονής


Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων 1ο ετών παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 Ευρώ.

Η Εκκλησία στα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων


Εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων Ακινήτων. Χρήση των σχετικών πλαισίων μπορεί να γίνεται κατόπιν αιτήματος του επενδυτή.

Εισάγεται διάταξη προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδας να κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων και κατ΄επέκταση και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). «Η υπαγωγή στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έτσι ώστε, πέραν των άμεσων και σημαντικών ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων για τη συνολική εθνική οικονομία, να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό - κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» αναφέρεται σχετικά.

Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.


Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», με διάρκεια ζωής 99 έτη και «με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου».

Η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων που ευρίσκονται εντός της Υπό Αξιοποίηση Περιοχής, καθώς και κτιρίων και εγκαταστάσεων με τα παραρτήματα και τα συστατικά τους, περιέρχονται στην Εταιρεία με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.

Αναφέρεται ρητά ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ: «η Εταιρεία δεν δύναται να μεταβιβάσει καθ’ οιοδήποτε τρόπο σε τρίτους την κυριότητα των ακινήτων που παραχωρούνται κατά τα ανωτέρω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)». Ωστόσο, «η Εταιρεία δικαιούται να προβαίνει σε κάθε σχετική πράξη διαχείρισης, αξιοποίησης και εν γένει εκμετάλλευσης για δικό της λογαριασμό και στο όνομα της».

Τρεις νέες επενδύσεις


Με το νομοσχέδιο κυρώνονται οι αποφάσεις για την υπαγωγή πέντε (τρεις νέες υπαγωγές και δύο τροποποιήσεις υπαγωγών) επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004:

* Επένδυση Τουριστικής Εταιρείας Ήλιος Α.Ε. για ίδρυση συνεδριακού κέντρου, εκσυγχρονισμό και επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελούντα Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού €50,45 εκατομμυρίων

* Επένδυση εταιρείας Kavala Float Glass Α.Ε. για ίδρυση μονάδας κατασκευής υαλοπινάκων στην ΒΙΠΕ Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού €97,5 εκατομμυρίων

* Επένδυση εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε. για ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην περιοχή Χαλανδρίτσα, του Δήμου Φαρρών, του Νομού Αχαίας, συνολικού προϋπολογισμού €94,6 εκατομμυρίωνΠηγή:www.capital.gr

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013, με χρονολογική σειρά.

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013, με χρονολογική σειρά.


internet explorer taxheaven προθεσμιες, προθεσμιες φορολογικών δηλώσεων 2012, εκκαθαριστικη ΦΠΑ, ΦΠΑ, 2013,

Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2013, με χρονολογική σειρά.
21 Φεβρουαρίου 2013

Υποχρεωτικά από 1/3/2013 οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ μία σειρά από έγγραφα για το προσωπικό τους.

Υποχρεωτικά από 1/3/2013 οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ μία σειρά από έγγραφα για το προσωπικό τους.

ika food ika airport ika clan ika systems ika airport code ika anime ika wiki ika works
Η ηλεκτρονική υποβολή εντύπων ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ρυθμίζει τους όρους και της προϋποθέσεις της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας.


Ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ


H ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου εργασίας για την υποβολή των εντύπων ΟΑΕΔκαι ΣΕΠΕ.
Η ηλεκτρονική υποβολή εντύπων ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ γίνεται με link εδώ!

Απαριθμούνται τα επτά (7) έντυπα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά  

 

Έντυπα αρμοδιότητας ΣΕΠΕ

οι πίνακες προσωπικού (Ε4),

οι αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης (Ε8) και

οι αιτήσεις για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης (Ε9) .


Έντυπα αρμοδιότητας ΟΑΕΔ

Οι αναγγελίες πρόσληψης (Ε3),

οι αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (Ε5),

οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (Ε6) και

οι βεβαιώσεις-δηλώσεις εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου (Ε7)

.
ikea ika world ika works ika airport ika musume ika radiusite ika nabila gambar ika af bhinneka tunggal ika bhineka tunggal ika select your location welcome to ikeacom ikea cached united states bedroom living room united kingdom canada united arab emirates australia acas ika laboratory equipment lab magnetic stirrer homogenizer cached imperial klans of america cached industrial mixers mixing equipment high shear mixers cached ikasystems cloud computing solutions for healthcare payers cached ika news cached ika ebay electronics cars fashion collectibles cached ika wikipedia the free encyclopedia cached more results from enwikipediaorg ika nigeria wikipedia the free encyclopedia cached ika collective production collective cached next help privacy legal about our ads submit your site advertise with yahoo search
Η ηλεκτρονική υποβολή εντύπων ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Τα έντυπα που επισυνάπτονται στην ΥΑ ουσιαστικά αποτελούν τις φόρμες που συμπληρώνονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή.

`Αρθρο 3: Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων


Πρόσβαση στο ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ έχουν μόνο οι εργοδότες οι οποίοι έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ, δηλ. είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών, και θα χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Η γνωστοποίηση τυχόν μεταβολών στοιχείων των εργοδοτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις και γίνεται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής εκτυπώνεται αντίγραφο στο οποίο έχει αποδοθεί αυτόματα και αποτυπώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής.

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα αντίγραφα αυτά, αφού προηγουμένως έχουν νομίμως υπογραφεί και σφραγισθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πχ τα αναρτούν, τα τηρούν στο αρχείο τους, τα επιδεικνύουν, κοκ.
Η επισύναψη του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις υπογραφές εργοδότη και εργαζόμενου ή με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή είναι υποχρεωτική όταν υποβάλλεται καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (έντυπο Ε6), ενώ είναι προαιρετική όταν υποβάλλεται αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5).

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο έντυπο δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης υποχρεωτικού πεδίου (πχ έλλειψη ΑΦΜ εργαζομένου) ή λόγω αδυναμίας επισύναψης του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου σχετικά με το έντυπο Ε6, θα ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Προθεσμία και ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής

oaed epidoma anergias iek oaed oaed epas oaed ecdl oaed peiraia oaed seminaria oaed larisas oaed dikaiologitika

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων ισχύουν οι καθοριζόμενες από τις κείμενες διατάξεις προθεσμίες.


Επισημαίνεται πως κατά την ηλεκτρονική υποβολή, η αναγγελία πρόσληψης (έντυπο Ε3), υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Ειδικά για τους νέους εργοδότες προβλέπεται ειδική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από την πρόσληψη για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε3, αφού προηγουμένως έχουν απογραφεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ (και τους έχει χορηγηθεί όνομα και κωδικός χρήστη).

Σε περίπτωση μεταβολής των αποδοχών, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής (τροποποιητικός αποδοχών, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4) εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη μεταβολή.

Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τον πίνακα προσωπικού συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της αλλαγής ή της τροποποίησης (τροποποιητικός ωραρίου, βλ. σχετικά τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε4), το αργότερο ως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Στο πλαίσιο της απλούστευσης διαδικασιών και δεδομένης της διασύνδεσης του ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ με το ΙΚΑ, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάξει νόμιμο εκπρόσωπο, ακόμη και ως προς τους εργοδότες που επιλέγουν τη διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Σημειώνεται ότι η κατάργηση αφορά τη σχετική υποχρέωση ενώπιον των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ ενώ εξακολουθεί να υφίσταται ενώπιον των Υπηρεσιών του ΙΚΑ σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου.


Κατά την πρώτη φάση της ηλεκτρονικής υποβολής, διορθώσεις θα γίνονται μόνο με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ και προσκόμιση ή/και κατάθεση των σχετικών στοιχείων τα οποία θα ελέγχονται κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ.

ΠΟΛ.1090/14.6.2010 Χρόνος υποβολής των καταστάσεων και ισοζυγίων του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.)

ΠΟΛ.1090/14.6.2010

Χρόνος υποβολής των καταστάσεων και ισοζυγίων του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄ - Α΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Γ. Εμμανουήλ
Τηλέφωνο : 210 3610065, 210 3627090
FΑΧ : 210 3615052

ΠΟΛ 1090

ΘEMA: Χρόνος υποβολής των καταστάσεων και ισοζυγίων του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.).Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της υποπερίπτωσης γε’ της περίπτωσης γ’ και της περίπτωσης ζ’ του άρθρου 38 του π.δ. 186/1992 όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (ΦΕΚ 84 Α’) περί υποβολής στοιχείων για διασταύρωση, όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις της παραγράφου 26 του άρθρου 19 του ν.3842/23.4.2010 (ΦΕΚ 58Α΄) «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», με τις οποίες ορίζεται η 25η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), για τις συναλλαγές από1η Ιανουαρίου 2009 και εφεξής.

4. Την ανάγκη διευκόλυνσης των υπόχρεων για την εκπλήρωση της υποχρέωσης, που ορίζεται από τις διατάξεις περί υποβολής των καταστάσεων και ισοζυγίων του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ.

5. Ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.


Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε


1. Ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), από το ημερολογιακό έτος 2009 και εφεξής, που λήγει την εικοστή πέμπτη (25η) Ιουνίου κάθε έτους, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής τους, καθορίζεται ως εξής:

Μέχρι την 25η Ιουνίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.

Μέχρι την 28η Ιουνίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.

Μέχρι την 1η Ιουλίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9.

Μέχρι την 4η Ιουλίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.


2. Ο χρόνος υποβολής για το ισοζύγιο της παραγράφου 6 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. του οποίου η υποχρέωση υποβολής λήγει στις 30/9 κάθε έτους, καθορίζεται ως εξής:

Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.

Μέχρι την 3η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.

Μέχρι την 6η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9.

Μέχρι την 9η Οκτωβρίου για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.


3. Εξαιρετικά και για διευκόλυνση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. που αφορούν τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2009, λόγω του περιορισμένου χρόνου μεταξύ της ψήφισης του σχετικού νόμου και εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, παρατείνεται ο χρόνος υποβολής τους και ορίζεται ως ακολούθως:

Μέχρι την 26η Αυγούστου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.

Μέχρι την 30η Αυγούστου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.

Μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9.

Μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου 2010 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.

Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι παραπάνω προθεσμίες των παραγράφων 1, 2 και 3 μετακυλίονται ανάλογα.


4. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

20 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛ.1045/23.2.2012 Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ

ΠΟΛ.1045/23.2.2012

Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ

Αθήνα, 23.2.2012

(ΦΕΚ Β' 565/02-03-2012)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Β. ΓΓΠΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο.
1. 30η Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ
ΤΜΗΜΑ Β΄
2. 32η Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΑΓ. &
ΕΛ. ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η/Υ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 – 4
Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Αικ. Καρύδα
Γ. Αναγνωστόπουλος Τηλέφωνο : 210 –3647202-5
FAX : 210 – 3645413

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΠΟΛ 1045


ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.


Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις παρακάτω διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ που κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α΄), όπως ισχύουν:
α) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4, της παραγράφου 7, της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 9 και της παραγράφου 11 του άρθρου 36,
β) της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 και των παραγράφων 2 και 11 του άρθρου 38,
γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 48,
δ) της παραγράφου 5 του άρθρου 53,
ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 59 και
στ) της παραγράφου 3 του άρθρου 64.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄/27.11.1995) και του Π.Δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6 Α΄/5.1.1989), περί αποδεικτικών εισπράξεως.

3. Την υπ’ αριθ. Υ 25/2011 (ΦΕΚ 2792 Β΄/8.12.2011) Απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

4. Την ανάγκη αλλαγής του εντύπου της εκκαθαριστικής δήλωσης λόγω μεταβολής των συντελεστών ΦΠΑ εντός του έτους 2011.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Άρθρο 1
Τύπος και περιεχόμενο

Ορίζουμε τον τύπο και το περιεχόμενο της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για το έτος 2011 και εφεξής (έντυπο 009/12 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2012, Φ1 TAXIS), όπως το υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως παράρτημα Ι της παρούσας.

Άρθρο 2
Χρόνος υποβολής

1. Η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ως εξής:

α) Μέχρι την 10η Απριλίου του επόμενου έτους για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Β΄ κατηγορίας ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ.

β) Μέχρι την 20η Μαΐου του επόμενου έτους, για τους υποκείμενους που κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου.

2. Σε περίπτωση γενικής αργίας, τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας οι ανωτέρω προθεσμίες μετακυλίονται στην επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

3. Ειδικά για διαχειριστική περίοδο που έληξε από 1.1.2011 μέχρι και 31.12.2011, η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζονται στην παράγραφο 1, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έκδοση της παρούσας. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 29.2.2012, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μεταγενέστερα υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Άρθρο 3
Τρόπος υποβολής

1. Οι εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

2. Οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται:

α) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έχουν λήξη μέχρι και 31.12.2009.

β) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους με λήξη από 1.1.2010 και εφεξής, ενώ από 1.4.2012 οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

3. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2.β΄ η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, στις εξής περιπτώσεις:

α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α΄/31.3.2011).

β) Η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.

γ) Στην περίπτωση των υποκειμένων που υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων των υποκειμένων αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ, μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.

δ) Σε περίπτωση κατά την οποία διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος για φορολογική περίοδο και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS σχετικά με την υποχρέωση του υποκείμενου για υποβολή της περιοδικής δήλωσης τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Η εκκαθαριστική δήλωση στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.

ε) Μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

στ) Η δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής, μέσω των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή η εκκαθαριστική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

ζ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ., η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

η) Εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.

θ) Απόρριψης της εκκαθαριστικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

i. η εκκαθαριστική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet,

ii. είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα,

iii. υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθαριστικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα εκκαθαριστική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι και την πέμπτη (5η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.

4. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων πρόσθετων φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η εκκαθαριστική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

5. Κατά την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης οι υποκείμενοι έχουν την υποχρέωση να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο, με εξαίρεση για τις φορολογικές περιόδους που έχουν εκδοθεί πράξεις προσδιορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.

6. Στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, οι ειδικές καταστάσεις που προβλέπονται στις ΑΥΟ 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993 (ΦΕΚ 675 Β΄/2.9.1993) και 1013633/8911/1807/0014/ΠΟΛ.1029/2.2.1995 (ΦΕΚ 105 Β΄/17.2.1995) καθώς και οι λόγοι για τους οποίους η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται με επιφύλαξη, αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ με συστημένη επιστολή έως και την πέμπτη ημέρα μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής.
Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής της ανωτέρω επιστολής με τους λόγους της επιφύλαξης αυτή δεν αναγνωρίζεται.

7. Η έντυπη υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ πραγματοποιείται σε τρία αντίτυπα.

Άρθρο 4
Λοιπά θέματα

1. Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης με ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, τη διαχείριση των εκκαθαριστικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, το αποδεικτικό υποβολής και καταβολής του φόρου, την αφετηρία για την επιβολή του προστίμου και τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου καθώς και τη μορφή των εντύπων που χρησιμοποιούνται για την έντυπη υποβολή της δήλωσης, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5 παρ.2, 6 και 7 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1267/30.12.2011 για την υποβολή της περιοδικής δήλωσης.

2. Για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης λαμβάνεται υπόψη η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής για την εμπρόθεσμη δήλωση, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της παρούσας. Ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παρατάσεις που ενδεχομένως έχουν δοθεί για την εμπρόθεσμη υποβολή ή μετακύλιση της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής λόγω γενικής ή τοπικής αργίας.

Άρθρο 5
Ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης περιοδικής ή εκκαθαριστικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, για τον υπολογισμό του πρόσθετου φόρου λαμβάνεται υπόψη η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την ενδεχόμενη λήξη της προθεσμίας αλλαγής του ποσοστού πρόσθετου φόρου σε μη εργάσιμη ημέρα.

Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1.1.2012.


ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Π.Α. 2012


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Εξι φορολογικά θέματα στο τραπέζι με την τρόικα


Σε έξι τομείς θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη «μαύρη» τρύπα που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους.
Αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και ιδιαίτερα του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επαναπατρισμός κεφαλαίων και επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Για τα περισσότερα ζητήματα το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην άμεση αναδιάρθρωση του μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας ταυτόχρονα να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Ειδικότερα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν και το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, ωστόσο, η νέα ρύθμιση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Task Force σε συνεργασία με τη διεύθυνση είσπραξης δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρότασή τους για τη νέα ρύθμιση. H ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, θα λαμβάνονται κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα καταβολής των δόσεων με αυτά που μπορούν οι φορολογούμενοι να εισφέρουν, αφετέρου το συμφέρον του Δημοσίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανέφερε χθες ότι «η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».

2. Ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι κατέχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή και θα εφαρμοσθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

3. Αντικειμενικές αξίες. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οπως φαίνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν, ενώ αντίθετα στην περιφέρεια αναμένεται αύξησή τους.

4. Εμμεσοι φόροι. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της επανεξέτασης των συντελεστών των έμμεσων φόρων στην τρόικα. Τόσο η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ όσο και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα έσοδα. Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον δεν φαίνεται να μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19%. Αντίθετα, πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές από τον Οκτώβριο του 2013 στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα και τσιγάρα).

5. Φορολογική διοίκηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σημαντική πρόοδος στον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Η τρόικα θα ζητήσει σημαντικές αλλαγές, νέες προσλήψεις ελεγκτών, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί αυτονομία στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργηθεί μία νέα ημιαυτόνομη υπηρεσία. Στην έκθεση των τεχνικών κλιμακίων (παραδόθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου) υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τη μεταρρύθμιση «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανανεώσει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της για εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες θα καθορίσουν την αυτονομία» τονίζεται στην έκθεση. Ολα αυτά, μάλιστα, πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η κυβέρνηση να «αλλάξει δρόμο» και να εγκαταλείψει το υπάρχον μοντέλο και να δημιουργηθεί μία νέα «ημιαυτόνομη υπηρεσία εσόδων, μέσω ειδικής νομοθεσίας» η οποία θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών.

6. Επαναπατρισμός κεφαλαίων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εφόσον τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επενδύσεις. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαδικασία πώλησης μετοχών μη εισηγμένων AE

Διαδικασία πώλησης μετοχών μη εισηγμένων 

Ο υπολογισμός της πραγματικής αξίας πώλησης μη εισηγμένων μετοχών με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του 4110/13

Mε το άρθρο 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α΄ 151), με την οποία ορίζονται τα εξής:
«2. Φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%)( Ισχύει για κέρδη από πωλήσεις μετοχών οι οποίες αποκτώνται από 1/7/2013 και μετά. Πριν ίσχυε συντελεστής 5%)η υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αποκτούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Για τον υπολογισμό της υπεραξίας του προηγούμενου εδαφίου αφαιρείται το κόστος απόκτησης των μεταβιβαζομένων μετοχών από την κατώτατη πραγματική αξία που έχουν αυτές κατά το χρόνο της μεταβίβασης.»

19 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛ 1029 Ε9 2013 παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων


ΠΟΛ 1029 Ε9 2013 παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων

ε9, παράταση ε9, προθεσμιες, 2013, ακινητων, e9, paratash, ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9,

ΠΟΛ 1029 Ε9 2013 παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΟΛ. 1029

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

ΘΕΜΑ: Τρόπος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013. Παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 23 του N. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄) και ειδικότερα την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία καθώς και να καθορίζει τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
2. Την Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών YΠ.ΟΙΚ. 07927/2012 ΕΞ (ΦΕΚ 2574 Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
3. Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών προσώπων, έτους 2013 δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία.
4. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
2. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..
3. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
4. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.
5. Η παραπάνω απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακριβές Αντίγραφο
Ο Υφυπουργός
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Γεώργιος Μαυραγάννης

ΠΟΛ. 1086 Η μετατροπή Α.Ε. σε Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.

ΠΟΛ. 1086 Η μετατροπή Α.Ε. σε Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 15 Ιουνίου 2006
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Aρ.Πρωτ.: 1056093/10768/Β0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΟΛ. 1086
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)
ΤΜΗΜΑ Β΄

ΘΕΜΑ: Η μετατροπή Α.Ε. σε Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. με τις γενικές διατάξεις (άρθρα 66 του Ν. 2190/1920 και 51 του Ν. 3190/1955) είναι εφικτή.

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με τις διατάξεις του άρθρου 51 του Ν. 3190/1955 ορίζεται, ότι σε περίπτωση μετατροπής ανώνυμης εταιρείας σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, από της συντελέσεως των κατά το άρθρο 8 του ιδίου νόμου δημοσιεύσεων, η μετατρεπόμενη εταιρεία συνεχίζεται υπό τον τύπο της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται, χωρίς να επέρχεται διακοπή τους.
2. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη διοίκηση, κατά τη μετατροπή ανώνυμης εταιρείας σε εταιρεία περιορισμένη ευθύνης συνεχίζεται το ίδιο νομικό πρόσωπο και δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης απογραφής από τη μετατρεπόμενη εταιρεία κατά το χρόνο της μετατροπής (αρ. πρωτ. Ε. 451/9/20.03.1987 διαταγή μας).
3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 43α του Ν. 3190/1955, που προστέθηκαν με το άρθρο 2 του Π.Δ. 279/1993, ορίζεται, ότι η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μπορεί να συσταθεί από ένα πρόσωπο ή να καταστεί μονοπρόσωπη, οπότε στην επωνυμία της συμπεριλαμβάνεται ολογράφως οι λέξεις «ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
Ενόψει των ανωτέρω διατάξεων, από τη διοίκηση έγινε δεκτό, ότι Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης δεν μπορεί να προέλθει από μετατροπή επιχείρησης οποιασδήποτε νομικής μορφής (αρ. πρωτ. 1033549/10290/Β0012/ΠΟΛ. 1132/18.04.2002 έγγραφό μας).
4. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 43α του Ν. 3190/1955 ορίζεται, ότι κατά τα λοιπά για τη Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης εφαρμόζονται οι λοιπές διατάξεις του παρόντος νόμου περί Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης.
5. Με την αριθμ. 339/2005 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί της οποίας δεν ασκήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Νομικού Γραφείου Φορολογίας, αναίρεση από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών (Δ.Ο.Υ. Χολαργού), κρίθηκε ότι στις Μονοπρόσωπες Ε.Π.Ε. έχουν εφαρμογή οι γενικές διατάξεις περί Ε.Π.Ε. και δεν έχουν θεσπιστεί ειδικές διατάξεις, που να διαφοροποιούν τα ζητήματα της μετατροπής των διαφόρων τύπων εταιρειών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ανωνύμων εταιρειών σε Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
6. Κατόπιν των ανωτέρω και μετά το γεγονός ότι η πιο πάνω απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έχει καταστεί αμετάκλητη συνάγεται, ότι είναι εφικτή η μετατροπή Ανώνυμης Εταιρείας σε μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., ανακαλουμένων των όσων έχουν γίνει δεκτά με το αρ. πρωτ. 1033549/10290/Β0012/ ΠΟΛ. 1132/18.04.2002 έγγραφό μας. Περαιτέρω, δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού, αλλά υποβάλλεται μία δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την οποία δηλώνονται όλα τα εισοδήματα της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας έγινε η μετατροπή, ενώ η υπεραξία που ενδεχόμενα θα προκύψει υπάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2238/1994 σε φορολογία (αρ. πρωτ. 1001193/10016/Β0012/13.05.1999 έγγραφό μας).

Ακριβές Αντίγραφο

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

18 Φεβρουαρίου 2013

Ποια η καθαρή θέση των από μετασχηματισμό εταιρειών, βάση του ν1297/1972

Ποια η καθαρή θέση των από μετασχηματισμό εταιρειών, βάση του ν1297/1972

Προσδιορισμός της Καθαρής Θέσης της εταιρείας από μετασχηματισμό -βάση του ν1297/1972-

Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, ούτε από την διοίκηση έχει αποσαφηνισθεί ποιο ποσό λαμβάνεται ως «μετοχικό» κεφάλαιο στην από μετασχηματισμό -βάση του ν1297/1972-
προερχόμενη νέα εταιρεία.
Δεν προκύπτει αν στοιχεία του Παθητικού όπως «τακτικό αποθεματικό», «έκτακτα αποθεματικά» και «υπόλοιπο κερδών εις νέον» θα αποτελέσουν μαζί με την υπεραξία και τα κεφάλαια των μετατρεπομένων ή συγχωνευομένων εταιρειών το «μετοχικό κεφάλαιο» της νέας ή της απορροφώσας εταιρείας.
Τίθενται περιορισμοί μόνο ως προς το ελάχιστο ποσό. 1. Για τον προσδιορισμό της Καθαρής Θέσης της εταιρείας (τα μέλη της επιτροπής του `Αρθρου 9) αναφέρουν αναλυτικά ποιοι λογαριασμοί των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας υπήρχαν καταχωρημένοι στον ισολογισμό μετασχηματισμού της μετατρεπόμενης εταιρείας με αναγραφή των σχετικών ποσών. Το μετοχικό κεφάλαιο θα σχηματισθεί από τα Ιδια Κεφάλαια της μετατρεπόμενης εταιρείας
 2. Ορισμένες φορές στις εκθέσεις τους (τα μέλη της επιτροπής του `Αρθρου 9) περιλαμβάνουν ως στοιχεία του παθητικού κονδύλια όπως «Κέρδη εις νέον», «Διαφορές αναπροσαρμογής παγίων», «Αποθεματικά διάφορα» κ.λπ. Οι λογαριασμοί αυτοί μεταφέρονται ως έχουν στην νέα εταιρεία, με δυνατότητα όμως στους εταίρους ή μετόχους να τα κεφαλαιοποιήσουν εφόσον αναφερθεί αυτό στο καταστατικό.

Πάντως σε περιπτώσεις μετατροπής ατομικής επιχείρησης ή ομόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη εταιρεία τυχόν αποθεματικά ή υπόλοιπο κερδών εις νέον θα πρέπει να κεφαλαιοποιούνται κατά τη διαδικασία, (μετά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας) κεφαλαιοποίηση αυτών θα αποτελέσει αντικείμενο παρακράτησης φόρου.
Μετά την θέσπιση της υποχρέωσης για παρακράτηση φόρου επί των κεφαλαιοποιημένων κερδών των ανωνύμων εταιρειών (ως άρθρο 54 παρ. 1 Ν.2238/1994 ) ή των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ως άρθρο 55 παρ. 1 περ. δ Ν.2238/1994.

H μετατροπή ομόρρυθμης ή EE σε ΕΠΕ

ν.δ. 1297/1972- Παρατείνεται  επ' αόριστον η ισχύς των διατάξεων του- ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 


Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Α20/251/32/18.2.2013 Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Α20/251/32/18.2.2013 Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών


Αθήνα 18 / 2 /2013
Αριθμ. Πρωτ. Α20/251/32

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Καρρά Ξ.
Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 248-251
FAX : 210 52 23 228
E – mail : asfika@otenet.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : Προθεσμίες καταβολής ασφαλιστικών εισφορών


Σχετ.: Το υπ’αριθμ. Φ80000/3307/216/4.2.2013 έγγραφο της ΓΓΚΑ του Υπουργείου Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Σας κοινοποιούμε το ανωτέρω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με το οποίο προωθείται Κ.Υ.Α., η οποία θα καθορίζει την όλη διαδικασία συνείσπραξης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) και ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και σας ενημερώνουμε ότι, προκειμένου να αποφευχθεί σύγχυση και ταλαιπωρία των εργοδοτών εν αναμονή της επικείμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης στο σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κρίθηκε απαραίτητο, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικών περιόδων από 1/1/2013 και μετά να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου κατά τα γνωστά .

Συνεπώς για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνών Ιανουαρίου 2013, Φεβρουαρίου 2013, Μαρτίου 2013 κλπ. θα ισχύσουν οι κάτωθι προθεσμίες:


Ιανουάριος 2013 έως 28/2/2013
Φεβρουάριος 2013 έως 29/3/2013
Μάρτιος 2013 έως 30/4/2013 κλπ.


Υπενθυμίζουμε ότι για την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων 2012 οδηγίες έχουν δοθεί με το υπ’αριθμ. Α20/251/115/1.11.2012 Γ.Ε.

Σε περίπτωση τροποποίησης του πλαισίου είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών θα παρασχεθούν οδηγίες με νεώτερο έγγραφό μας.


ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οδηγός για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ


Οδηγός για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

ΚΑΔ, ΕΣΠΑ, επενδυσεις, επενδυτικες ευκαιριες, ΜΜΕ. επενδυσεις, Επενδυτικός νόμος,
Σαράντα τέσσερις κατηγορίες χονδρικού εμπορίου μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με ποσοστά 40% έως 60% επί των επενδυτικών τους προτάσεων

Το ύψος των προϋπολογισμών των σχεδίων που θέλουν να υποβάλλουν για να επιχορηγηθούν κυμαίνεται από 20.000 έως 100.000 ευρώ. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αρχίζει να «τρέχει» από τις 25 Φεβρουαρίου και «κρατά» μέχρι τις 25 Απριλίου, διάστημα κατά το οποίοι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους. Σε αυτό έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν όχι μόνο όσοι έχουν επιχειρήσεις, αλλά κι εκείνοι που θέλουν για πρώτη φορά να συστήσουν εταιρείες.
Οδηγός για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ

Οι ενδιαφερόμενοι έμποροι μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά για ανακαίνιση των επιχειρήσεών τους, για την απόκτηση επαγγελματικών οχημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικών κ.λπ. Αναλυτικά οι κατηγορίες του χονδρικού εμπορίου που ενισχύονται, είναι:
1. Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων.
2. Χονδρικό εμπόριο μοτοσικλετών και μοτοποδήλατων και συναφών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.
3. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση μοτοσικλετών και μοτοποδήλατων και συναφών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.
4. Υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής μοτοσικλετών και μοτοποδήλατων.
5. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση καυσίμων, μεταλλευμάτων, μετάλλων και βιομηχανικών χημικών προϊόντων.
6. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ξυλείας και οικοδομικών υλικών.
7. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακατέργαστης ξυλείας.
8. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση μηχανημάτων, βιομηχανικού εξοπλισμού, πλοίων και αεροσκαφών
9. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας.
10. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων και δερμάτινων προϊόντων.
11. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού.
12. Εμπορικοί αντιπρόσωποι ειδικευμένοι στην πώληση άλλων συγκεκριμένων προϊόντων
13. Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση διαφόρων ειδών.
14. Χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών.
15. Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος.
16. Χονδρικό εμπόριο ποτών.
17. Χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής.
18. Χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών.
19. Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού.
20. Χονδρικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
21. Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων.
22. Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
23. Χονδρικό εμπόριο ειδών πορσελάνης και γυαλικών και υλικών καθαρισμού.
24. Χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών.
25. Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων.
26. Χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών.
27. Χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων.
28. Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης.
29. Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού.
30. Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων.
31. Χονδρικό εμπόριο γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και προμηθειών
32. Χονδρικό εμπόριο εργαλειομηχανών.
33. Χονδρικό εμπόριο εξορυκτικών μηχανημάτων, καθώς και μηχανημάτων για κατασκευαστικά έργα και έργα πολιτικού μηχανικού.
34. Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία και χονδρικό εμπόριο ραπτομηχανών και πλεκτομηχανών.
35. Χονδρικό εμπόριο επίπλων γραφείου.
36. Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανών και εξοπλισμού γραφείου.
37. Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού.
38. Χονδρικό εμπόριο μετάλλων και μεταλλευμάτων.
39. Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής.
40. Χονδρικό εμπόριο σιδηρικών, υδραυλικών ειδών και εξοπλισμού και προμηθειών για εγκαταστάσεις θέρμανσης.
41. Χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων.
42. Χονδρικό εμπόριο άλλων ενδιάμεσων προϊόντων.
43. Χονδρικό εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων.
44. Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο.
Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων
Οι κατηγορίες που μπορούν να συμμετάσχουν είναι:
1. Υφιστάμενες επιχειρήσεις: Είναι οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας.
2. Νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρησείς που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία.
Οι υφιστάμενες Επιχειρήσεις θα πρέπει:
 • Να μην εμπίπτουν στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων με το ΕΓΤΑΑ και το ΕΤΑ.
 • Να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο σε έναν ή περισσότερους επιλέξιμους (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) ΚΑΔ της ίδιας θεματικής ενότητας.
 • Να διαθέτουν τον ΚΑΔ πριν την υποβολή της επενδυτικής πρότασης.
 • Να είναι εγκατεστημένες και να έχουν καταστατική έδρα στην ελληνική επικράτεια.
 • Να είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
 • Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
 • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης.
 • Να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας. Επιχειρήσεις που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας καθώς και επιχειρήσεις των οποίων η άδεια έχει λήξει χρονικά και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για έκδοση ανανεωμένης άδειας λειτουργίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης απορρίπτονται εξ αρχής από το Πρόγραμμα.
 • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
 • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε., ΙΚΕ.
 • Να τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ.
 • Να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λ.π.)
 • Να υποβάλλουν στα επενδυτικά σχέδιά τους δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
 • Να δεσμευτούν ότι τα επενδυτικά τους σχέδια δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους
 • Να υποβάλλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
Νέες - υπό σύσταση επιχειρήσεις
Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με αυτές της κατηγορίας των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Επιπλέον θα πρέπει να διαθέτουν τον ΚΑΔ πριν από την υποβολή της επενδυτικής πρότασης, ή οι υπό σύσταση επιχειρήσεις να διαθέτουν τον ΚΑΔ πριν από την πρώτη εκταμίευση επιχορήγησης. Εφόσον αιτηθούν λειτουργικές δαπάνες θα πρέπει ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης να μην έχει κλείσει κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.
Οι επιλέξιμες δαπάνες για το χονδρικό εμπόριο
1. Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος. Το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη δαπάνη είναι 60%.
 • Κτιριακές εργασίες διαμόρφωσης χώρων, ηλεκτρομηχανολογικές και ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους διοίκησης, λειτουργίας, διάθεσης των εμπορευμάτων και ανάπτυξης εργασιών των επιχειρήσεων.
 • Παρεμβάσεις για τη βελτίωση, αναβάθμιση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
 • Κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων (καθώς και των βοηθητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου) οι οποίες στοχεύουν στο να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμεΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) (βλ.www.minenv.gr/1/16/162/16203/g1620300.html).
 • Δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες έκδοσης αδειών και οι δαπάνες επίβλεψης.
2. Μηχανήματα - Εξοπλισμός. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό επί του προϋπολογισμού είναι 100%.
 • Προμήθεια - μεταφορά - εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που εξυπηρετούν την παραγωγή, αποθήκευση, διάθεση των προϊόντων και τη λειτουργία της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων και των χώρων διοίκησης).
 • Προμήθεια μεταφορικών μέσων διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών εντός του χώρου παραγωγής.
 • Προμήθεια - μεταφορά - εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανών γραφείου, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και αναβάθμισης υφιστάμενων συστημάτων τηλεπικοινωνίας, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.
 • Προμήθεια - μεταφορά - εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πληροφορικής π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξοπλισμός μηχανογράφησης και ηλεκτρονικής δικτύωσης κ.λπ.
Προμήθεια - μεταφορά - εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης. όπως μέσα αποθήκευσης πρώτων υλών και προϊόντων εντός του ευρύτερου χώρου της παραγωγικής μονάδας, εξοπλισμός αποθηκευτικών χώρων, αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών στους χώρους μεταφοράς και αποθήκευσης, μηχανές γραφείου, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων τηλεπικοινωνίας, τηλεφωνικά κέντρα.
3. Μεταφορικά μέσα. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να επιχορηγηθεί είναι 10.000 ευρώ.
 • Προμήθεια καινούργιων και αμεταχείριστων αυτοκινούμενων μεταφορικών μέσων επαγγελματικής και μόνον χρήσης (όπως φορτηγών ιδιωτικής χρήσης κ.λπ.) σχετικής με τη δραστηριότητα της επιχείρησης, αποκλειόμενης ρητώς της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.
4. Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό επί του προϋπολογισμού είναι 10.000 ευρώ.
 • Κόστη αδειών χρήσης λογισμικού ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για μέχρι ένα έτος από τον χρόνο προμήθειας. Στην αντίστοιχη προσφορά θα πρέπει να είναι σαφής ο τρόπος παροχής της άδειας χρήσης λογισμικού ή υπηρεσίας, π.χ. per named/concurrent user, per server, /CPU κ.τ.λ. Τα λογισμικά δύναται να αφορούν την αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών και οικονομικών διαδικασιών, τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με εθνικά ή διεθνή δίκτυα, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων e- business, e-marketing και e-commerce, τη σύνδεση σε e-marketplaces και την ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων διαχείρισης πελατών ή προσωπικού της επιχείρησης (τύπου ERP, CRM, HRMS).
 • Κόστη παραμετροποίησης Λογισμικού / Εφαρμογών που θα προμηθευτεί η επιχείρηση στο πλαίσιο της παρούσας δράσης. Το κόστος αυτό είναι επιλέξιμο από τη στιγμή θέσης σε λειτουργία του λογισμικού και μέχρι τη χρονική λήξη του Επενδυτικού Σχεδίου ενίσχυσης.
 • Κόστος εκπαίδευσης σε συστήματα / εφαρμογές που θα προμηθευτεί η επιχείρηση στο πλαίσιο της παρούσας δράσης.
 • Επισημαίνεται ότι είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την εγκατάσταση και τυχόν παραμετροποίηση του λογισμικού, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού στο σύνολό τους μέχρι και 20% του κόστους αγοράς του λογισμικού.
5. Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης είναι 100%.
 • Κτιριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές και ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης, διάθεσης και διοίκησης των επιχειρήσεων που συνδέονται άμεσα είτε με εξοικονόμηση ενέργειας είτε με την προστασία του περιβάλλοντος π.χ. αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση υαλοπινάκων ή και πλαισίων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης θερμομόνωση κτιρίων.
 • Αγορά - μεταφορά - εγκατάσταση εξοπλισμού και συστημάτων για την προστασία περιβάλλοντος, όπως εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ, εξοπλισμός και εργασίες για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων και για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά κ.λπ.
6. Προβολή - προώθηση. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό είναι 20.000 ευρώ.
 • Χρηματοδοτούνται έξοδα συμμετοχής σε διεθνείς και επαγγελματικές εκθέσεις, δαπάνες για σχεδιασμό και παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού, κατασκευή ιστοσελίδας (μέχρι 5.000 ευρώ) και έξοδα διαφημιστικής καταχώρησης. http://www.imerisia.gr
Πού μπορείτε να ενημερωθείτε
Για αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους εταίρους του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας:
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αττική, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο,: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΛΑΝΕΤ) Βαλαωρίτου 4, ΤΚ 10671, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3620242, www.elanet.gr, email: infopep@elanet.gr
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ), Μιχαλακοπούλου 58, ΤΚ 26221, ΠΑΤΡΑ, τηλ. 2610 622711, www.diaxeiristiki.gr, email: ifigeneia@patrascc.gr;vaivalis@patrascc.gr
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ), Οικισμός Λήδα - Μαρία, 6ο ΧΛΜ Χαριλάου - Θέρμης, ΤΚ 570 01, ΘΕΡΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τηλ. 2310 480000, www.e-kepa.gr, email: KakoudisA@e-kepa.gr;StravasN@e-kepa.gr.
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΜΕ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΜΘ (ΔΕΣΜ - ΟΣ), Αποστόλου Σούζου 14, ΤΚ 69100, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, τηλ. 25310 35916, www.desm-os.gr, email: desm-123@otenet.gr.
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Στερεάς Ελλάδας, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΝΔΙΑ), Γ. Γεννηματά 13, ΤΚ 35100, ΛΑΜΙΑ τηλ. 22310 67498, www.andia.gr, email:astrakas@andia.grlitakim@andia.gr.
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Θεσσαλία, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΕΔΕΠ), Ελ. Βενιζέλου 4 & Ιάσωνος, ΤΚ 38221, ΒΟΛΟΣ τηλ. 24210 76894, www.aedep.gr, email: kpapathanasiou@aedep.gr
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κρήτη, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ), Γιαμαλάκη 50 & Σοφοκλή Βενιζέλου, ΤΚ 71202, ΗΡΑΚΛΕΙΟ τηλ. 2810 302400,www.ank.gr, email: gterzakis@ank.gr
 • Στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300.
 • Στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλ. 210 - 6985210.
 • Στα στελέχη των Περιφερειών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ