Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 24 Φεβρουαρίου

2 Μαρτίου 2013

Το ν/σ για την κεφαλαιαγορά

Το ν/σ για την κεφαλαιαγορά

cyprus stock exchange ellhniko xrhmatisthrio xrhmatisthrio xrhmatisthrio facebook xrhmatisthrio ajivn auhnvn xrhmatisthrio ajivn kyproy xrhmatisthrio athinon xrhmatisthrio athinon times xrhmatisthrio auhnvn xrhmatisthrio capital xrhmatisthrio live xrimatistiriogr site info alexa the web information company xrimatistiriogr xrimatistirio web analysis xrhmatisthrio capital xrhmatisthrio ajivn kyproy xrhmatisthrio ajivn kyproy xrhmatisthrio live

Το ν/σ για την κεφαλαιαγορά

Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης Παροχή Πιστώσεων και Άλλες Διατάξεις

Σε μίνι εφαρμοστικό νόμο "μετατράπηκε" το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει από τη θέσπιση επιδόματος τριτέκνων, αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και φορολογικές ρυθμίσεις έως παρεμβάσεις στον ΟΠΑΠ και τα τυχερά παίγνια, την ιδιωτική ασφάλιση, τις οδικές μεταφορές και σε θέματα των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας.

Η ευφυΐα του ηγέτη

Η ευφυΐα του ηγέτη Η ευφυΐα του ηγέτη

Η ευφυΐα του ηγέτη

Όταν τίθεται στους ανθρώπους το ερώτημα «ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης», πάντα, ανάμεσα σε άλλα όπως η ακεραιότητα, απαντούν η ευφυΐα ή συνώνυμα αυτής όπως η κατανόηση σύνθετων προβλημάτων.
1 Μαρτίου 2013

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία η Ελλάδα

anergia definition anergia fatigue anergia depression anergia definizione anergia jelentse anergia significado anergia clonal anergia definicion Αρνητική πρωτιά με επίδοση που ανήλθε στο 27% σύμφωνα με τη Eurostat


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία η Ελλάδα


Στο 27% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Eλλάδα τον Νοέμβριο του 2012, από 26,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Υποχρεωτικά από 1/3/2013 οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ μία σειρά από έγγραφα για το προσωπικό τους.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από σήμερα -και θα ελέγχονται από το ΣΕΠΕ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την αποφυγή παρανομιών και την καταπολέμηση της εισφοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής- όλες οι αλλαγές σε μισθούς, ωράρια, συμβάσεις, καθώς και οι αναγγελίες των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων.

Στην προανακριτική τα ονόματα 49 μεγάλων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ

Στην προανακριτική τα ονόματα 49 μεγάλων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ

 reviews about our ads advertise with yahoo search cached christine lagarde wikipedia the free encyclopedia f lagard smith help houdinionlinecom s broad st philadelphia pa international kaba mas la gard brand lagard ebay electronics cars fashion collectibles lagard peifer safe and lock product catalog lagard safe locks peifer safe and lock product catalog lagard basic lagard basic ii lagard e lagard electronic lock lagard electronic safe locks lagard inc lagard lg basic electronic lock safeandvaultstorecom lagard lock company lagard lock manual lagard locks lagard redundant lock lagard safe lock lagard safe lock instructions lagard safes lagard smith legal ministerial more info more results from enwikipediaorg next personal life privacy professional safe locks kaba mas smartlock digital the worlds leading digital safe and atm submit your site troubleshooting your lagard basic lock gun safe floor Στην προανακριτική τα ονόματα 49 μεγάλων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ

Κατατέθηκαν στην επιτροπή από τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ Π. Μαντούβαλο.

Οι λίστες όλων των συναλλαγών φτάνουν στα «χέρια»

Κατατέθηκαν στην επιτροπή από τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ Π. Μαντούβαλο.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μαντούβαλος παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή λίστα με 49 – συνολικά - ονόματα που έχουν τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων, τα οποία κυμαίνονται από 3 εκ. ευρώ έως 550 εκ. ευρώ περίπου, και έχουν ειδοποιηθεί από το ΣΔΟΕ να προσέλθουν προς έλεγχο για να τα δικαιολογήσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών θα «βλέπει» τις καταθέσεις των φορολογουμένων

Το υπουργείο Οικονομικών θα «βλέπει» τις καταθέσεις των φορολογουμένων

Διαβάστε ακόμη


ΔΝΤ: 130 εφοριακοί έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό
ΔΝΤ: 130 εφοριακοί έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομικών θα «βλέπει» τις καταθέσεις των φορολογουμένων


Διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες εντός του 2013, προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι                                                 ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες.

28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΛ.1035/12.2.2013 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2013 και δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτή

ΠΟΛ.1035/12.2.2013

Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2013 και δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτή


Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία


Αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των φορολογούμενων σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα δημόσιο περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη σε όλες τις εφορίες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στον φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών πρέπει να υπάρχουν:

- Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη.

- Το πρωτότυπο παράβολο.

- Το ειδικό έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια τμηματικής διευκόλυνσης που προβλέπει ο νόμος και την άποψη του Προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος.

- Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης).

- Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή.

- Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

- Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομισθεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία.

Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο. Στην περίπτωση που με το ίδιο αίτημα ζητείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, μέρος των οποίων ρυθμίζεται για πρώτη φορά, άλλο για δεύτερη και τέλος ένα μέρος για τρίτη, πρέπει να καταβάλλονται ισάριθμα παράβολα για όλες τις ως άνω επιμέρους διευκολύνσεις.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι:


- Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

- Πρώτος μήνας ισχύος της διευκόλυνσης θεωρείται ο μήνας εντός του οποίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση.

- Υπενθυμίζεται ότι, αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απολεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση.

Στην περίπτωση αίτησης επανεξέτασης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής οφειλών επισημαίνονται τα ακόλουθα:


- Για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Η οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι διαρκής (να υπήρχε δηλαδή και πριν τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης) ή «επιγενόμενη», λόγω μεταγενέστερης δηλαδή μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη.

Κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται:
Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης.

Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί. Μάλιστα ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά τη υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια ΔΟΥ, καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης.http://www.imerisia.gr

ΔΝΤ: 130 εφοριακοί έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ

ΔΝΤ: 130 εφοριακοί έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό. Ελέγχεται το ¨πόθεν έσχες¨

ΔΝΤ: 130 εφοριακοί έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό. Ελέγχεται το ¨πόθεν έσχες¨


Πλήρη διάλυση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνει αποκαλυπτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν.

Η τρόικα δείχνει «κόκκινη» κάρτα στο υπουργείο Οικονομικών για τις απογοητευτικές επιδόσεις του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για το γεγονός ότι η αυτονομία που θα δινόταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται ακόμη... στα χαρτιά με κίνδυνο να μη δοθεί τέλος «ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις, ούτε στη διαφθορά». Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα ενώ σύμφωνα με την τρόικα «Για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων οι οποίες θα φτάνουν έως και την ποινή της απόλυσης» .

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Κομισιόν συστήνουν αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων, με χαρακτηριστική την πρόταση να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος καταβάλλει το φόρο που βεβαιώνεται, εισηγούνται τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, προτείνουν την άμεση πρόσληψη μέχρι το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την υπαγωγή του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Επίσης στην έκθεση υπενθυμίζεται η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να μην κάνει άλλη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μην υιοθετηθούν νέες φορολογικές αμνηστίες.

Διαπιστώσεις


Ειδικότερα στην έκθεση – καταπέλτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας διαπιστώνουν:


Οι μεταρρυθμίσεις προσχωρούν αποσπασματικά.


Νευραλγικοί τομείς του φορολογικού μηχανισμού παραμένουν υποστελεχωμένοι. Ενδεικτικό το παράδειγμα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) όπου απασχολούνται μόλις 37 άτομα αντί για 50 που προβλέπονται, δεν υπάρχουν βασικά συστήματα μηχανογραφικής υποστήριξης και η συνολική εισπραξιμότητα της μονάδας ανήλθε σε μόλις 0,5% του 2012.

Οι δεξιότητες των νέων ελεγκτών είναι ανεπαρκείς.

Ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στην ουσία δεν είναι αυτόνομος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,

Το ΣΔΟΕ, ο βασικότερος μηχανισμός καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν έχει αυτονομηθεί από την κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι ελεγκτές στη Δ.Ο.Υ Μεγάλων Φορολογουμένων δεν έχουν χώρο εργασίας και φορητούς υπολογιστές.

Ένας στους δύο ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών είναι πάνω από 50 ετών και σε ποσοστό 26% έχουν πατήσει τα 55 χρόνια.

Οι αμοιβές των νεοεισερχομένων ελεγκτών είναι κάτω από 700 ευρώ και μόνο 20% πάνω από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Συγκριτικά, στις άλλες φορολογικές διοικήσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ ο κατώτατος μισθός ενός ελεγκτή ανέρχεται περίπου σε 134% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ στην Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι σε λιγότερο από 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο και η κατάργηση των επιδομάτων απόδοσης για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της αμοιβής συναρτήσει προσόντων και πείρας. Σε άλλες φορολογικές διοικήσεις η αμοιβή των ελεγκτών διαμορφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα και φθάνει σε ποσοστό 340% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τους ελεγκτές στο ανώτατο επίπεδο.

Μόνο το 25% των τακτικών ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν το 2012

Μόνο το 38% των στοχευμένων ελέγχων σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και ελεύθερουες επαγγελματίες υψηλών εισοδημάτων ολοκληρώθηκαν το 2012.

Είναι αρκετά απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2013 αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει φέτος να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις «παλιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο εσωτερικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορούν να εισπραχθούν 1,176 δισ. ευρώ. Η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται στο ότι οι περισσότερες οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης (πτωχεύσεις, εκκαθαρίσεις, ΔΕΚΟ και πολύ μεγάλες οφειλές που αντιστοιχούν στην επιβολή μη ρεαλιστικών προστίμων και ποινών για παραβάσεις του ΚΒΣ).

Έχει νομοθετηθεί η χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου (τραπεζικές καταθέσεις, επαγγελματικές δαπάνες κλπ) αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι της τεχνικής βοήθειας έχουν ήδη εκπαιδεύσει περίπου 60 ελεγκτές.

Το σύστημα διαιτησίας φορολογικών υποθέσεων το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2011 δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα δικαστήρια 113.63 φορολογικές υποθέσεις (103.049 στο πρωτοδικείο, 9.328 στο εφετείο και 1.257 στο ελεγκτικό συνέδριο).

Συστάσεις


Προσλήψεις ελεγκτών


Η τρόικα ζητά να επιταχυνθεί η πρόσληψη των 200 νέων ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Συνολικά την περίοδο 2013-2014 θα χρειαστούν επιπλέον 500 εξωτερικά προσλαμβανόμενοι ελεγκτές οι περισσότεροι από τους οποίους θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο νομικής. «Η πρόσληψη ελεγκτών από την αγορά πρέπει να αναδειχθεί ως πρώτη προτεραιότητα στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος προσλήψεων της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα. Ο κανόνας 1 προς 5 δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ανανέωση του πληθυσμού των ελεγκτών» σημειώνεται στην έκθεση. Επίσης ΔΝΤ και Κομισιόν ζητούν:

Να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των ελεγκτών που θα αναλάβουν καθήκοντα μετά από εσωτερική μετακίνηση.

Να εκπαιδευτούν αμέσως οι νέοι ελεγκτε΄ς.

Να οριστούν αρκετοί επόπτες ώστε να διατηρηθεί ο λόγος 10-12 ελεγκτών ανά επόπτη.

Να παρασχεθεί στους ελεγκτές επαρκής χώρος γραφείων, υπολογιστές και εξοπλισμός.

Αυτόνομη φορολογική διοίκηση

Η τρόικα θεωρεί απαραίτητο να μεταμορφωθεί εκ βάθρων η υφιστάμενη φορολογική διοίκηση (η οποία σήμερα χαρακτηρίζεται αρνητικά από τυπολατρεία, περιττή γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα, πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά) και να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη δομή η οποία εξασφαλίζει επαρκή έσοδα στο κράτος και ταυτόχρονα διασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους φορολογούμενους. Η νέα υπηρεσία πρέπει να εδράζεται στις αρχές της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Η νέα υπηρεσία θα πρέπει να χρηματοδοτείται από ειδικό κονδύλι που ψηφίζει η Βουλή και εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών, δεν θα υπόκειται στην εν γένει νομοθεσία και τους κανόνες δημόσιας διοίκησης, ενώ σε αυτή θα μπορούν να μετέχουν και πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα που θα υπόκεινται στους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα είτε για διοικητικές αποφάσεις, είτε την ακολουθούμενη πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται


Να υπάρξει δήλωση της Κυβέρνησης που να καταδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να επιτευχθεί η απαραίτητη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση, καθώς και την προθυμία της να εγκαταλειφθούν οι υφιστάμενοι διοικητικοί περιορισμοί προκειμένου αυτό να γίνει πράξη.

Η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο ο οποίος θα προβλέπει τη δημιουργία μιας σημαντικά πιο αυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας και θα προσδιορίζει τον βαθμό αυτονομίας, το πλαίσιο διακυβέρνησης, τη λογοδοσία, τις κατά νόμον αρμοδιότητες του επικεφαλής της υπηρεσίας και την αρχική στελέχωση της υπηρεσίας. Η νέα υπηρεσία θα πρέπει είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Μάρτιο του 2014.

Η διαχείριση της διευκόλυνσης και της υλοποίησης της αυτονομίας να γίνει με τη σύγχρονη προσέγγιση διοίκησης έργου, με υποβολή μηνιαίων αναφορών προς τον Υπουργό Οικονομικών επί της συντελούμενης προόδου.

Να συμπεριληφθεί το ΣΔΟΕ στη δομή της ΓΓΔΕ ως αρχικό βήμα για την ενσωμάτωσή του στη Φορολογική Διοίκηση.

Να συμπεριληφθεί η ΓΓΠΣ στη δομή της ΓΓΔΕ.


Οι λειτουργικές αρμοδιότητες φορολογικής πολιτικής να μεταφερθούν στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Νέο πλαίσιο ελέγχου – 200 έλεγχοι το μήνα.


Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και στόχοι θα πρέπει, κατά το ΔΝΤ και την ΕΕ, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους. Τα στελέχη τους μάλιστα προτείνουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μία προσέγγιση του ελέγχου βάσει ανάλυσης κινδύνου, ώστε οι ελεγκτικοί πόροι να επικεντρωθούν στις πλέον προσοδοφόρες υποθέσεις.

Προκειμένου όμως να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2013 θα χρειαστεί, κατά την τρόικα, να ολοκληρώνονται περισσότεροι από 200 έλεγχοι κάθε μήνα.

Για την είσπραξη των οφειλών και την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων προτείνεται:


Η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών να επικεντρωθεί στις εισπράξιμες μεγάλες οφειλές.

Να στελεχωθεί πλήρως η υφιστάμενη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη «Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών» για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τις 1.500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές κατά το 2013. Οι 1.500 μεγαλύτερες εισπράξιμες οφειλές αντιστοιχούν σε ένα επιμέρους σύνολο οφειλετών ,έκαστος των οποίων οφείλει τουλάχιστον 600.000 ευρώ με συνολικό ύψος ανεξόφλητου χρέους περίπου 5,5 δις ευρώ.

Να καταργηθεί η υποχρέωση ελέγχου από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων δέκα ετών.

Να εφαρμοστεί το σύστημα επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο βάσει κανόνων. ρίου 2013.

Για τον έλεγχο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου προτείνειται:

Να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση Μεθόδων Εμμέσων Ελέγχων.

Να μετακινηθούν 19 επιπλέον ελεγκτές στο ΔΕΚ Αθηνών και 11 στο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται στη διευρυμένη δεξαμενή υποθέσεων να παρακολουθούνται στενά και να αναπροσαρμοστούν τα κριτήρια επιλογής, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους).http://www.imerisia.gr

Ρυθμίζονται όλα τα δάνεια για εισόδημα έως 25.000 ευρώ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Ρυθμίζονται όλα τα δάνεια για εισόδημα έως 25.000 ευρώ

Ρυθμίζονται όλα τα δάνεια για εισόδημα έως 25.000 ευρώ


Την επαναβεβαίωση της συμφωνίας των τραπεζών για το νομοσχέδιο ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών επιδίωξε να αποσπάσει χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να πειστεί η τρόικα και να δώσει την έγκρισή της.

Μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τους υφυπουργούς Θανάση Σκορδά και Κυριάκο Βιρβιδάκη και τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι δύο πλευρές έκαναν ξανά γνωστή τη συμφωνία τους στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου.

Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια χάραξης κοινής διαπραγματευτικής γραμμής με τις τράπεζες ώστε να επιχειρηματολογήσουν στους εκπροσώπους της τρόικας για την αναγκαιότητα της ρύθμισης.

Το ακανθώδες θέμα για την τρόικα είναι το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους στην περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ισοζύγιο για τις τράπεζες θα ισοσκελιστεί, καθώς ιδίως για τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» η ρύθμιση θα φέρει έσοδα στα γκισέ.

Ερχεται η τρόικα

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα την Κυριακή και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί το ζήτημα. Βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί πως για την τελική έγκριση του νομοσχεδίου θα χρειαστεί και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων κοινωνικών ομάδων με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο έχει προκύψει κατόπιν μείωσης 35% από το 2010. Η διευκόλυνση περιλαμβάνει την τετραετή περίοδο καταβολής δόσεων ύψους στο 30% του εισοδήματος με επιτόκιο 1,5%. Αφορά ακίνητα αξίας έως 180.000 ευρώ.

Εξάλλου, οι δύο πλευρές ασχολήθηκαν και για τα προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και ιδίως γι' αυτό που αφορά στη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης διαβεβαίωσαν την ηγεσία του υπουργείου πως θα «τρέξουν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Jeremie διαπιστώθηκε η αδυναμία κάποιων περιφερειών να το προωθήσουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στην Αθήνα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να γίνει καλύτερος συντονισμός με το υπουργείο και τις τράπεζες για τη χορήγηση των δανείων της ΕΤΕπ.http://www.imerisia.gr

27 Φεβρουαρίου 2013

Διάσημοι στη λίστα Νικολούδη

Διάσημοι στη λίστα Νικολούδη

Διάσημοι στη λίστα Νικολούδη

Δημοσιογράφοι, εφοπλιστές, εφοπλιστές, πρώην πρόεδροι ΠΑΕ, περιφερειάρχες μεταξύ άλλων στη λίστα Νικολούδη για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή


Γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχνικοί, μέλη Αρχών και επιτροπών, περιφερειάρχες, ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ μεταξύ των ονομάτων υπεράνω υποψίας στη λίστα Νικολούδη που έδειξε 335 περιπτώσεις για μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή.

Τα "πόθεν έσχες" των συγκεκριμένων πολιτών παρουσιάζουν μεγάλα κενά που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών, που τα εντόπισαν ύστερα από έλεγχο των 30.000 συνολικά δηλώσεων.


Στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους", περιλαμβάνονται "καυτά" ονόματα, με τα στοιχεία που προέκυψαν από εξονυχιστικούς ελέγχους της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές.

Διάσημοι στη λίστα Νικολούδη


* Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου Reuters, που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη διαφάνεια

* Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού

* Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα "αριστερό" προφίλ

* Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την "αντιμνημονιακή σημαία"

* Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι

* Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού

* Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρώην πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας

* Προβεβλημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα

Όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Νικολούδη θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή τους, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές καταστάσεις τους, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών τους προσώπων.http://news247.gr

Ποινική δίωξη για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

xreos, χρέος, ΔΟΥ, δοσεις, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημοσιο,
Με αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης απειλεί το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες μικροοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.

Ποινική δίωξη για χρέη πάνω από 5.000 ευρώΠοινική δίωξη για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ


Προς την κατεύθυνση αυτή ενεργοποιεί σχετική διάταξη του 2011, η οποία είχε ατονίσει, καθώς έως σήμερα οι συλλήψεις αφορούσαν φορολογούμενους με πολύ υψηλότερες οφειλές (συνήθως πάνω από 150.000 ευρώ).

Ομως μέσω εγκυκλίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στους εφόρους -υπό την απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων- να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 60.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο ενεργοποιεί το μέτρο των ποινικών διώξεων, καθώς διαπιστώνει ότι πολλές υποθέσεις κινούνται στα όρια της παραγραφής με αποτέλεσμα το Δημόσιο να απειλείται με απώλεια σημαντικών εσόδων. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο «κατά τον χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία είναι πενταετής».

Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), συνεχίζει η εγκύκλιος, «εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων:

1. Τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

2. Να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (ένα έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).

Προτεραιότητα

Ο κ. Θεοχάρης καθιστά σαφές προς τους εφόρους ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους αλλά, αντίθετα, «εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα» και ζητά να δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τον νόμο, ανάλογα με το ύψος των χρεών οι ποινές φυλάκισης καθορίζονται ως εξής:


Μέχρι ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Οδηγίες προς τους οφειλέτες του Δημοσίου

Ρύθμιση χρεών σε έως και 48 δόσεις


Οδηγίες στους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση των χρεών τους σε έως και 48 δόσεις παρέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Γίνεται αναφορά στα δικαιολογητικά και τονίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσου με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ζητήσουν από την εφορία τους διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης σε έως και 26 δόσεις, οι οποίες με την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης και υπό προϋποθέσεις μπορούν να φτάσουν τις 48.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεξέτασης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση (ρύθμιση χρέους).

«Σε κάθε περίπτωση, από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου


2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ.
100.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 3.000 - 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ.
5.770 φορολογούμενοι με χρέη από 300.000 - 1.000.000 ευρώ με συνολικές οφειλές 15 δισ. ευρώ.
1.500 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 35 δισ. ευρώ.http://www.ethnos.gr

26 Φεβρουαρίου 2013

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή στο χαράτσι

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή στο χαράτσι

Επιστροφή φόρου σε 60.000 φορολογούμενους λόγω λάθους στο χαράτσι

60.000 άτομα θα λάβουν επιστροφή στο εετηδε

Με ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες 60.000 άτομα θα λάβουν επιστροφή χρημάτων για τα λάθη στους υπολογισμούς που είχαν γίνει στο χαράτσι και τους είχαν υποχρεώσει να πληρώσουν συνολικά 12.000.000 ευρώ επιπλέον.
Αυτό το ποσό έπρεπε να επιστραφεί με μείωση του χαρατσιού του 2012, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ και οι δικαιούχοι επιστροφής περίμεναν μάταια. Όπως αναφέρει το newsit φαίνεται πως τα λάθη στην τιμή ζώνης, στα τετραγωνικά, κλπ θα διορθωθούν άμεσα και οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Διαβάστε σχετικά:
χαρατσι δεη υπολογισμος χαρατσι ακινητων χαρατσι μεσω δεη χαρατσι υπολογισμος εκτακτη εισφορα χαρατσι στα ακινητα χαρατσι 2012 χαρατσι απαλλαγη

Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εετηδε

eethde, εετηδε, τελη, ΔΕΗ, χαράτσι, χαρατσι, ΓΓΠΣ, Υπουργείο Οικονομικών Ανακοινώσεις,
Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» (μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής) η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων ΕΕΤΗΔΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
H-sugkroush-2-dikastikvn-apofasevn-gia-to-eethde

Σύγκρουση των δύο δικαστικών αποφάσεων για το εετηδεΓεωργιάδης: «Δεν έχω να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε τους φόρους...»

Γεωργιάδης: «Δεν έχω να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε τους φόρους...»

Γεωργιάδης: «Δεν έχω να πληρώσω το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε τους φόρους...»


«Δεν έχω να πληρώσω ούτε το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε τους φόρους», λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης και σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», συγκάλεσε οικογενειακό meeting.
Από κοινού με τη συζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, αποφάσισαν ότι ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στην εργασία.
Όχι τόσο η κυρία Μανωλίδου, όσο ο κ. Γεωργιάδης, που διπλασιάζει τον χρόνο των εκπομπών στις οποίες και πουλά διάφορα βιβλία.

Κ.Μητσοτάκης: «Να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Κ.Μητσοτάκης: «Να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Να μειωθεί το κράτος και η γραφειοκρατία. Αλλά για να έχουμε μικρότερο κράτος θα πρέπει να γίνουν απολύσει στο Δημόσιο. Το επεσήμανε τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» με τίτλο: «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990 - 1993».

24 Φεβρουαρίου 2013

ΝΔ1297/73 παροχή φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων


ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 1297

Περί παροχής φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων.


Τελευταία Κωδικοποίηση: Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν. 4072/2012.


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1972
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 217

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 1297

Περί παροχής φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Άρθρον 1
Άρθρον 2
Άρθρον 3
Άρθρον 4
Άρθρον 5
Άρθρον 6
Άρθρον 7
Άρθρον 8
Άρθρον 9
Άρθρον 10
Άρθρον 11
Άρθρον 12
Άρθρον 13
Εν Αθήναις τη 6 Δεκεμβρίου 1972
Εν Ονόματι του Βασιλέως
Ο ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΥΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς
Εν Αθήναις τη 8 Δεκεμβρίου 1972
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΓΛΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 2

Αρθρο 2

1. Η εκ της κατά το άρθρον 1 συγχωνεύσεως ή μετατροπής προκύπτουσα υπεραξία δεν υπόκειται, κατά τον χρόνο της συγχωνεύσεως ή μετατροπής, είς φόρος εισοδήματος.
2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον υπεραξία, διαπιστουμένη δι΄ απογραφής των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των συγχωνευομένων ή μετατρεπομένων επιχειρήσεων και εμφανιζομένη απαραιτήτως είς ειδικούς λογαριασμούς της συγχωνευούσης ή της νέας Εταιρείας μέχρι του χρόνου διαλύσεώς της, θεωρείται περιερχομένη είς ταύτην και φορολογείται κατά τον χρόνον της καθ΄ οιονδήποτε τρόπον διαλύσεώς της, εφαρμοζομένων αναλόγως εν προκειμένω διά μεν τας ανωνύμους εταιρείας των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του Ν.Δ. 3323/1955, διά δε τας εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης της διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του αυτού Νομοθετικού Διατάγματος 3323/1955.
3. Προκειμένου υπολογισμού των εκπιπτομένων από τα ακαθάριστα έσοδα αποσβέσεων επί της αξίας των εισφερομένων έσοδα αποσβέσεων επί της αξίας των εισφερομένων από την συγχωνευομένην ή μετατρεπομένην επιχείρησιν, παγίων περιουσιακών στοιχείων, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, λαμβάνεται ως βάσεις ή αναπόσβεστος αξία η οριστικώς αναγνωρισθείσα, βάσει των ισχυουσών διατάξεων εκάστου παγίου περιουσιακού στοιχείου, προσηυξημένη κατά την αναλογούσαν εις αυτήν υπεραξίαν, η οποία προέκυψε κατά την μετατροπήν ή συγχώνευσιν των επιχειρήσεων. Αι υπολογιζόμεναι αποσβέσεις επί της υπεραξίας της αναλογούσης εις αποσβεσθείσαν αξίαν των εισφερομένων από την μετατρεπομένην ή συγχωνευομένην επιχείρησιν παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν εκπίπτονται εκ των ακαθαρίστων εσόδων της εκ μετατροπής ή συγχωνεύσεως προελθούσης εταιρείας, προκειμένου υπολογισμού των καθαρών κερδών αυτής, βάσει των ισχυουσών διατάξεων.

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 3

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 3
Η κατά το άρθρον 1 του παρόντος σύμβασις περί συγχωνεύσεως ή μετατροπής, η εισφορά και μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευομένων ή μετατρεπομένων επιχειρήσεων, πάσα σχετική πράξις ή συμφωνία αφορώσα την εισφοράν ή μεταβίβασιν στοιχείων ενεργητικού ή παθητικού ή άλλων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ως και παντός εμπραγμάτου δικαιώματος, αί αποφάσεις των κατά νόμον οργάνων των συγχωνευομένων ή μετατρεπομένων εταιρειών και πάσα άλλη συμφωνία ή πράξις απαιτουμένη διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν ή την σύστασιν της νέας εταιρείας, η δημοσίευσις αυτών εν τω Δελτίω Ανωνύμων Εταιρειών της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου, η οιουδήποτε ετέρου τέλους υπέρ του Δημοσίου, ως και εισφοράς ή δικαιώματος υπέρ οιουδήποτε τρίτου. Προκειμένου περί ακινήτων ανηκόντων και χρησιμοποιουμένων από την συγχωνευομένην ή μετατρεπομένην επιχείρησιν και εισφερομένων εις την συγχωνεύσουσαν ή την συνιστωμένην εταιρείαν, η απαλλαγή από του φόρου μεταβιβάσεως χωρεί υπό την προϋπόθεσιν ότι τα εισφερόμενα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν δια τας ανάγκας της συγχωνευούσης ή της συνιστωμένης εταιρείας τουλάχιστον επί μιαν πενταετίαν από της συγχωνεύσεως ή μετατροπής.
Η ανωτέρω απαλλαγή από του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων περιλαμβάνει και την περίπτωσιν καθ΄ήν το εισφερόμενα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν δια τας ανάγκας της συγχωνευούσης ή της συνιστωμένης εταιρείας τουλάχιστον επί μιαν πενταετίαν από της συγχωνεύσεως ή μετατροπής.
Η ανωτέρω απαλλαγή από του φόρου μεταβιβάσεως ακινήτων περιλαμβάνει και την περίπτωσιν καθ΄ήν το εισφερόμενον εις την συγχωνεύουσαν ή την συνιστωμένην εταιρείαν ακίνητον, είχεν εισφερθή κατά χρήσιν εις την συγχωνευομένην ή μετατρεπομένην εταιρείαν και αποδεδειγμένως είχε χρησιμοποιηθή δια τας ανάγκας αυτής επί μιαν πενταετίαν προ της συγχωνεύσεως ή μετατροπής.
Κατά την διάρκειαν της πενταετίας επιτρέπεται όπως η συγχωνεύουσα ή συνιστωμένη εταιρεία, υπό την προϋπόθεσιν ότι δεν μεταβάλλεται το κύριον αντικείμενον των εργασιών της:
α. Εκμισθώνη τα ακίνητα.
β. Εκποιή τα συνεπεία της συγχωνεύσεως ή μετατροπής αποκτώμενα ακίνητα, υπό την προϋπόθεσιν ότι το προϊόν της εκποιήσεως θα χρησιμοποιηθή εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από της εκποιήσεως δια την απόκτησιν ακινήτων ή ετέρων καινουργών παγίων περιουσιακών στοιχείων, ίσης τουλάχιστον αξίας, τα οποία θα εξυπηρετούν τας ανάγκας της επιχειρήσεως, ή δι΄εξόφλησιν, οφειλών εκ δανείων και πιστώσεων προς τραπεζικά Ιδρύματα, φορολογικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιον, ως και ασφαλιστικών εισφορών προς Ασφαλιστικά Ιδρύματα και Ταμεία, υφισταμένων κατά την εκποίησιν των ακινήτων
2. Ειδικώτερον επί συγχωνεύσεως φαρμακοβιομηχανιών συμφώνως προς τους όρους του παρόντος νόμου η σχετική μεταβίβασις των εν ισχύι ή υπό ανανέωσιν τελουσών αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων των συγχωνευομένων επιχειρήσεων διενεργείται ατελώς δι΄ειδικής αποφάσεως του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών εκδιδομένης εντός 30 ημερών από της υποβολής της σχετικής αιτήσεως. Αι λεπτομέρειαι ως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δια τας εν λόγω μεταβιβάσεις καθορισθήσονται άπαξ δια προεδρικού διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του αυτού Υπουργού και του Υπουργού του Συντονισμού.
Δια τα ούτω μεταβιβαζόμενα φαρμακευτικά προϊόντα παύουν ισχύουσαι εφ΄ εξής αι διατάξεις του άρθρου 7 παρ. β του Ν.Δ. 96/1973 και του άρθρου 2 του Ν.Δ. 308/1974 δια τρια έτη από τη δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου.

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 4

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 4
Αρθρον 4

Προϋπόθεσις εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 1, 2 και 3 είναι
α) ότι η από τη συγχώνευση ή μετατροπή προερχόμενη εταιρία θα έχει κατά το χρόνο της συγχώνευσης ή σύστασής της, ολοσχερώς καταβεβλημένο κεφάλαιο όχι κατώτερο, αν μεν είναι ανώνυμη εταιρία των διακοσίων ενενήντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα ευρώ και είκοσι εννιά λεπτών (293.470,29), αν δε είναι εταιρία περιορισμένης ευθύνης, εκατόν σαράντα έξι χιλιάδων επτακοσίων τριάντα πέντε (146.735) ευρώ
β) ότι, στις περιπτώσεις μετατροπής ατομικής επιχείρησης ή προσωπικής εταιρίας ή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης σε ανώνυμη εταιρία ή εισφοράς κλάδου των επιχειρήσεων αυτών σε ανώνυμη εταιρία ή συγχώνευσης αυτών με ανώνυμη εταιρία, εκτός της περίπτωσης συγχώνευσης ανώνυμων εταιριών, οι μετοχές της ανώνυμης εταιρίας, που αντιστοιχούν στην αξία του εισφερόμενου κεφαλαίου, θα είναι υποχρεωτικά ονομαστικές στο σύνολό τους και μη μεταβιβάσιμες κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου τους για μια πενταετία από το χρόνο της συγχώνευσης ή μετατροπής
γ) ότι είς τας περιπτώσεις μετατροπής ατομικής επιχειρήσεως ή προσωπικής εταιρείας είς εταιρείαν περιορισμένης ευθύνης ή συγχωνεύσεως τοιούτων μεθ΄ εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης τα εταιρικά μερίδια της εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης, τα αντιστοιχούντα είς την αξίαν του εισφερομένου κεφαλαίου, θα είναι μη μεταβιβάσιμα κατά ποσοστόν 75% του συνόλου των επί μίαν πενταετίαν από της συγχωνεύσεως ή μετατροπής.
δ) Οι κατά την περίπτωση β' του παρόντος άρθρου μετοχές του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε.) σε εταιρείες, που έχουν υπαχθεί ή ανήκουν σ’ αυτόν και περιήλθαν στην κυριότητά του, λόγω εισφοράς περιουσιακών στοιχείων προς τις εταιρείες αυτές ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, είναι ελευθέρως μεταβιβαστές

1972/72 αρθρο 5

Αρθρον 5

1. Είς περίπτωσιν καθ΄ ήν η συγχωνεύουσα ή η νέα εταιρεία ήθελε διαλυθή καθ΄ οιονδήποτε τρόπον προ της παρόδου πενταετίας από της συγχωνεύσεως ή συστάσεως, αυτή υποχρεούται είς την καταβολήν παντός φόρου ή τέλους υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, ούτινος η απαλλαγή ή η αναβολή καταβολής προβλέπεται υπό των διατάξεων των άρθρων 2 και 3.
Εν τη περιπτώσει ταύτη:
α) ο μέν φόρος εισοδήματος επί της κατά το άρθρον 2 υπεραξίας υπολογίζεται προκειμένου περί ανωνύμου εταιρείας επί τη βάσει του συντελεστή του επιβαλλομένου επί των μη διανεμομένων κερδών των ανωνύμων εταιρειών κατά τον χρόνον της διαλύσεως της εταιρείας και προκειμένου περί εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης επί τη βάσει της διατάξεως της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του Ν.Δ. 3323/1955,
β) οι λοιποί φόροι, τέλη χαρτοσήμου ή τέλη ή εισφοραί υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου υπολογίζονται επί τη βάσει των συντελεστών των ισχυόντων κατά τον χρόνον της συγχωνεύσεως ή συστάσεως της εταιρείας.
2. Οί κατά την προηγούμενην παράγραφον φόροι και τέλη καταβάλλονται, άνευ προσαυξήσεως λόγω εκπροθέσμου, διά δηλώσεως της υποχρέου εταιρείας, υποβαλλομένης είς τον αρμόδιον Οικονομικών Έφορον εντός προθεσμίας δύο μηνών από της διαλύσεώς της, κατά τα ειδικώτερον δι΄ αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών οριζόμενα.
3. Ειδικώς προκειμένου περί της υπεραξίας εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης αυτή θεωρείται εισόδημα των κατά τον χρόνον της διαλύσεως εταίρων και φορολογείται κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 3323/1955.
4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση διάλυσης της με το παρόν συνιστώμενης ή συγχωνεύουσας εταιρίας για το σκοπό περαιτέρω:
α) συγχώνευσης ή απορρόφησης με άλλη επιχείρηση, με βάση τις διατάξεις του παρόντος ή του Ν. 2166/1993 ή του Ν. 2386/1996 (ΦΕΚ 43 Α΄), ή
β) διάσπασης ανώνυμης εταιρίας βάσει του π.δ/τος 498/1987 (ΦΕΚ 236 Α΄) ή
γ) απόσχισης κλάδου κατά το άρθρο 7 του παρόντος για ίδρυση ανώνυμης εταιρίας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τους νόμους αυτούς.

1279/72 αρθρο 6


1279/72 αρθρο 6
1. Εν περιπτώσει μη τηρήσεως α) των εν άρθρω 4 προϋποθέσεων αίρονται αυτοδικαίως αι υπό του παρόντος παρεχόμεναι φορολογικαί απαλλαγαί ή διευκολύνσεις, β) των εν άρθρω 3 προϋποθέσεων αίρονται αυτοδικαίως αι υπό του παρόντος παρεχόμεναι φορολογικαί απαλλαγαί ή διευκολύνσεις αι αναλογούσαι εις την αξίαν του εκποιουμένου ακινήτου και καθ'ο μέρος το προϊόν της εκποιήσεως δεν διατίθεται κατά τα εν τη περιπτώσει (β) του τελευταίου εδαφίου του αυτού άρθρου.
2. Δια την βεβαίωσιν και την καταβολήν των οφειλομένων φόρων φόρων, τελών, εφαρμόζονται αναλόγως και διατάξεις του προηγουμένου άρθρου.
3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση μεταφοράς και παραγωγικής λειτουργίας των επί του εισφερθέντος ακινήτου μηχανημάτων και εξοπλισμού γενικά από την Α' Περιοχή του άρθρου 3 σε άλλη περιοχή του Ν. 1262/1982 όπως ισχύει ή σε περιοχή από τις αναφερόμενες στις παραγράφους 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου πριν από την πάροδο της πενταετίας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του παρόντος, η δε επιχείρηση έχει το δικαίωμα στην περίπτωση αυτή να χρησιμοποιήσει το ακίνητο από το οποίο μεταφέρθηκαν τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις γενικά για οποιοδήποτε άλλο σκοπό περιλαμβανομένης και της εκποιήσεως.
Το δικαίωμα αυτό έχει η επιχείρηση κι όταν συνεχίσει τη λειτουργία της εκτός της Περιοχής Α' του άρθρου 3 του Ν. 1262/1982 τουλάχιστο μέχρι συμπληρώσεως πενταετίας από το χρόνο της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της απόσχισης με νέες μηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις είτε ιδιόκτητες, είτε μισθωμένες βάσει κοινής μίσθωσης ή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 7

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 7
1. Οι αναφερόμενες στα άρθρα 2 και 3 φορολογικές απαλλαγές παρέχονται, με τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 6, και σε περίπτωση εισφοράς, από λειτουργούσα επιχείρηση ενός ή περισσότερων βιομηχανικών κλάδων αυτής σε λειτουργούσα ή συνιστώμενη ανώνυμη βιομηχανική εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο μετά την εισφορά. της εταιρείας που απορροφά τον κλάδο ή της νέας: εταιρείας που συστήνεται, δεν είναι κατώτερο των διακοσίων ενενήντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα ευρώ και είκοσι εννιά λεπτών (293.470,29)και το κεφάλαιο της εισφέρουσας τον κλάδο επιχείρησης, αν εμπίπτει στις διατάξεις του παρόντος, δεν είναι μικρότερο, μετά την εισφορά του κλάδου, του ελάχιστου ορίου κεφαλαίου που καθορίζει το άρθρο 4 το παρόντος.
Η κατά το προηγούμενον εδάφιον έννοια του κλάδου δεν αίρεται, εάν δεν ήθελον εισφερθή ένια πάγια περιουσιακά στοιχεία τούτου, των οποίων η εκμετάλλευσις θα ήτο προφανώς ασύμφορος δια την απορροφώσαν ή την συνιστωμένην νέαν εταιρείαν. Εαν η αξία των μη εισφερομένων παγίων περιουσιακών στοιχείων εξεπέσθη εκ των καθαρών κερδών, βάσει των διατάξεων του Ν.Δ. 1078/1971, Ν.Δ. 1313/1972, Ν.Δ. 331/1974 και του Ν. 289/1976, και εφ'όσον κατά τον χρόνον της εισφοράς του κλάδου δεν έχει συμπληρωθή πενταετία από τους έτους εντός του οποίου ηγοράσθησαν ή επεκτήθησαν, δεν επιτρέπεται προ της συμπληρώσεως της πενταετίας εκποίησις υπό της εισφερούσης τον κλάδον επιχειρήσεως, άλλως αι αντιστοιχούσαι αφορολόγητοι κρατήσεις υπόκεινται εις φορολογίαν κατά τον χρόνον της εκποιήσεως.
Εισφορά βιομηχανικού κλάδου αποτελεί και η εισφορά σε ανώνυμη εταιρία μιας ή περισσότερων εργοστασίων μονάδων, με την προϋπόθεση ότι αποτελεί τεχνοοικονομικό σύνολο που μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και σε περίπτωση εισφοράς από οιασδήποτε μορφής λειτουργούσα επιχείρηση, τμήματος ή κλάδου αυτής σε λειτουργούσα ή συνιστώμενη ανώνυμη εταιρία.
3. Η διάταξις της παραγράφου 2 και 3 εφαρμόζονται και επί συγχωνεύσεως ή μετατροπής γεωργικών Συνεταιρικών Οργανώσεων παντός βαθμού, των επιχειρήσεων αυτών, των κοινοπραξιών των Ν. 479/1943 και Ν.Δ. 3874/1958 και των πάσης φύσεως εταιριών εις τας οποίας μετέχουν μόνον Γεωργικαί Συνεταιριστικαί Οργανώσεις ή και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ως και επί διαλύσεως αυτών είτε επί σκοπώ εγγραφής των μελών των εις ετέραν ομοίαν οργάνωσιν εις ην μεταβιβάζονται τα περιουσιακά στοιχεία της διαλυθείσης οργανώσεως ή επιχειρήσεως, είτε λόγω, περιελεύσεως απάντων των μερίδων των κοινοπρακτούντων εις μίαν εξ αυτών.

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 8

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 8
Η αποτίμησις της αξίας των εισφερομένων είς είδος, κατά τας διατάξεις του παρόντος, περιουσιακών στοιχείων είς ανώνυμον εταιρείαν ή εταιρείαν περιωρισμένης ευθύνης, ενεργείται υπό της επιτροπής του άρθρου 9 του Ν. 2190/1920, ως ούτος εκωδικοποίηθη διά του Β. Διατάγματος 174/1963.

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 9

ΝΔ1297 ΑΡΘΡΟ 9
1. Αί διατάξεις των άρθρων 2 και 3 εφαρμόζονται αναλόγως και είς την περίπτωσιν συγχωνεύσεως βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής, πλήν ανωνύμου εταιρείας, προς τον σκοπόν δημιουργίας βιομηχανικής ή βιοτεχνικής προσωπικής εταιρείας ή εταιρείας περιωρισμένης ευθύνης, υπό την προϋπόθεσιν ότι το εταιρικός κεφάλαιον της συγχωνεούσης, μετά την συγχώνευσιν, ή της συνιστωμένης νέας εταιρείας δεν θα είναι κατώτερον των εκατόν σαράντα έξι χιλιάδων επτακοσίων τριάντα πέντε (146.735 ευρώ και υπό τον όρον τηρήσεως υπό της νέας εταιρείας, καθ΄ όλην την διάρκειαν αυτής, βιβλίων δευτέρας κατηγορίας του Κώδικος Φορολογικών Στοιχείων.
2. Η προκύπτουσα υπεραξία επί περιπτώσεων συγχωνεύσεως βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων, περί ων η προηγούμενη παράγραφος, διαπιστουμένη δι΄ απογραφής των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των συγχωνευομένων επιχειρήσεων, δεν υπόκειται κατά τον χρόνον της συγχωνεύσεως είς φόρον εισοδήματος, αλλ΄ εμφανιζομένη διακεκριμένως είς τα βιβλία της συγχωνεύσεως ή της συνιστωμένης εταιρείας μέχρι του χρόνου της διαλύσεώς της, θεωρείται περιερχομένη είς την εταιρείαν ταύτην και φορολογείται κατά τον χρόνον της διαλύσεως αυτής, εφαρμοζομένων αναλόγως εν προκειμένου των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του Ν.Δ. 3323/1955.
3. Αί διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 εφαρμόζονται αναλόγως και εν προκειμένω.

νδ 1297/72 αρθρο 10

νδ 1297/72 αρθρο 10
1. Επί μετατροπής ή συγχωνεύσεως κατά τας διατάξεις του παρόντος τα υπέρ των μετατρεπομένων ή συγχωνευομένων επιχειρήσεων ευεργετήματα του Ν.Δ. 4002/1959 «περί λήψεως φορολογικών και άλλων τινών μέτρων προς ενίσχυσιν των παραγωγικών επενδύσεων» και των Α.Ν. 147/1967 «περί συμπληρώσεως της περί κινήτρων διά βιομηχανικάς επενδύσεις κειμένης νομοθεσίας», ως ούτοι τροποποιηθέντες ισχύουν, ως και του Ν.Δ. 1078/1971 «περί λήψεως φορολογικών και άλλων τινών μέτρων προς ενίσχυσιν της περιφερειακής αναπτύξεως», ισχύουν και διά την νέαν επιχείρησιν, υπό τας προϋποθέσεις και περιορισμούς των ως άνω νομοθετημάτων και καθ΄ ο μέτρον δεν εγένετο χρήσις αυτών προς της μετατροπής ή συγχωνεύσεως.
2. Οι αφορολόγητες κρατήσεις αναπτυξιακών νόμων που έχουν σχηματίσει οι μετατρεπόμενες ή συγχωνευόμενες επιχειρήσεις, εφόσον μεταφέρονται σε λογαριασμούς αποθεματικών στις προκύπτουσες από τη μετατροπή ή συγχώνευση επιχειρήσεις, δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο της μετατροπής ή συγχώνευσης.

ΝΔ1297 Αρθρον 1

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 1297

Περί παροχής φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων.


Τελευταία Κωδικοποίηση: Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν. 4072/2012.


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1972
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 217

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 1297

Περί παροχής φορολογικών κινήτρων διά την συγχώνευσιν ή μετατροπήν επιχειρήσεων προς δημιουργίαν μεγάλων οικονομικών μονάδων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Άρθρον 1
Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται επί συγχωνεύσεως ή μετατροπής επιχειρήσεων, οποιασδήποτε μορφής, σε ανώνυμη εταιρεία ή προς το σκοπό ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας, καθώς και επί συγχωνεύσεως ή μετατροπής επιχειρήσεων, οποιασδήποτε μορφής, εφόσον σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ανώνυμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή προς το σκοπό ίδρυσης εταιρείας περιορισμένης ευθύνης.

νδ 1297/72 αρθρο 12

νδ 1297/72 αρθρο 12
Αί διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται επί επιχειρήσεων ως το αντικείμενον των εργασιών είναι κατά κύριο λόγον η κατασκευή ή εκμετάλλευσις πάσης φύσεως ακινήτων, πλήν των ξενοδοχειακών τοιούτων.
Αντίθετα, οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στη συγχώνευση ανωνύμων εταιριών με απορρόφηση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 και επόμενα του Κ.Ν. 2190/1920, όταν το αντικείμενο των εργασιών της απορροφώσας είναι κατά κύριο λόγο η κατασκευή ή εκμετάλλευση πάσης φύσεως ακινήτων και με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο εργασιών της απορροφούμενης δεν εμπίπτει σε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα.
Αρθρον 13

Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Εν Αθήναις τη 6 Δεκεμβρίου 1972
Εν Ονόματι του Βασιλέως
Ο ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΥΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς
Εν Αθήναις τη 8 Δεκεμβρίου 1972
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΓΓΛΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

νδ 1297/72 αρθρο 11

νδ 1297/72 αρθρο 11
1. Δεν θίγονται διά του παρόντος αί διατάξεις: α) του άρθρου 51 παράγραφοι 1, 2, 3, 5, και 7 και του άρθρου 53 του Ν. 3190/1955 «περί εταιρειών περιωρισμένης ευθύνης» ως ισχύουν και β) των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4237/1962 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών και άλλων τινών διατάξεων».
2. Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος καταργούνται αί διατάξεις:
α) των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 4256/1962 «περί ιδρύσεως και επεκτάσεως βιομηχανιών και βιοτεχνιών και άλλων τινών διατάξεων».
β) του άρθρου 12 του Ν.Δ. 3765/1957 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων του Ν.Δ. 3323/1955 περί φορολογίας του εισοδήματος», πλην των παραγράφων 5 και 6 αίτινες εξακολουθούν ισχύουσαι διά τας γενομένας μετατροπάς ή συγχωνεύσεις επιχειρήσεως βάσει του άρθρου 12 του Ν.Δ. 3765/1957 και του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4002/1959.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ