Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί 19 Μαΐου

24 Μαΐου 2013

ΙΚΑ - Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)

ΙΚΑ - Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)
http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2013/05/IKA-BEBAIWSH-SYNTAXEWN-gia-forologiki-xrhsh.html
Καλωσορίσατε στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Βεβαίωση Συντάξεων (Για Φορολογική Χρήση)».
Μέσω της υπηρεσίας αυτής, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να εκδόσετε τη «Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση». Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) και του ενταχθέντος κλάδου σύνταξης τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ.Νέο TAXIS

Νέο TAXIS

http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2013/05/NEO-TAXIS.html

Νέο TAXISΣτο πλαίσιο της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο 2012 η εγκατάσταση του νέου TAXIS. Σήμερα ολοκληρώθηκε η ένταξη των ΔΟΥ Α’ και Δ’ Πειραιά και έτσι πλέον έχουν ενταχθεί στο νέο TAXIS 29 ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ακολουθεί αναλυτικός πίνακας).
Με την ένταξη αυτών των ΔΟΥ στο νέο TAXIS υπερκαλύπτεται ο στόχος του μνημονίου για ένταξη ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας έως 30/06/2013, αφού ήδη από σήμερα έχουν ενταχθεί έσοδα που αντιπροσωπεύουν το 70,3%, ενώ έως 30/06/2013 θα έχει επιτευχθεί η ένταξη του 80% των εσόδων της χώρας.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Το κορυφαίο αυτό έργο που επιτελείται εσωτερικά στο Υπουργείο είναι πολύ σημαντικό για τα έσοδα του κράτους. Θέλω να επισημάνω ότι ήδη πετύχαμε και φιλοδοξούμε να ξεπεράσουμε το στόχο της συμφωνίας, το οποίο είναι σημαντικό γεγονός, ώστε να μην διακινδυνεύουμε τις εκταμιεύσεις των δόσεων. Όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν πετύχαμε αυτό το στόχο απλά επειδή το “γράφει” η συμφωνία, αλλά επειδή είναι το σωστό για τη χώρα και το ωφέλιμο για τον πολίτη. Αυτός ήταν και είναι ο οδηγός μας για κάθε δράση που υλοποιούμε στο Υπουργείο».
Το νέο TAXIS αποτελεί ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ, τα τελευταία 2 έτη και σταδιακά αντικαθιστά το παλαιό TAXIS. Τα οφέλη του νέου TAXIS, όταν ολοκληρωθεί σε επίπεδο χώρας, είναι:
• Διαθέτει κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας. Καταργείται δηλαδή η έννοια της αρμόδιας ΔΥΟ.
• Επιτρέπει την ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω internet και οι πληρωμές μέσω τραπεζών.
• Μειώνει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης της κάθε ΔΟΥ, αφού δεν απαιτούνται πλέον τοπικοί servers.
Σημειώνεται ότι το έργο αυτό ξεκίνησε πιλοτικά από τη ΔΟΥ Κορίνθου το Δεκέμβριο 2012, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ενταχθεί όλες οι ΔΟΥ στο νέο TAXIS. Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη μέγιστη συλλογή εσόδων για το κράτος και ταυτόχρονα τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΑΦΟΡΑ

Όλες οι απαντήσεις για τη δήλωση των τόκων στη φορολογική δήλωση

Όλες οι απαντήσεις για τη δήλωση των τόκων στη φορολογική δήλωση
http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2013/05/oles-oi-apantiseis-gia-ti-dilosi-ton-tokon-sti-forologiki-dilosi.html
Θα μας στείλουν οι τράπεζες βεβαιώσεις ή θα τις αναζητήσουμε μόνοι μας; Θα υπάρχει απαλλαγή υποχρέωσης αναγραφής των τόκων για ποσά έως 250 ευρώ; Τι θα γίνει με τους τόκους κοινών λογαριασμών και τι θα κάνουμε για τις καταθέσεις που είναι στο όνομα των παιδιών μας; Δείτε απαντήσεις σε 12 «καυτά» ερωτήματα που αφορούν στην υποχρέωση αναγραφής των τόκων στη φορολογική δήλωση;23 Μαΐου 2013

ΠΟΛ.1029/15.2.2013 Παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013

ΠΟΛ.1029/15.2.2013

ΠΟΛ.1029/15.2.2013
Τρόπος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013. Παράταση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ειδικού φόρου επί ακινήτων (ν. 3091/2002) έτους 2013.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ειδικού φόρου επί ακινήτων (ν. 3091/2002) έτους 2013.
Parateinetai-h-prothesmia-ypobolhs-dhlwsewn-eidikou-forou-epi-twn-akinitwn-n.3091-2002-etouw-2013

Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη για την υποβολή δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων


22 Μαΐου 2013

Φορολογική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου

Φορολογική ενημερότητα για μεταβίβαση ακινήτου 

Forologikh-enhmerothta-gia-metabibash-akinhtou

Άρνηση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ΄ αυτών, σε οφειλέτες μετά τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής


Αρ.Πρωτ.: 1039503/3308-11/0016 - Απόφασης Υπουργού Οικονομικών περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Αρ.Πρωτ.: 1039503/3308-11/0016 - Απόφασης Υπουργού Οικονομικών περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Αρ.Πρωτ.: 1039503/3308-11/0016 - Απόφασης Υπουργού Οικονομικών περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Αρ.Πρωτ.: 1039503/3308-11/0016 - Απόφασης Υπουργού Οικονομικών περί αποδεικτικού ενημερότητας για χρέη και φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.


ΙΚΑ - Βεβαιώσεις Αποδοχών Συνταξιούχων

http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2013/05/IKA-Bebaiwseis-Apodoxwn-Syntajiouxwn.html

ΙΚΑ - Βεβαιώσεις Αποδοχών Συνταξιούχων

ΙΚΑ - Βεβαιώσεις Αποδοχών Συνταξιούχων


Δελτίο Τύπου

Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία για τις Βεβαιώσεις Αποδοχών

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 22/5/2013 θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Η φοροδιαφυγή στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Η φοροδιαφυγή στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
http://www.nexusmanagementconsultants.gr/2013/05/i-forodiafugi-sto-epikedro-tis-sunodou-korufis.html

Κατά τις αφίξεις των πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι υπενθύμισαν ότι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τις φοροαποφυγής. Κατά τις εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο, τελευταία "οχυρά" του τραπεζικού απορρήτου, αν και δεν αναμένεται πάντως αξιοσημείωτη πρόοδος.

21 Μαΐου 2013

Πώς θα φορολογηθούν οι ΕΠΕ για τα κέρδη του 2012 και του 2013
Ο προσφάτως ψηφισθείς φορολογικός νόμος 4110 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Α’, με αριθμό 17, της 23 Ιανουαρίου 2013 (Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος κ.λπ.) , εκτός των (πολλών) άλλων τροποποιήσεων και αλλαγών στον ΚΦΕ, μεταβάλλει και τους συντελεστές φορολόγησης των ΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι επί της ουσίας δεν επέρχεται αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης. Συγκεκριμένα, τα αναμορφωμένα φορολογικά κέρδη της ΕΠΕ υποβάλλονται σε φόρο με τον συντελεστή που προβλέπεται στο άρθρο 109 του ΚΦΕ (ο συντελεστής αυτός ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1, του άρθρου 101). Ο συντελεστής αυτός είναι 20% για τα πραγματοποιηθέντα κέρδη της χρήσης 2012. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εδάφιο της ως άνω διάταξης αντικαθίσταται από την παρ. 30 του άρθρου 9 του Ν. 4110/2013 και με ισχύ από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) ο συντελεστής γίνεται 26%.

Πέραν αυτού όμως, έχουμε και την φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στους εταίρους της ΕΠΕ που εγκαινιάσθηκε με τον νόμο 3842, το έτος 2010. Έτσι, στην περίπτωση δ, της παρ. 1, του άρθρου 55 του ΚΦΕ προβλέπεται «παρακράτηση» φόρου 25% στα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας. Θέσαμε την λέξη «παρακράτηση» σε εισαγωγικά, επειδή η συνέχεια της διάταξης (επόμενο εδάφιο) αναφέρει: «Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά». Ως γνωστό, η έννοια της παρακράτησης παραπέμπει στην προοπτική μιας οριστικής εκκαθάρισης του φόρου, με την αίρεση του συμψηφισμού του παρακρατηθέντος ποσού. Στην σχολιαζόμενη περίπτωση, έχουμε καθαρή φορολόγηση κερδών κατά την διανομή, σε επίπεδο δικαιούχου εταίρου, μετά την ήδη φορολόγηση των κερδών αυτών σε επίπεδο εταιρείας. Δεν θα ακολουθήσει συμψηφισμός του φόρου αυτού, άρα πρόκειται για οριστική φορολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο συντελεστής αυτός θα ισχύσει για τα διανεμόμενα κέρδη χρήσης 2012, ενώ αλλάζει με την παρ. 7, του άρθρου 6, του Ν. 4110/2013 και γίνεται 10%, για κέρδη που εγκρίνονται από 1/1/2014 και μετά. Ομοίως με την παρακράτηση αυτή, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων εταίρων για τα εισοδήματα αυτά.

Ως γνωστό, χρόνος κτήσης για τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ είναι ο χρόνος έγκρισης αυτών από την συνέλευση των εταίρων (περ. α, παρ. 4, άρθρου 28 ΚΦΕ). Συνεπώς, τα κέρδη που θα εγκρίνει η συνέλευση των εταίρων μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης της εταιρείας, τον Μάιο του 2013, θεωρείται ότι αποκτήθηκαν από τους δικαιούχους κατά το έτος αυτό και για την φορολόγησή τους, θα ισχύσουν οι διατάξεις του οικονομικού έτους 2014. Κατά την ίδια έννοια, τα κέρδη που ήδη εγκρίθηκαν σε ημερομηνία του 2012 (πέρυσι), θεωρείται ότι αποκτήθηκαν τότε και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που ισχύουν πριν τις αλλαγές. Ο νέος συντελεστής «παρακράτησης» 10% θα εφαρμοσθεί για τα κέρδη που θα εγκριθούν μετά την 1/1/2014 (οικονομικό έτος 2015).

Παράδειγμα: ΕΠΕ ολοκληρώνει τις εργασίες κλεισίματος του ισολογισμού της, έστω την 31/3/2013, ημερομηνία που εγκρίνεται και η διάθεση των κερδών από την συνέλευση των εταίρων. Τα λογιστικά κέρδη προκύπτουν από την διαχείριση της χρήσης 1/1-31/12/2012 και ανέρχονται σε 20.000 ευρώ. Μετά την φορολογική αναμόρφωση, τα φορολογητέα κέρδη διαμορφώνονται στο ποσό των 28.000 ευρώ. Η φορολογική δήλωση του νομικού προσώπου θα υποβληθεί τον Μάιο τρέχοντος έτους και τα κέρδη θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% : 28.000 χ 20% = 5.600 ευρώ. Θα ακολουθήσει η κράτηση του τακτικού αποθεματικού : 20.000 – 5.600 = 14.400 χ 5% = 720 ευρώ.

Εφόσον η συνέλευση των εταίρων αποφασίσει την διανομή των υπολοίπων κερδών στους δικαιούχους εταίρους, θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου (με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης), με συντελεστή 25%: 14.400 – 720 = 13.680 χ 25% = 3.420 ευρώ. Άρα καθαρό ποσό στους εταίρους : 10.260 ευρώ.

Συνολικό ποσό φόρου που καταβλήθηκε: 5.600 + 3.420 = 9.020 ευρώ

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε το ως άνω ποσό των κερδών, με εφαρμογή όμως των νέων συντελεστών, τα σχετικά ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

28.000 χ 26% = 7.280 ευρώ, φόρος του νομικού προσώπου

20.000 – 7.280 = 12.720 χ 5% = 636 ευρώ, το ποσό που θα κρατηθεί ως τακτικό αποθεματικό

Περαιτέρω: 12.720 – 636 = 12.084 χ 10% = 1.208,40, είναι ο παρακρατηθείς φόρος με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, για τα διανεμόμενα κέρδη στους εταίρους.

Το καθαρό ποσό στους εταίρους είναι: 10.875,60 ευρώ.

Συνολικό ποσό φόρου που καταβλήθηκε: 7.280 + 1.208,40 = 8.488,40 ευρώ.

Παρατηρείται μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης κατά 5,89%, η οποία εμφανίζεται ως αύξηση στο καθαρό ποσό που διανέμεται στους εταίρους.

ΠΟΛ.1106 - Αρμοδιότητα για τις διαδικασίες του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ. - N. 4093/2012) και του N. 1809/1988, λόγω έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) με τις διατάξεις του N. 4141/2013

ΠΟΛ.1106 - Αρμοδιότητα για τις διαδικασίες του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ. - N. 4093/2012) και του N. 1809/1988, λόγω έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) με τις διατάξεις του N. 4141/201320 Μαΐου 2013

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/72/20.5.2013 - Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων

Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ99/1/72/20.5.2013
Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων
Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεω

Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων


Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2012.

Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2012.

Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2012.

Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2012.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ