Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για ΦΠΑ και μη έκδοση αποδείξεων

7 Φεβρουαρίου 2014

Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για ΦΠΑ και μη έκδοση αποδείξεων

Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για ΦΠΑ και μη έκδοση αποδείξεων

Σε ένα δυνατό λίφτινγκ στις φορολογικές διατάξεις που έχουν προκαλέσει την μήνιν των φορολογούμενων, των λογιστών, των ιδιοκτητών ακινήτων, των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου προχωρεί το οικονομικό επιτελείο, μετά τις εντολές που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.
Εξετάζεται η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς επίσης και η μείωση κατά 50% και στη μη έκδοση αποδείξεων.
Εξετάζεται η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς επίσης και η μείωση κατά 50% και στη μη έκδοση αποδείξεων.

Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για ΦΠΑ και μη έκδοση αποδείξεων


Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να ανακοινωθούν 


  • οι μειώσεις των προστίμων
  • αλλαγές στον χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από τους αγρότες και 
  • ενδεχομένως η αύξηση των ορίων τήρησης των βιβλίων.


Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη ήταν και ο
φόρος υπεραξίας στα ακίνηταΉδη σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών έχουν ξεκινήσει αλλαγές για τον φόρο υπεραξίας, μετά τη διαπίστωση ότι είναι ανεφάρμοστος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για γενναία μείωση των προστίμων σε ό,τι αφορά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, καθώς και για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Ωστόσο αποκλείουν οποιαδήποτε μείωση που αφορά τη μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων.


Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τα πρόστιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Πρόστιμα


  1. Εξετάζεται η μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 50%. 
  2. Επίσης εξετάζεται η μείωση κατά 50% και στη μη έκδοση αποδείξεων. 
  3. Εναλλακτικά μελετάται η καθιέρωση πλαφόν στο πρόστιμο προκειμένου το ποσό των 1.000 ευρώ να μην αυξάνεται απεριόριστα.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τους αγρότες

Αγρότες. 

Σύμφωνα με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα αυξηθεί το όριο τήρησης βιβλίων από τους αγρότες. Ο νέος νόμος ορίζει ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000. Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του ΚΦΑΣ (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών) και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και ως εκ τούτου στην τήρηση βιβλίων.

Επίσης, εξετάζεται οι αγρότες να μην υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά μήνα όπως προβλέπεται για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο.


Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για φόρο υπεραξίας

Φόρος υπεραξίας. 

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σχετικά με τον φόρο υπεραξίας σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της τιμής κτήσης με συγκεκριμένα κριτήρια. 
Τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν ένα νέο σύστημα εξετάζουν και το δημοσιονομικό κόστος από τις αλλαγές, σημειώνοντας ότι το νέο σχέδιο θα πρέπει να παρουσιασθεί στην τρόικα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο απόδοσης του φόρου στο ελληνικό Δημόσιο
Οι πωλητές, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα περνούν πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται η δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής.
πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ