Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Ελλάδα: Οχι νέο δάνειο, κεφάλαια στις αγορές

18 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάδα: Οχι νέο δάνειο, κεφάλαια στις αγορές

Ελλάδα: Οχι νέο δάνειο, κεφάλαια στις αγορές
«Οχι» λέει η Ελλάδα σε ένα νέο δάνειο, καθώς είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.


Ελλάδα: Οχι νέο δάνειο, κεφάλαια στις αγορές

Ελλάδα: Οχι νέο δάνειο, κεφάλαια στις αγορές

Ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζει την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης από τους εταίρους της, λέγοντας «στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης τονίζει την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης από τους εταίρους της, λέγοντας «στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ»

Το μήνυμα αυτό στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα ο κ. Χαρδούβελης προαναγγέλλει την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας έως το τέλος του χρόνου και τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των δανείων του ΔΝΤ.

Η επισήμανση αυτή του υπουργού Οικονομικών για το ΔΝΤ μπορεί να συσχετιστεί και με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και θέλουν Ελλάδα και Ευρωζώνη να επιθυμούν την έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η Handelsblatt ο κ. Χαρδούβελης τονίζει την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης από τους εταίρους της.

«Στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως τα δάνεια του ΔΝΤ είναι τριετούς διάρκειας και στο επιτόκιο προστίθεται κόστος αντιστάθμισης που το ανεβάζει στο 4,5% περίπου. Από την άλλη, η απόδοση στο πενταετές ομόλογο, που εκδόθηκε τον Απρίλιο (με ετήσιο κουπόνι 4,75%), κινούνταν χθες στην περιοχή του 4,27%, ενώ του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούλιο στο 3,37%. Επιπλέον ο υπουργός αναφέρεται στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου να εκδώσει εντός του έτους νέο ομόλογο διάρκειας επτά ετών. Επιπρόσθετα μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να διατεθούν νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας δεκαοκτώ μηνών.

Τα ομόλογα

Οπως σημειώνει, «με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, η Ελλάδα επιθυμεί να προσφέρει στις αγορές ένα ευρύτερο φάσμα διάρκειας λήξεων ομολόγων, έχοντας ήδη δοκιμάσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα με τις εκδόσεις πενταετών και τριετών ομολόγων».

Εξάλλου, ο κ. Χαρδούβελης εμφανίζεται βέβαιος πως η ελληνική οικονομία θα περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το 2013, για πρώτη φορά μετά την είσοδό της σε καθεστώς ύφεσης το 2008.

Εναποθέτει δε ελπίδες στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ABS, καθώς με τον τρόπο αυτόν η ΕΚΤ θα μπορεί να δημιουργήσει ρευστότητα, όπου αυτή είναι αναγκαία.

«Μια νομισματική πολιτική για όλους δεν μπορεί να λειτουργήσει», δηλώνει ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, υπογραμμίζει πως θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα. «Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για έλλειμμα 3% και στη συνέχεια πολλοί έπραξαν το ίδιο» συμπληρώνει.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ