Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

26 Οκτωβρίου 2014

Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου
Μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank και την Πειραιώς και ιδιαίτερα μικρές για την Eurobank και την Εθνική και τέτοιες που δεν φαίνεται να υποχρεώνουν σε άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έδειξαν τα stress tests που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έθεσε τον πήχη για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 5,5%, επίπεδο που καλύπτεται άνετα από τα τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία και έχουν προχωρήσει σε αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2014.Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Καμία Ελληνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Κορυφαίος παράγοντας του χρηματοπιστωτικού συστήματος τονίζει και δίνει μεγάλο ειδικό βάρος, στην παράμετρο που έχει να κάνει με το ότι οι Ελληνικές τράπεζες ήταν οι μόνες που κριθήκαν και βάση του δυναμικού σεναρίου του 2014, ενώ όλες οι υπόλοιπες βάση του ισολογισμού του 2013. Στην διαφοροποίηση αυτή δίνεται μεγάλη σημασία διότι κατά την προηγούμενη χρονιά η ύφεση στην χώρα ήταν της τάξεως του 4,5%, γεγονός που δεν θεωρείται διαρκές και επαναλαμβανόμενο.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως οι πληροφορίες που από χθες μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία περί 25 Ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν περνούν τις ασκήσεις αντοχής, επιβεβαιώθηκαν εν μέρει, μια και οι 12 εξ αυτών είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να καλύψουν τα κενά που προέκυπταν από τους ισολογισμούς τους.

Όπως επισημαίνει η ίδια η ΕΚΤ στο σχετικό δελτίο τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα η επισκόπηση του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος δείχνει πως χρειάζονται περεταίρω δράσεις από κάποιες τράπεζες.

Το πρωτογενές έλλειμμα που ανιχνεύτηκε από τους 130 ομίλους περιορίζεται σε 25 τράπεζες και υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ. Ενώ συνολικά οι αξίες των assets θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν από τα 48 δισ. ευρώ στα 37 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των Ευρωπαϊκών τραπεζών υπολογίζονται στα 136 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι πως καλύτερα δεν γίνεται για τις Ελληνικές τράπεζες.


Με συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 346 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν μόνο δύο πιστωτικά ιδρύματα, τηνEurobank και την Εθνική, δεν γίνεται καν συζήτηση για αυξήσεις κεφαλαίου, ούτε καν για ομολογιακά δάνεια ή CoCos. Τα νέα που ήρθαν από την Φραγκφούρτη ήταν καλύτερα απ’ ό,τι ανέμενε κανείς, ενώ στις συζητήσεις που είχαν οι τραπεζίτες με τους δημοσιογράφους το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, επειδή κάτι έπρεπε να πουν, μιλούσαν για κεφαλαιακές ανάγκες χαμηλότερες του «καλού σεναρίου» που ήταν το 1,5 δις. ευρώ.

Οι οχλήσεις και αξιώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη κ. Ι. Στουρνάρα έπιασαν τόπο προς τον κ. Μάριο Ντράγκι, αφού η ΕΚΤ ήθελε αρχικά να «βαθμολογήσει» τις Ελληνικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία ισολογισμού του 2013. Τελικά πέρασαν στις νέες παραδοχές της ΕΚΤ, όλες οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών μέχρι σήμερα, όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου, τα ομολογιακά, το κλείσιμο καταστημάτων, η εθελούσια έξοδος σε προσωπικό που κατάρτισε η κάθε μία, οι πωλήσεις θυγατρικών, τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα, οι πωλήσεις δανείων και οι τιτλοποιήσεις αρκετών από αυτά, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές να μη χρειάζεται να υποβάλλουν καν, capital plan. Ειδικά, το τελευταίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στην Πειραιώς και τηνAlpha Bank.

Σε ό,τι αφορά στα… ψιλά που χρέωσε η ΕΚΤ την Εθνική, 270 εκατ. ευρώ και τα την Eurobank με 76 εκατ. ευρώ, θα συμβούν τα εξής:

α) με ένα ράλι της μετοχής της Finansbank, η Εθνική μπορεί να καταγράψει άμεσα υπεραξία, την οποία μπορεί να περάσει στον ισολογισμό της στις 31/12/14. Μόνο αυτό είναι αρκετό για να «σβήσει» την κεφαλαιακή ανάγκη που της χρέωσε η ΕΚΤ.
β) Μόνο από την πώληση του Αστέρα, η Εθνική έχει λαμβάνειν περί τα 250 εκατ. ευρώ, περί τα 200 εκατ. ευρώ από την πώληση του asset management και άλλα 200 – 3000 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της Πανγαία στο Χρηματιστήριο μέχρι τέλος του χρόνου.
γ) Τα οφέλη από την πώληση της Finansbank πάντως, δεν είναι άμεσα, όπως ξεκαθαρίζουν κορυφαίες πηγές της τράπεζας στο «R». Κι αυτό διότι δεν γίνεται placement αλλά αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, που σημαίνει ότι τα λεφτά θα πάνε στην Τούρκικη θυγατρική. Από εκεί και πέρα η ΕΤΕ, μόνο υπεραξίες θα έχει να λαμβάνει από την Finans, αφού ως γνωστόν, την ενοποιεί πλήρως στον ισολογισμό της.

Για δε τη Eurobank, δεν χρειάζεται καν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι το Fairfax δηλώνει πρόθυμο να καλύψει το όποιο άνοιγμα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει μπροστά η πώληση της Eurolife ή να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία πώλησης της τράπεζας που έχει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σημαντικό νέο που έρχεται από την επιτυχία των Ελληνικών τραπεζών κατά τα stress tests είναι ότι πλέον οι τράπεζές μας, μπορούν να τολμήσουν αυτόνομα το να βγουν στη διατραπεζική αγορά και να δανειστούν, έχοντας άλλωστε τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ένας ακόμα δίαυλος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Το σημαντικό είναι ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, έχει ένα πρόβλημα μείον να ασχοληθεί, αναμένοντας το καλό αυτό νέο της επιτυχίας των Ελληνικών τραπεζών, να αποτυπωθεί από αύριο στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντλήσει τα 11,4 δις. ευρώ που ανήκαν στο ΤΧΣ για την κάλυψη τυχόν προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποκτά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην τρόικα για το που θα βρει τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσει τυχόν άνοιγμα στην οικονομία την επόμενη χρονιά.http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ