Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

23 Οκτωβρίου 2014

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή
Περίπου 160.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, καθώς διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης
Περίπου 160.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, καθώς διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης

 Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Εκτός ρύθμισης όσοι «λύγισαν» την κρίσιμη στιγμή από τα χρέη


Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τις δόσεις, που θα φτάνουν τις 72 για οφειλές που αφορούν ποσά άνω των 15.000 και τις 100 για μικρότερες οφειλές.

Οι πληροφορίες για τη ρύθμιση


1. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τις δόσεις, που θα φτάνουν τις 72 για οφειλές που αφορούν ποσά άνω των 15.000 και τις 100 για μικρότερες οφειλές.

2. Ταυτόχρονα προβλέπεται και "κούρεμα" στις προσαυξήσεις που θα φτάσουν το 4,56% από το 8% που είναι σήμερα.

3. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πως "γενναίο" θα είναι και το "κούρεμα" στα πρόστιμα.

4. Το όριο των οφειλών για υπαγωγή στη ρύθμιση αν και βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ, συμπαρασύροντας και τα "κόκκινα" δάνεια. Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται πως επιμένουν σε σενάρια επιπτώσεων και προσδοκώμενων εσόδων και για τις δύο ρυθμίσεις, όπως και για την πρόβλεψη σχεδίου βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στο νέο πλαίσιο διευθέτησης οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο.

5. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες, με χρέη από περίπου ένα εκατ. ευρώ και άνω.Αυτοί θα αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και κατά περίπτωση, με κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

6. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή - Σύγχυση και αγανάκτησηΆρον-άρον τρέχει η κυβέρνηση να φέρει μέσα στην ημέρα στη Βουλή τη διάταξη για τις 100 δόσεις, μετά τα «γκάζια» του Αντώνη Σαμαρά στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για να καταφέρουν να συνεννοηθούν και να συγκλίνουν σε μια ισορροπημένη «ολιστική» λύση για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή
Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις στη Βουλή

Μόλις χθες, Τετάρτη, παρά την εντολή του πρωθυπουργού να κλείσει άμεσα η εκκρεμότητα που ανέκυψε λόγω της «αβάσταχτης ελαφρότητος» των συναρμοδίων υπουργών να συντονισθούν και να τελειώσουν μια ρύθμιση που γράφεται εδώ και δύο μήνες (από τις 23 Αυγούστου που την είχαν ήδη στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου) ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιάννης Βρούτσης εξακολουθούσε να δηλώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις». Τις δηλώσεις Βρούτση «μάζεψε» αργότερα μέσα στην ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα έρθει «σε λίγες ώρες» και όχι μια εβδομάδα.

Έτσι εξηγείται όμως γιατί χρειάστηκε να περάσουν δεκατρείς ημέρες για έρθει η ρύθμιση από τότε που την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αφού κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν την αίσθηση του επείγοντος και μεταθέτουν από εβδομάδα σε εβδομάδα ένα ζήτημα που ο πρωθυπουργός ζήτησε να τελειώνει «από ώρα σε ώρα», προκαλώντας όμως εύλογα αγανάκτηση στα περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενους που πνίγονται σε «ωκεανό» χρεών (70 δισ. στην εφορία και άλλα 10 στα ασφαλιστικά ταμεία) και βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι έχουν να πληρώσουν στο τέλος κάθε μήνα.
Επιπλέον με την κατάθεση της ρύθμισης αναμένεται να διαλυθούν οι ασάφειες και η σύγχυση που προκαλούν οι δηλώσεις Βρούτση για το ποιοι θα μείνουν εκτός ρύθμισης, ποιοι θα υπαχθούν και με ποιους όρους. Για παράδειγμα, προκύπτουν συμπεράσματα -αλλά και δημιουργούνται απορίες- όπως:

  • Η ρύθμιση προσφέρεται και για τα περίπου 3 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ ρύθμιση για τα χρέη τους.
  • Από τη ρύθμιση αποκλείονται όσοι δεν πληρώσουν όλους τους τρέχοντες φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) τις εισφορές και τις δόσεις χρεών που λήγουν τέλος Οκτωβρίου. Από τους μόλις 175.000 οφειλέτες που έχουν κάνει ρύθμιση, περίπου 25.000 δυσκολεύονται ή πληρώνουν εκπρόθεσμα και τελικώς χάνουν τη ρύθμιση. Άρα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν και να αποκλειστούν από τη ρύθμιση επειδή «στέγνωσαν» πληρώνοντας δόσεις.
  • Θα ισχύσει η ίδια απαίτηση πληρωμής όλων των φόρων και για το Νοέμβριο ή μέχρι να υποβληθεί η αίτηση;
  • Ποιος είναι ο «συνεπής» φορολογούμενος που επωφελείται από εκπτώσεις και μειώσεις προστίμων και προσαυξήσεων; Πολλοί έχουν όχι μόνο μία αλλά τρεις ή και τέσσερις ρυθμίσεις. Αν δυσκολεύεται πχ να πληρώνει τακτικά τη μία από αυτές, θεωρείται αυτομάτως «ασυνεπής»;
  • Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που έχουν ξεκινήσει, αν μπει σε ρύθμιση ο οφειλέτης;
  • Θα ανασταλούν ή όχι τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής (10%, 20% ή 30%) για ποσά που έχουν μπει σε ρύθμιση.


Ο αριθμός των δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθεί στις 100 από 120 που προέβλεπε το αρχικό κείμενο και δεν αποκλείεται, ανάλογα με το ύψος των οφειλών να καθοριστεί ενδιάμεσος αριθμός δόσεων, π.χ. οι 72.

Το τελικό σχέδιο για τις 100 δόσεις - Ποιοι ευνοούνται, πόσο θα «κουρευτούν» οι προσαυξήσεις - Σήμερα η ρύθμιση


Το τελικό σχέδιο για τις 100 δόσεις - Ποιοι ευνοούνται, πόσο θα «κουρευτούν» οι προσαυξήσεις - Σήμερα η ρύθμιση

Το τελικό σχέδιο για τις 100 δόσεις - Ποιοι ευνοούνται, πόσο θα «κουρευτούν» οι προσαυξήσεις - Σήμερα η ρύθμιση


Περίπου 160.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, καθώς διευρύνονται τα κριτήρια ένταξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα έλθει στη Βουλή «τάχιστα» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είπε πως «είναι θέμα ωρών» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης εναρμονίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, που αφορούν στη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με εκείνες που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης θα αλλάξει τις παραγράφους του νομοσχεδίου που ορίζουν τον τρόπο διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων των επιχειρηματιών προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, εφόσον έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους προς τις τράπεζες, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Ο αριθμός των δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθεί στις 100 από 120 που προέβλεπε το αρχικό κείμενο και δεν αποκλείεται, ανάλογα με το ύψος των οφειλών να καθοριστεί ενδιάμεσος αριθμός δόσεων, π.χ. οι 72.

Επίσης, είναι πάρα πολύ πιθανόν, στις διατάξεις που έχουν να κάνουν με το ύψος της διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων να συμπεριληφθούν κλιμακωτά τα ποσοστά που προβλέπονται στις ρυθμίσεις των χρεών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Έτσι, όσο περισσότερες είναι οι δόσεις που θα αποπληρώνουν τα χρέη προς το δημόσιο, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα υπάρξει ένα κίνητρο προκειμένου να προσελκύσουν επιχειρήσεις,να κάνουν συνολική ρύθμιση των οφειλών.(τράπεζες και το δημόσιο).

Υπενθυμίζεται ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης στηρίζεται στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμφωνούν σε μεγάλες αναδιαρθρώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων , καθώς και στην αποπληρωμή με μεγάλο αριθμό δόσεων των οφειλών προς το δημόσιο. .

Συνεργάτες του Νίκου Δένδια σημειώνουν ότι «ο υπουργός ανέκαθεν ήταν της άποψης ότι δεν μπορεί οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο να διαφέρουν μεταξύ τους».

Ο υπουργός δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει «να διευρύνει λίγο τα περιθώρια της ρύθμισης», προκειμένου oi οφειλέτες που θα υπαχθούν στα μέτρα από τους 100.000 που υπολογιζόταν αρχικά να φθάσουν στις 160.000.

Ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία και το Δημόσιο θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές Νοεμβρίου και θα ισχύσει μόνο για όσους θα είναι συνεπείς στην καταβολή έως τα τέλη Οκτωβρίου των υποχρεώσεων (πχ πληρωμή τρεχουσών εισφορών). Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή όλες οι νέες - ευνοϊκές διατάξεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των χρεών σε 72 (για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ και μέχρι 1 εκατ ευρώ) έως και 100 δόσεις (για οφειλές ύψους έως 15.000 ευρώ).

Η νέα ρύθμιση, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, θα προβλέπει ένα πλαίσιο διευκολύνσεων όπως μειώσεις των προστίμων και των προσαυξήσεων έως και 90% για την αποπληρωμή σε δόσεις, «γενναία» μείωση του επιτοκίου (κοντά στο 4,6% από 8,6%) και εναλλακτικά «μπόνους» για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς (είτε θα «μπουν» στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις υπολειπόμενες δόσεις με «γενναία» μείωση προστίμων και προσαυξήσεων).

Ο υπουργός απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους έχουν σταματήσει να πληρώνουν στα Ταμεία αναμένοντας τις νέες ρυθμίσεις: «Όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσουν ηχηρά όλοι, για να είναι εμπρόθεσμοι στο τέλος του μήνα στην καταβολή των υποχρεώσεών τους», σημείωσε ο Γ. Βρούτσης. Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει η παραμικρή απόκλιση από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και από αυτά που είχαμε προγραμματίσει ως κυβέρνηση να καταθέσουμε».

Όπως έχει γράψει η «Η» οι μειώσεις των προστίμων και των προσαυξήσεων θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων τις οποίες θα επιλέξει ο οφειλέτης. Το τελευταίο σχέδιο που μπήκε στο τραπέζι με την τρόϊκα προβλέπει έκπτωση 90% για εξόφληση σε 12 δόσεις, 80% για τις 24, 70% για τις 36, 60% για τις 48, 50% για τις 60 και 30% για τις 72 δόσεις.

Αναλογιστικές μελέτες

Με τη νέα ρύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου ελπίζει ότι θα ενισχυθούν τα (μειωμένα) έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης, που σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο Γ. Βρούτσης απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο να γίνουν βίαιες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό στο άμεσο μέλλον, δηλώνοντας ότι το «κλειδί» για τη λήψη των αποφάσεων θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες που θα παρουσιαστούν από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

«Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό παραμένουν ανοικτές και γίνονται αλλαγές χωρίς να μας τις υποδείξει η τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διασταυρώσεις, ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και η σχεδιαζόμενη νέα μείωση των εισφορών για τις συνεπείς επιχειρήσεις που θα εντάσσονται από το 2015 στο «λευκό μητρώο».


http://www.protothema.gr και http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ