Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Φορολογία εισοδήματος 2015

28 Δεκεμβρίου 2014

Φορολογία εισοδήματος 2015

Φορολογία εισοδήματος 2015
φορολογια, εισοδηματος, 2015, ελευθεροι επαγγελματιες, αγροτες, κλιμακα φόρου, μισθωτοι, μπλοκακι, ενοικια,

Ποιοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τη χρονιά που έρχεται. Οι αλλαγές στους ελεύθερους επαγγελματίες και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αγροτικού εισοδήματος. Παγίδα και οι παροχές σε είδος για τους εργαζόμενους.

Φορολογία εισοδήματος 2015: Για ποιους χτυπά η... καμπάνα

Υπό την αίρεση των... πολιτικών εξελίξεων, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για τη χρονιά που έρχεται οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος παραμένουν οι ίδιες. Δεν σημαίνει όμως ότι και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015, για τα φετινά εισοδήματα, θα είναι οι ίδιοι. 

Φορολογία εισοδήματος 2015

φορολογια, εισοδηματος, 2015, ελευθεροι επαγγελματιες, αγροτες, κλιμακα φόρου, μισθωτοι, μπλοκακι, ενοικια,
Φορολογία εισοδήματος 2015

Φορολογία εισοδήματος 2015: Για ποιους χτυπά η... καμπάνα - Οι αλλαγές που κοστίζουν


  1. Μισθωτοί οι οποίοι συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με αμοιβές από «μπλοκάκι», 
  2. οι αγρότες αλλά και 
  3. όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις που εργάζονται
  4. αύξηση του πρώτου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια από το 10% στο 11%,  θα πληρώσουν τη... νύφη των φόρων το 2015.   1. Μισθωτοί οι οποίοι συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με αμοιβές από «μπλοκάκι», 

Για τα φετινά εισοδήματα (του 2014) από μπλοκάκια οι εργαζόμενοι στο 2015 
  • θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα
  • θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Τι ίσχυσε το 2014 για τα εισοδήματα του 2013 για τα μπλοκάκια 

Τα εισοδήματα από μπλοκάκια φορολογούνταν,

  • με την κλίμακα των μισθωτών εάν ο φορολογούμενος είχε έως 3 εργοδότες ή περισσότερους από 3 εργοδότες αλλά τουλάχιστον το 75% των αμοιβών, προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη. Η κλίμακα των μισθωτών, έχει μηδενικό φόρο για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ (με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα μαζέψει τις ανάλογες αποδείξεις δαπανών), ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%.
  • είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.


Για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015, εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το "μπλοκάκι" θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και «μπλοκάκι» της τάξεως των 8.000-12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού. Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους επαγγελματικές δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

2. Αγρότες. 

Με τη νέα χρονιά κάνει πρακτική πρεμιέρα ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος. Το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος καταργήθηκε και από τα φετινά εισοδήματα ισχύει ο λογιστικός προσδιορισμός.
Έσοδα μείον έξοδα και στο αποτέλεσμα φόρος 13% χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ. 

Το 2014 φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Με τις αλλαγές, οι αγρότες κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος εφόσον:

- Το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης).
- Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα.

3. Όσοι λαμβάνουν παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις που εργάζονται

 Αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες και λοιπές παροχές σε είδος, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο Σαββαΐδου, από το επόμενο έτος θα αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Επειδή για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος.

Ο φόρος θα υπολογιστεί στην κλίμακα ανάλογα το ύψος του εισοδήματος και της παροχής σε είδος, με συντελεστή 22%, 32% ή 42%.
Εκκρεμεί, η έκδοση εγκυκλίου και για την ενεργοποίηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου των παροχών σε είδος για το 2015.
http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ