Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Τράπεζες: deals για τα δάνεια

21 Δεκεμβρίου 2014

Τράπεζες: deals για τα δάνεια

Τράπεζες: deals για τα δάνεια
Τράπεζες: deals για τα δάνεια
Τι συζητούν οι τράπεζες με private equity funds. Πιλότος η συμφωνία Πειραιώς – KKR. Τα αντίστοιχης δομής deals που έρχονται. Το προς πώληση «καλάθι» με δάνεια 10 ξενοδοχείων και το χαρτοφυλάκιο δανείων 190 εταιρειών.
Τράπεζες: deals για τα δάνεια

Τράπεζες: deals για τα δάνεια

Σε ανοικτή γραμμή με private equity funds βρίσκονται, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οι εγχώριες τράπεζες, συζητώντας deals που εξασφαλίζουν αφενός τη μείωση της έκθεσής τους σε «κόκκινα» δάνεια, χωρίς την ίδια στιγμή να γράψουν ζημιά κατά τη στιγμή της πώλησης.


Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ εγχώριας τράπεζας και private equity και αφορά στην πώληση επιχειρηματικών δανείων. Η δομή της αποτυπώνει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πλαίσιο εντός του οποίου συζητούνται αντίστοιχα deals.
Τράπεζες: deals για τα δάνεια

Τράπεζες: deals για τα δάνεια

Βάσει της κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών θα πωληθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), την οποία θα συστήσει το KKR, δάνεια της Πειραιώς ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Στην εταιρεία ειδικού σκοπού το private equity θα εισφέρει κεφάλαιο ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του ποσού που θα χρειασθεί για την εξαγορά των δανείων, θα καλυφθεί μέσω δανεισμού.

Μετά τη συναλλαγή τα δάνεια θα ανήκουν στο KKR και το servicing θα διενεργείται από την Πειραιώς.


Από τις προβλεπόμενες εισπράξεις θα καλυφθεί αρχικά εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο που έβαλε το private equity στην εταιρεία ειδικού σκοπού. Εν συνεχεία οι εισπράξεις ως 700 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στην τράπεζα, ενώ για ό,τι εισπραχθεί πέραν των 700 εκατ. ευρώ το fund θα λαμβάνει προμήθεια διαχείρισης (management fee) της τάξης του 20%.

Στόχος του private equity είναι, αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να «τρέξει» αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια αγόρασε και αντιμετωπίζουν προβληματική δομή μόχλευσης.

Με δεδομένη τη δομή του deal μοιάζει πιθανότερο να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση δανεισμού να συμβεί μαζί με αναδιαρθρώσεις κλάδων, μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών εταιρειών και σε μικρότερο βαθμό με μετοχοποίηση ή και διαγραφή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επέδειξαν τους προηγούμενους μήνες περίπου πέντε private equity funds με το KKR να προσφέρει τους καλύτερους όρους για την τράπεζα.

Πιλότος η συμφωνία για τη διαχείριση δανείων


Η συμφωνία ενδέχεται να αποτελέσει «πιλότο» και για επόμενα deals, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη εξασφαλίζει αφενός την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου την μη εγγραφή κατά την πώληση τουλάχιστον, ζημιάς από πλευράς τράπεζας. Αντίθετα θα εγγραφεί με τη μεταβίβαση και μικρό κέρδος.

Εφόσον ολοκληρωθεί ως έχει το deal η Πειραιώς θα μειώσει κατά 1,2 δισ. ευρώ το ενεργητικό της και κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια την έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και ενήμερα δάνεια).

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με το σχηματισμό νέων προβλέψεων μαμούθ ύψους 2,2 δισ. ευρώ στο γ τρίμηνο της χρήσης θα βελτιώσει το δείκτη κάλυψης NPLs από προβλέψεις σε επίπεδα υψηλότερα του 58%, ενισχύοντας την τράπεζα εν όψει του νέου stress test, το 2015.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Euro2day.gr οι εγχώριες τράπεζες συζητούν με private equity funds συμφωνίες με τις οποίες τα τελευταία θα αναλάβουν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέραν της Πειραιώς, αντίστοιχη συμφωνία διερευνά και η Αττικής. Στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή ή ομάδας βασικών επενδυτών για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων της αύξησης κεφαλαίου ως 434 εκατ. ευρώ, οι σύμβουλοι της τράπεζας συζητούν και το σενάριο εκχώρησης της διαχείρισης όλου του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε συζητήσεις με αμερικανικό private equity fund, οι οποίες είναι πάντως σε εμβρυακό στάδιο, βρίσκεται και συστημική τράπεζα με αντικείμενο την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε ονομαστική αξία και παραχώρηση management fee στον αγοραστή για το μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελικώς θα εισπραχθεί.

Προς πώληση «καλάθι» με δάνεια 10 ξενοδοχείων


Αντίστοιχης δομής είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η συμφωνία για χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών εταιρειών. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την παραλαβή φακέλου από τους ενδιαφερόμενους χωρίς να έχει διαρρεύσει προς το παρόν η ημερομηνία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών.

Πρόκειται για δάνεια τουλάχιστον 10 εταιρειών που χρειάζονται αναδιάρθρωση και το προς πώληση «καλάθι» αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς, λόγω και των ισχυρών αμυντικών χαρακτηριστικών της τουριστικής βιομηχανίας.

Πωλούνται δάνεια τουλάχιστον 190 επιχειρήσεων


Στον αντίποδα, και άλλη συστημική τράπεζα «τρέχει» καθαρή πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να εισπράξει ποσό που να μην την υποχρεώσει να γράψει ζημιά κατά την μεταβίβαση τους.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από τουλάχιστον 190 εταιρείες που είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Εδώ και μερικές ημέρες τα τρία private equity funds, τα οποία πέρασαν στην επόμενη φάση, διενεργούν due diligence, προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 15 Ιανουαρίου.

Τέλος πρόσφατα ολοκληρώθηκε, όπως έγραψε το Euro2day ο διαγωνισμός για τη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων και απαιτήσεων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η καλύτερη προσφορά ξεπερνά το 10% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

Πρόκειται για διαγωνισμούς που δύσκολα θα ευοδωθούν αν δεν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των αποτιμήσεων πωλητών και ενδιαφερόμενων αγοραστών.
http://www.euro2day.grΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

19 Δεκεμβρίου 2014


Παράταση για το Ε9 μέχρι τις 30/12/2014

Παράταση για το Ε9 μέχρι τις 30/12/2014
Παράταση για το Ε9 μέχρι τις 30/12/2014
 Έως τις 30 Δεκεμβρίου δίνεται ατύπως τελικά παράταση για την συμπλήρωση του Ε9 από τους πολίτες. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η παράταση αυτή δίνεται ώστε να προλάβουν οι πολίτες να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο ακίνητης περιουσίας.


ΟΕΕ - Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9

ΟΕΕ - Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9
ΟΕΕ - Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9
Επιστολή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
στο Υπουργείο Οικονομικών για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων Ε9Μοσκοβισί: Λιγότερο επεμβατική η Τρόικα στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Λιγότερο επεμβατική η Τρόικα στην Ελλάδα
Μοσκοβισί: Λιγότερο επεμβατική η Τρόικα στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Λιγότερο επεμβατική η Τρόικα στην Ελλάδα

Τόνισε ότι «πρέπει οι Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους»
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική».
Εως τις 10/1/2015 θα καταβληθούν 5.000 εφάπαξ

Εως τις 10/1/2015 θα καταβληθούν 5.000 εφάπαξ
συνταξη, υπολογισμος, Ασφαλιστικά, ταμειων, 2015, δημόσιοι υπάλληλοι,
Το σύνολο των υποθέσεων αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31 Αυγούστου 2013

Σε συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση έως 31/8/2013

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να καταβληθούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τα ποσά που αντιστοιχούν σε 5.000 εφάπαξ που αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση έως την 31η Αυγούστου 2013. Ήδη καταβλήθηκαν 5.700 εφάπαξ σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων και μέχρι τέλους του έτους θα πληρωθούν άλλα 2.500. Επιπλέον 2.500 θα πληρωθούν μέχρι 10 Ιανουαρίου.

18 Δεκεμβρίου 2014


Ε9 2014 : Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΠΝΕΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ε9 2014 : Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΠΝΕΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ακίνητα: «Ουρές» στο Taxisnet για διορθώσεις στο Ε9 - Οι ιδιοκτήτες τρέχουν για να γλιτώσουν από τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ
Στην «ουρά» του Taxisnet «συνωστίζονται» οι φορολογούμενοι που σπεύδουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.


Στα 838 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Στα 838 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ
Στα 838 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ
Στα 838 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για οφειλές από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (1.1.2012) μέχρι 30.9.2014 και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ποσό 310 εκατ. ευρώ που αφορά στο rebate και claw back του α΄ εξαμήνου 2014 και το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί.


Καλύτερη η επικοινωνία επιχειρήσεων-ΓΓΔΕ από 1ης Ιανουαρίου

Καλύτερη η επικοινωνία επιχειρήσεων-ΓΓΔΕ από 1ης Ιανουαρίου
Καλύτερη η επικοινωνία επιχειρήσεων-ΓΓΔΕ από 1ης Ιανουαρίου
Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας δημιουργείται στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2015.

17 Δεκεμβρίου 2014


Αύριο το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ, στην Ολομέλεια

Αύριο το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ, στην Ολομέλεια
Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις, ενώ χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και εργαλείο ανάπτυξης που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», προσθέτοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ.
Με τη διαβεβαίωση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωνσταντίνου Σκρέκα, για βελτιωτικές αλλαγές, τις οποίες θα καταθέσει στην συζήτησή του στην Ολομέλεια, την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020.


Στουρνάρας: «Υποχρέωσή μου να προειδοποιώ για τους κινδύνους της οικονομίας»

Στουρνάρας: «Υποχρέωσή μου να προειδοποιώ για τους κινδύνους της οικονομίας»

Στουρνάρας: «Υποχρέωσή μου να προειδοποιώ για τους κινδύνους της οικονομίας»
Ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το Mega, τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή του να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης από τη μείωση της ρευστότητας, στις δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή της Κουμουνδούρου.


Ποιοι θα μοιραστούν «μποναμά» 45 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης

Ποιοι θα μοιραστούν «μποναμά» 45 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης
Ποιοι θα μοιραστούν «μποναμά» 45 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσηςΚατατίθεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 45.000.000 ευρώ. Αυτή τη φορά θα πληρωθούν:
Κατατίθεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 45.000.000 ευρώ. Αυτή τη φορά θα πληρωθούν:OAEE: Παρατείνεται 2 χρόνια η παραμονή στην κατώτερη κατηγορία

OAEE: Παρατείνεται 2 χρόνια η παραμονή στην κατώτερη κατηγορία
oaee, ΟΑΕΕ, Ασφαλιστικά, ασφαλιστρων, ασφαλειας, ταμειων, 2016,
Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 (δηλ. δύο χρόνια επιπλέον) θα μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να παραμείνουν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ταμείου, επικαλούμενη πρόσφατη διάταξη (Ν. 4310/14 αρθρ. 55 παρ 7)."Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει τις υποσχέσεις, τέλος τα χρήματα από ΕΕ"

"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει τις υποσχέσεις, τέλος τα χρήματα από ΕΕ"
"Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει τις υποσχέσεις, τέλος τα χρήματα από ΕΕ"
Σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα απευθύνουν συνεργάτες του Β. Σόιμπλε τους οποίους επικαλείται άρθρο της Die Welt, τονίζοντας ότι εφόσον έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και εφαρμόσει τα όσα υπόσχεται τότε η χώρα θα σταματήσει να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση15 Δεκεμβρίου 2014


Υπολογισμός ΔΧ 2014. Επίδομα Χριστουγέννων ή ΔΧ. Τρόπος υπολογισμού και χορηγήσεως.

Υπολογισμός ΔΧ 2014. Επίδομα Χριστουγέννων ή ΔΧ. Τρόπος υπολογισμού και χορηγήσεως.

Δώρο Χριστουγέννων, Επίδομα εορτών, Επίδομα Χριστουγέννων,

Επίδομα Χριστουγέννων ή Δώρο Χριστουγέννων


Αριθμ. Φ.10035/18679/304/2.12.2014 Επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. «νέων» ασφαλισμένων σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 2 υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του Κεφαλαίου Α του Ν. 4254/2014

Αριθμ. Φ.10035/18679/304/2.12.2014

Επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. «νέων» ασφαλισμένων σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 2 υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του Κεφαλαίου Α του Ν. 4254/20142015 Ασφαλιστικό: 9 Αλλαγές σε σύνταξη, επικουρικό, όρια ηλικίας

2015 Ασφαλιστικό: 9 Αλλαγές σε σύνταξη, επικουρικό, όρια ηλικίας

Το 2015 επιφυλάσσει 9 αλλαγές στο ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες αλλαγές.
Το 2015 επιφυλάσσει 9 αλλαγές στο ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες αλλαγές.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις 9 σίγουρες αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, καθώς δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ