Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Σοκ στις χρηματαγορές

15 Ιανουαρίου 2015

Σοκ στις χρηματαγορές

Σοκ στις χρηματαγορές
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας άφησε εμβρόντητες τις χρηματαγορές την Πέμπτη καταργώντας το τριετές πλαφόν που είχε θέσει στο ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να υπερβεί απότομα το όριο του 1,20 ανά ευρώ, προκαλώντας φόβους για την οικονομία της, που βασίζεται στις εξαγωγές.

Αφαίρεση του πλαφόν στο ελβετικό φράγκοΑφαίρεση του πλαφόν στο ελβετικό φράγκο
Αφαίρεση του πλαφόν στο ελβετικό φράγκο
Αφαίρεση του πλαφόν στο ελβετικό φράγκο

Αφαίρεση του πλαφόν στο ελβετικό φράγκο

Ελβετικό φράγκο σε άνοδο έναντι του ευρώΌπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μόλις πριν από μερικές ημέρες αξιωματούχοι της Τράπεζας είχαν χαρακτηρίσει το όριο, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το 2011 όταν η χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ως τον ακρογωνιαίο λίθο της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.Η στροφή 360 μοιρών, η οποία οδήγησε στα ύψη το φράγκο (άνοδος 30%) έναντι του ευρώ στα χαοτικά πρώτα πέντε λεπτά των συναλλαγών, έρχεται μια εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας ενός μεγάλου προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα κινδύνευε να αναγκάσει την SNB σε πώληση μεγάλου όγκου φράγκων για ευρώ έτσι ώστε να υπερασπιστεί το πλαφόν.


«Η σημερινή πράξη της SNB είναι τσουνάμι για την εξαγωγική βιομηχανία και για τον τουρισμό και τέλος για ολόκληρη τη χώρα», είπε ο CEO της Swatch Νικ Χάγιεκ.

Ελβετικό φράγκο σε άνοδο έναντι του ευρώ


Καθώς αφαίρεσε το πλαφόν στο νόμισμα, η SNB προσπάθησε να αποθαρρύνει νέες εισροές σε ελβετικά φράγκα χαμηλώνοντας το βασικό επιτόκιο της, που ήταν ήδη σε αρνητικό πρόσημο, κατά 0,5% στο -0,75%.

Η Τράπεζα υποσχέθηκε να παραμείνει «ενεργή στη συναλλαγματική αγορά για να επηρεάσει τις νομισματικές συνθήκες».

Ο Αντιπρόεδρος Ζαν – Πιερ Νταντίν είπε τη Δευτέρα ότι (το πλαφόν) θα παρέμενε ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Τράπεζας.


«Κατά την άποψή μου αυτή (η κίνηση) επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που ανέκαθεν υποστήριζε ότι μπορεί να διατηρήσει ψηλά την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε ο ο οικονομολόγος της Swiss Βank Sarasin Αλεσάντρο Μπι, προσθέτοντας ότι «βλέπω μεγάλους κινδύνους».
Πηγή:  ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ