Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Νέα μέλη στην λίστα Λαγκάρντ

14 Φεβρουαρίου 2015

Νέα μέλη στην λίστα Λαγκάρντ

Νέα μέλη στην  λίστα Λαγκάρντ 
Νέα μέλη στην  λίστα Λαγκάρντ
Νέα μέλη στην  λίστα Λαγκάρντ

SwissLeaks: Δεκάδες Έλληνες στα απόρρητα στοιχεία της HSBC

Δεκάδες λογαριασμοί με ελληνικό ενδιαφέρον, οι οποίοι δεν περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ που προήλθε από απόρρητα στοιχεία της HSBC Γενεύης, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του SwissLeaks

Νέα μέλη στην  λίστα ΛαγκάρντΕλληνικό ενδιαφέρον έχει η το νέο τραπεζικό σκάνδαλο με την ονομασία SwissLeaks στο οποίο πρωταγωνιστεί η HSBC Ελβετίας. Η τράπεζα βοηθούσε τους πελάτες της να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και να αποκρύπτουν εκατομμύρια δολάρια, συμβουλεύοντας τους πώς να παρακάμπτουν τις φορολογικές αρχές των χωρών τους, σύμφωνα με πλήθος μυστικών αρχείων τραπεζικών λογαριασμών που διέρρευσαν, αναφέρει ο Guardian.

Νέα μέλη στην  λίστα Λαγκάρντ

Τα επίμαχα αρχεία αποκτήθηκαν μέσω μιας διεθνούς συνεργασίας ΜΜΕ, που περιλαμβάνουν τον Guardian, τη Γαλλική Le Monde, το Panorama του BBC και την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αυτά, αποκαλύφθηκε ότι η HSBC:

- Eπέτρεπε τακτικά στους πελάτες της να προβαίνουν σε αναλήψεις «τούβλων» χαρτονομισμάτων, συχνά σε συνάλλαγμα και όχι σε Ελβετικό νόμισμα.

-Με διάφορους τρόπους ώθησε τους πλούσιους πελάτες της να αποφύγουν τους Ευρωπαϊκούς φόρους

-Ήρθε σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες της ώστε να αποκρύψουν μη δηλωμένους, «μαύρους» λογαριασμούς, από τις εγχώριες φορολογικές αρχές τους.

-Παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες, καθώς και σε άλλα άτομα «υψηλού ρίσκου».

Οι Έλληνες του SwissLeaks


Η εφημερίδα «Τα Νέα» απέκτησε πρόσβαση στην παγκόσμια λίστα και σε αυτή εντόπισε 86 εγγραφές, πέρα από τις 2.062 που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και οι οποίες έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Το μέγιστο ύψος των καταθέσεων στους συγκεκριμένους λογαριασμούς εκτιμάται ότι έφθανε τα 270 εκατ. δολάρια ΗΠΑ την περιόδιο 2006-2007, ενώ 41 από τις 86 εγγραφές συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρόσωπα αυτά, είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές αρχές σε λίστες άλλων χωρών, καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν εκτός Ελλάδας.

Στις λίστες εντοπίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα, χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή τον τόπο γέννησης, καθώς συνδέονται με offshore ως πληρεξούσιοι δικηγόροι και δεν αναγράφονται στοιχεία τόπου κατοικίας ή άλλες πληροφορίες.

Σαράντα ένας από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ανάμεσά τους αναφέρονται:

-Επιχειρηματίας που φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική
-Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό
-Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο
-Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου
-Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
-Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα
-Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια
-Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.
-Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
-Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ.
-Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Τα αρχεία της HSBC, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από το 2005 ως το 2007, αποτελούν την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του τραπεζικού τομέα και φέρνουν στο φως περισσότερους από 30.000 λογαριασμούς που περιέχουν κεφάλαια ύψους σχεδόν 120 δις. δολαρίων.

Ερωτηθείσα από τον Guardian, η HSBC (η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη) παραδέχθηκε τις πράξεις του Ελβετικού της κλάδου.

Από την πλευρά του, το Ελβετικό παράρτημα, με ανακοίνωση του, έκανε λόγο ότι δεν είχε απορροφηθεί πλήρως από της HSBC μετά την εξαγορά του το 1999, γεγονός που του επέτρεπε «σημαντικά χαμηλότερα» στάνταρ συμμόρφωσης.

Τα ονόματα που φιγουράρουν στα αρχεία, περιλαμβάνουν σταρ του Χόλιγουντ, εστεμμένους, επιχειρηματίες και πολλούς άλλους.

Βασιλιάδες, μοντέλα και σχεδιαστές στις λίστες


Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διαφορετικά διεθνή μέσα, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ VI, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, ο οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι.

Η ελβετική εφημερίδα Le Temps δίνει έμφαση στις πολιτικής σημασίας προσωπικότητες όπως ο Ραμί Μαχλούφ, ξάδερφος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αναφέρονται επίσης ο πρώην υπουργός της Αϊτής Φραντς Μερσερόν ή ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2011 για κατάχρηση δημοσίων πόρων για την ανάπτυξη της χώρας του.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι η HSBC Private Bank (Ελβετία) συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες που έχουν εκτεθεί από τον ΟΗΕ και από τα διεθνή μέσα για σχέσεις τους με εμπόριο όπλων, διαμαντιών του πολέμου ή για διαφθορά.

Σύμφωνα με τα αρχεία, η HSBC ήταν έτοιμη να βοηθήσει τον Emmanuel Shallop, ο οποίος μεταγενέστερα καταδικάστηκε για εμπόριο «ματωμένων διαμαντιών», τα οποία χρηματοδοτούν πολέμους στην Αφρική.

Σε ένα memo αναφερόταν: «Του ανοίξαμε έναν εταιρικό λογαριασμό με έδρα το Ντουμπάι. Αυτός ο πελάτης είναι πολύ προσεκτικός, καθώς τελεί υπό πίεση από τις Βελγικές φορολογικές αρχές, που ερευνούν τις δραστηριότητες του, στον τομέα της φοροδιαφυγής διαμαντιών».

Στα αρχεία γίνονται σαφείς και οι τρόποι με τους οποίους η HSBC της Ελβετίας, προωθούσε στρατηγικές φοροδιαφυγής στους πλούσιους πελάτες της.

Το 2005, η τράπεζα προληπτικά επικοινωνούσε με αυτούς για να τους προτείνει τρόπους για να αποφύγουν να πληρώσουν έναν νέο φόρο που επιβλήθηκε στην Ελβετία, στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν στην χώρα πολίτες της ΕΕ- ένα μέτρο που προέκυψε μετά από μια σχετική συμφωνία Ελβετίας- ΕΕ, σε μια προσπάθεια της τελευταίας να αντιμετωπίσει τους κρυφούς offshore λογαριασμούς.

Πώς έγινε η διαρροή


Στα τέλη του 2007, ο Hervé Falciani, ένας ειδικός πληροφορικής της Ελβετικής HSBC, υπέκλεψε τα αρχεία των πελατών της τράπεζας.

Με την Ελβετική αστυνομία στο κατόπι του, διέφυγε στην Γαλλία, όπου συνελήφθη από τις αρχές της χώρας.

Όμως η Γαλλία αρνήθηκε την έκδοση του, καθώς τα αρχεία περιείχαν εκατοντάδες Γάλλους πολίτες που φοροδιέφευγαν. Ως εκ τούτου, η Γαλλία του παρείχε άσυλο και ο Falciani συνεχίζει να ζει εκεί, υπό αυστηρή προστασία.

Στις αρχές του 2010, η τότε Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, Κριστίν Λαγκάρντ προετοίμασε εμπιστευτικές λίστες που περιείχαν τα ονόματα φοροφυγάδων άλλων χωρών, τις οποίες και παρέδωσε στις χώρες καταγωγής τους.

Η διαβόητη πλέον «λίστα Λαγκάρντ», οδήγησε σε συλλήψεις σε Ελλάδα, Ισπανία, ΗΠΑ, Βέλγιο και Αργεντινή.


http://voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ