Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup-Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

10 Φεβρουαρίου 2015

Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup-Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup-Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΕΡΚΕΛ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ EUROGROUP ΟΟΣΑ ΑΕΠ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΤ ΤΧΣ ΟΛΠ ΥΠΟΙΚ G20 ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΟΙΜΠΛΕ, ΜΕΡΚΕΛ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, EUROGROUP, ΟΟΣΑ, ΑΕΠ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΚΤ, ΤΧΣ, ΟΛΠ, ΥΠΟΙΚ, G20, ΣΥΝΟΔΟΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, 

Συμφωνία – γέφυρα, η οποία δεν θα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα επιδιώξει να πετύχει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης.

Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup-Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

Η τελική πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup-Σκληραίνει τη στάση της η ΓερμανίαΜια συμφωνία που θα μπορούσε να ονομαστεί «τεχνική παράταση» και θα
περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
Το πακέτο μέτρων, που θα καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα φέρει τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τεχνική παράταση, για ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, που σίγουρα δεν θα κλείσει την Τετάρτη, αλλά πιθανότατα στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Σε Αθήνα και Βρυξέλλες γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές και να μην υπάρξει ρήξη.

Η «πρόταση Βαρουφάκη», που θα κατατεθεί προς διαβούλευση στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

Απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω swaps, δηλαδή ανταλλαγών. Μια πρόταση όμως, που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μετά το τέλος της τεχνικής παράτασης, δηλαδή έπειτα από τον Αύγουστο.

Ξεχνάμε το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός δεν υπάρχει, ειδικά μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, έπειτα από την προκήρυξη εκλογών. Πλέον θα κατατεθεί πρόταση για επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% το 2015.

Διαγράφεται το ένα τρίτο των δεσμεύσεων, που περιλαμβάνονται στο υπάρχον μνημόνιο. Όπως δήλωσε άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή, κρατάμε το 70%, για να καταργηθεί το 30%, το οποίο θα αντικατασταθεί με μεταρρυθμίσεις, με βάση μια νέα «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Θα πρόκειται για 10 δεσμεύσεις, 10 μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, αλλά που ο υπουργός δε θέλησε να αναφέρει. Βεβαίως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, θέμα που υπήρχε στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη και το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνουν πίσω σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή στο λιμάνι του Πειραιά, αν και δεν ξεκαθαρίζεται, αν αναφέρονται στην υπάρχουσα συμφωνία με την κινεζική Cosco ή στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πώληση του ΟΛΠ.

Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάσει του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, να εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 8 δις ευρώ, επιπλέον των 15 δις, που είναι το όριο που επιτρέπει η ΕΚΤ.

Θα ζητηθεί επίσης η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις ευρώ.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ζητήσουν μέρος από τις δόσεις 7,2 δις ευρώ, που είναι σε εκκρεμότητα.

Θα ζητηθεί να μεταφερθούν ποσά από τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας. Όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, η ρήξη δεν θα γίνει από εμάς. Θα είμαστε απολύτως λογικοί. Θα προσέλθουμε στο διάλογο με απολύτως λογικά επιχειρήματα. «Θα τους βομβαρδίσουμε με λελογισμένες μετριοπαθείς θέσεις. Θέλουμε συμφωνία, δεν θέλουμε ρήξη». Σημειώνουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, έως ότου υπάρχει σταδιακή προσέγγιση, συμπληρώνοντας ότι κάθε μέρα προχωρά, όπως αναμενόταν.
Από την πλευρά της η Γερμανία συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση. Μέρκελ και Σόιμπλε θέτουν ως βασική προϋπόθεση, για να συναινέσουν σε συμφωνία - γέφυρα, το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει μία νέα συμφωνία, είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Έλεγαν επίσης ότι η γερμανική πλευρά είναι «ανοικτή» στο να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος, εφ' όσον, όμως, η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, θα είναι λογική.

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι όντως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος η Ελλάδα να υποχρεωθεί να τιμήσει, όσα έχει υπογράψει, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί, το πρώτο που θα χαθεί είναι η αξιοπιστία της χώρας.

«Ποιος θα υπογράψει στο μέλλον συμφωνίες με την Ελλάδα, εάν υποψιάζεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τις αθετήσει;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η γερμανική, κυβερνητική πηγή.

Κατά τη Σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε : «Κανείς δεν υποχρέωσε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα βοήθειας. Δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω πώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να διαχειριστεί τα προβλήματά της. Αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» -σε αντίθεση, δηλαδή, με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητά η Αθήνα.

«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά, αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά», δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα υπόκειται σε πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από μένα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα, αυτό συνέβη το 1953».
http://www.imerisia-ver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ