Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας»

4 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας»

«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί να στηρίξει τα κράτη - μέλη»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας»

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στους δημοσιογράφους έξω από την ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, για τη συνάντηση του με τον Μάριο Ντράγκι. Πηγή: REUTERS
O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στους δημοσιογράφους έξω από την ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, για τη συνάντηση του με τον Μάριο Ντράγκι. Πηγή: REUTERS


Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας»

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξη του στην ΕΚΤ για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη- REUTERS/Kai Pfaffenbach


O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξη του στην ΕΚΤ για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη- REUTERS/Kai Pfaffenbach

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξη του στην ΕΚΤ για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη- REUTERS/Kai Pfaffenbach
O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξη του στην ΕΚΤ για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη- REUTERS/Kai PfaffenbachO υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την άφιξη του στην ΕΚΤ για τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη- REUTERS/Kai Pfaffenbach

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Handelsblatt: Αποχώρηση από την τρόικα εξετάζει η ΕΚΤ, πιθανώς και το ΔΝΤ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εσφαλμένες ερμηνείες τα δημοσιεύματα για ανταλλαγή ομολόγων και όχι κούρεμα
Βαρουφάκης στους FT: Τέλος στο αίτημα για διαγραφή χρέους

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας»


«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.

«Είχαμε πολύ καρποφόρες συνομιλίες» δήλωσε ο έλληνας υπουργός κατά την έξοδό του από το κτίριο της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας πως η επικοινωνία ήταν «εξαιρετική«, γεγονός που του προσφέρει «μια ισχυρή ενθάρρυνση για το μέλλον».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι «το πρόγραμμα πυροδοτεί την αποπληθωριστική κρίση στην Ελλάδα».

«Η ΕΚΤ είναι και κεντρική Τράπεζα της Ελλαδάς», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί να στηρίξει τα κράτη - μέλη.

Παράλληλα, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνάντηση , ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως ότου επέλθει συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στον κ. Ντράγκι την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond) με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Σημειώνεται πως στόχος της πρότασης είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος της αποπληρωμής των ομολόγων αυτών που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά έως το 2020. Έτσι, επιδιώκει να αποφύγει να λάβει νέα δάνεια από τους εταίρους για να τα αποπληρώσει και να κλείσει το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.]

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica έχει ήδη ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το ΔΝΤ για το θέμα της ανταλλαγής ομολόγων.

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει «ποτέ πια» πρωτογενή ελλείμματα και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τη Γερμανία ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε στον συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ το μήνα, άλλα 300 ευρώ το χρόνο», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα - εξαιρουμένων των πληρωμών για τόκους - δεν θα παρουσιάσει ποτέ πια δημοσιονομικό έλλειμμα. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!», δήλωσε ο Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό "τσούρμο", αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».

Πάντως η ΕΚΤ έχει ήδη χαρακτηρίσει δια μέσου του εκτελεστικού της μέλους Μπενουά Κερέ τη συγκεκριμένη πρόταση ως «νομισματική χρηματοδότηση» κάτι που απαγορεύεται ξεκάθαρα από το καταστατικό της.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς – το οποίο δεν έχει υποβληθεί επισήμως μέσω του ΟΔΔΗΧ- είναι η οροφή των εντόκων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες να αυξηθεί από τα 15 στα 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν θεωρείται πιθανόν, καθώς θα αύξανε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ. Αντιθέτως πιθανότερη σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θεωρείται μια αύξηση του πλαφόν κατά 3 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ.

Εκτακτος μηχανισμός ELA


Σημειώνεται πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξαρτώνται την παρούσα περίοδο από τη ρευστότητα που αντλούν μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Ήδη έχουν αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τον ELA και σε περίπτωση που καλούνταν να καλύψουν τις προαναφερόμενες πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα έπρεπε να αντλήσουν αντίστοιχου ύψους ποσά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επισημάνει στον κ. Βαρουφάκη πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA συνδέεται με την ύπαρξη προγράμματος για τη χώρα.

Πάντως, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν σήμερα, τόσο η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όσο και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει την ανανέωση της πιστωτικής γραμμής του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας που ενεργοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων. Αυτό διότι α) η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα έως τις 28 Φεβρουαρίου, β) εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες και γ) οι αυξημένες εκροές καταθέσεων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη το κενό ρευστότητας των τραπεζών να καλύπτεται μέσω του ELA.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα επιτρέψει την ομαλή κάλυψη των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει σήμερα. Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανανεώσει αντίστοιχα χρεόγραφα που λήγουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων στις 7 Ιανουαρίου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 2,30%, από 2,11% στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου.
ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι , Αλέξης Τσίπρας , Ομόλογα , ELA 
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ