Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Τέλος οι συναλλαγές άνω των 150 ευρώ με μετρητά

5 Απριλίου 2015

Τέλος οι συναλλαγές άνω των 150 ευρώ με μετρητά

Υπουργείο Οικονομικών

Τέλος οι συναλλαγές άνω των 150 ευρώ με μετρητά


ευρω, μετρητα, τραπεζες, ορια, καρτα, καταθεση, συναλλαγες,


Στην πρόταση της λίστας Βαρουφάκη προτείνεται η μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ και η υποχρεωτική διεξαγωγή των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές αξίας άνω των 150 ευρώ.

Τέλος οι συναλλαγές άνω των 150 ευρώ με μετρητά

Συγκεκριμένα στην λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται ότι εξετάζεται νέος σχεδιασμός και αλλαγές στην ήδη θεσμοθετημένη υποχρεωτική πληρωμή τιμολογίων άνω των 500 ευρώ αλλά και στην επίσης υποχρεωτική εξόφληση αγορών η υπηρεσιών άνω των 1.500 ευρώ ακόμη και στους ιδιώτες

Στην πρόταση της λίστας Βαρουφάκη προτείνεται η μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ και η υποχρεωτική διεξαγωγή των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές αξίας άνω των 150 ευρώ. 
Σύμφωνα πάντα με την λίστα Βαρουφάκη, με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία η ελληνική οικονομία έχασε το 24% του ΑΕΠ το 2013. Αν και οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 500 ευρώ και οι γενικότερες συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλονται μέσω τράπεζας ή σε λογαριασμούς των Υπηρεσιών Διακίνησης Πληρωμών, το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο δεν θεωρείται πλήρως επιτυχές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ .
Ετσι θα πρέπει να υιοθετηθούν καλύτερες πρακτικές απέναντι στην Ευρώπη

Προτεινόμενα μέτρα: 

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το ERDF για να χρηματοδοτήσει και να υιοθετήσει το POS σε όλους τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς τομείς. Ο σκοπός είναι να γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεωτικά μέσω POS , ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.

• Φόροι, πρόστιμα, ή κάθε άλλο είδος πληρωμής στην Κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ δεν θα επιτρέπεται να πληρωθούν με μετρητά. Οι πληρωμές με μετρητά θα επιτρέπονται μόνο μέσω τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και στη συνέχεια θα υπάρχει εγγραφή.

• Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει μαι ομάδα 4 συμπληρωματικών μέτρων για να εκπληρώσει τους πολιτικούς του στόχους. 

Λίστα Βαρουφάκη που κατατέθηκε στο Brussels Group
use banks for over 150 euro
Event date:

Σύμφωνα με τα παραπάνω αρχικά η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2015, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για να μπορέσει να υπολογίσει το υπουργείο τα μελλοντικά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

 Η εφαρμογή του μέτρου

Στην αρχή προτείνεται απο το οικονομικό επιτελείο η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ενώ εαν το μέτρο επιτύχει το ΥΠΟΙΚ θα χρησιμοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να εγκατασταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις το σύστημα POS. Το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών POS θα εγκατασταθεί σε όλα τα σημεία πώλησης και παροχής υπηρεσιών σε όλη την χώρα ώστε να μην υπάρχει πλέον η συναλλαγή με μετρητά σε καμία συναλλαγή.

Στην λίστα το ΥΠΟΙΚ φιλοδοξεί ότι το μέτρο αυτό θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία από 200 εκατ. ευρώ έως 266 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά. 

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ