Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Επιστροφή στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015 - Νέα μέτρα 3 δισ. θέλουν οι δανειστές

13 Μαΐου 2015

Επιστροφή στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015 - Νέα μέτρα 3 δισ. θέλουν οι δανειστές

Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα

Επιστροφή στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015 - Νέα μέτρα 3 δισ. θέλουν οι δανειστές

Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
Ανοίγει η «ψαλίδα» των μέτρων με την πτώση του ΑΕΠ
Σε ύφεση 0,2% πέρασε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το μεσημέρι της Τετάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Αποφασίζει για το όριο του ELA η ΕΚΤΔΝΤ σε Αθήνα και Ευρωζώνη: νέο μνημόνιο ή κούρεμα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα, μετραυφεσηΕΛ.ΣΤΑΤ.,
14:00 Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2015 - 14:00

Ανοίγει η «ψαλίδα» των μέτρων με την πτώση του ΑΕΠ

Επιστροφή στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015 - Νέα μέτρα 3 δισ. θέλουν οι δανειστές

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,2% υποχώρησε στο α' τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα που τροφοδοτεί η μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές μετά την κυβερνητική αλλαγή σπρώχνει τη χώρα και πάλι στην ύφεση.

Σε ετήσια βάση ωστόσο το ΑΕΠ διατηρήθηκε σε ανοδική τροχιά καταγράφοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2014. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ σε όρους όγκου η αύξηση από πέρυσι ήταν οριακή, μόλις 0,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της και πιθανόν να αναθεωρηθούν αργότερα τα στοιχεία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνουν αναλυτές, έρχεται ως αποτέλεσμα του “παγώματος” των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων καθώς και της πτώσης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης την ώρα που το Δημόσιο αντλούσε κάθε διαθέσιμο ρευστό για να καλύψει δόσεις και δεσμεύσεις προς πιστωτές.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει θέσει για φέτος στόχο για ανάπτυξη κατά 1% ενώ μόλις πρόσφατα η Κομισιόν προέβη σε σημαντική υποβάθμιση των δικών της προβλέψεων για την ανάπτυξη της χώρας στο +0,5% έναντι της αρχικής εκτίμησης για +2,9%.

Για επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ πιέζουν οι δανειστές, λέει το Bloomberg

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές προκειμένου να επιτευχθεί το ελάχιστο όριο των στόχων του προϋπολογισμού που αποδέχονται οι ίδιοι, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματευτικών συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορία του Bloomberg, αλλά και δημόσια δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που επικαλείται σήμερα το πρακτορείο, ο ελάχιστος δημοσιονομικός στόχος που αποδέχονται οι πιστωτές είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.

Και αυτή η απόκλιση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και επομένως να απαιτηθούν ακόμα περισσότερο δημοσιονομικά μέτρα, όσο χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το ΑΕΠ στο α' τρίμηνο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ύφεσης.

Στις κύριες εκτιμήσεις τους οι πιστωτές, σύμφωνα με το Bloomberg, θεωρούν ότι φέτος το Δημόσιο δεν θα αντλήσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αφού η κυβέρνηση απαιτεί την αναδιαπραγμάτευση των όρων των διαγωνισμών.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ