Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Γλιτώσαμε (;) την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

17 Μαΐου 2015

Γλιτώσαμε (;) την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα

Γλιτώσαμε (;) την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Επιλεκτική χρεοκοπία, Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα, Ευρωζώνη, ευρω, Ευρώπη, IMF, ΔΝΤ,

Πώς η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα, υπήρξε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή του βράδυ προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για να του πει ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί ότι βρέθηκαν τα 650 εκατ. από τον αδρανή λογαριασμό της ΤτΕ που ανακάλυψε ο Γ. Στουρνάρας αλλά δεν υπήρχαν λεφτά για μισθούς και συντάξεις στο τέλος Μαΐου.

 Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2015 - 20:10

Γλιτώσαμε (;) την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Πώς η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Αποκαλυπτικό παρασκήνιο για τις τελευταίες δραματικές ημέρες για την ελληνική οικονομία και πώς αποφεύχθη μια χρεοκοπία την τελευταία στιγμή, δημοσιεύουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Τα ρεπορτάζ περιγράφουν πώς η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, γεγονός που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός και πώς βρέθηκαν χρήματα για να καταβληθεί και η δόση αλλά και οι μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα, υπήρξε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή του βράδυ προς τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για να του πει ότι η Ελλάδα δε θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί ότι βρέθηκαν τα 650 εκατ. από τον αδρανή λογαριασμό της ΤτΕ που ανακάλυψε ο Γ. Στουρνάρας αλλά δεν υπήρχαν λεφτά για μισθούς και συντάξεις στο τέλος Μαΐου.
Επιλεκτική χρεοκοπία, Ελλάδα - οικονομική επικαιρότητα, Ευρωζώνη, ευρω, Ευρώπη, IMF, ΔΝΤ, Τσίπρας, Στουρναρας,

Πώς η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Τράπεζα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά, του Γιάννη Στουρνάρα και διευθυντών της ΤτΕ κατέστη σαφές ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις προς τους πιστωτές.


Έτσι αποφασίστηκε να μην πληρωθεί το ΔΝΤ. Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Λιου για να τον ενημερώσει αλλά λίγες ώρες αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας ενημέρωσε ότι εξασφάλισε χρήματα για μισθούς και συντάξεις με περικοπές στις πληρωμές οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Πώς η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία


Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, υπήρξε και επιστολή στην Κ. Λαγκάρντ από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα καταβληθεί η δόση.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Μαΐου, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διαβεβαίωνε ότι «σίγουρα θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» την Τρίτη, στις 12 του μήνα.
Λίγες ώρες αργότερα, την Παρασκευή 8 Μαΐου, από το Μέγαρο Μαξίμου έφευγε επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους επικεφαλής των θεσμών (Γιουνκέρ, Λαγκάρντ, Ντράγκι), στην οποία ο πρωθυπουργός «προειδοποιούσε» ότι εάν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα άμεσα, δεν θα πλήρωνε τη δόση στο Ταμείο.

Πώς η Ελλάδα γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις και της θετικής συμβολής της Αθήνας σε αυτές, υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα καλύπτει για πολλούς μήνες τις υποχρεώσεις της, χωρίς να λάβει χρηματοδότηση από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι εγχώριες πηγές άντλησης ρευστότητας.

Τέσσερις εναλλακτικές

Στη συνέχεια, ζητούσε από τους παραλήπτες της επιστολής να δώσουν λύση στο πρόβλημα, προτείνοντας τέσσερις εναλλακτικές:


1 - Να αυξήσει η ΕΚΤ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες

2 - Να εκταμιευθεί κάποιο μέρος από τα 7,3 δισ. ευρώ των δόσεων των πιστωτών (ΔΝΤ-Ευρωζώνη)

3 - Να καταβληθούν τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ

4 - Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 1,18 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επεστράφησαν –αν και δεν έπρεπε– στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) μαζί με τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Η επιστολή του πρωθυπουργού κατέληγε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα τρόπος χρηματοδότησης από τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τη δόση των 740 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιστολή Τσίπρα προκάλεσε εκνευρισμό στους πιστωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φρόντισαν να διαμηνύσουν στην Αθήνα τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung και αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί ξαφνικά να γλιστρήσει σε πτώχευση».

Στο Eurogroup της Δευτέρας, το θέμα της Ελλάδας «ξεπετάχθηκε» με μια ενημέρωση από τους εκπροσώπους των θεσμών. Είχε, πάντως, προηγηθεί νέα διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών, το πρωί της ίδιας ημέρας, ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμών, αλλά κυρίως είχε βρεθεί η λύση, δηλαδή η κάλυψη της δόσης από το ειδικό αποθεματικό υπέρ του ΔΝΤ (SDR Holdings) που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι, η επιστολή Τσίπρα καταγράφηκε από τους πιστωτές ως «πιθανή μπλόφα», που άφησε αρνητικές εντυπώσεις και επιβάρυνε το κλίμα καχυποψίας που κυριαρχεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ενδέχεται όμως και να μην ήταν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για πληρωμή του ΔΝΤ ελήφθη οριστικά το Σάββατο, όταν επιβεβαιώθηκε ότι το Ταμείο συμφωνεί στη χρήση των SDR Holdings και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου ότι το ταμειακό κενό που απομένει μπορεί να καλυφθεί, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Χειρισμοί

Η Καθημερινή αναφέρει ότι η κυβέρνηση είχε αρχίσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον επικοινωνιακό χειρισμό της διαπραγμάτευσης, ανακαλύπτοντας εσωτερικούς εχθρούς, όπως για παράδειγμα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και διαρρέοντας πληροφορίες για τερατώδεις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε το όποιο αποτέλεσμα να φαντάζει θετικό. Έτσι, κάποια κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρεύσει ότι οι πιστωτές προτείνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Κάποια άλλα κατέβαζαν τον πήχη των απαιτήσεων των πιστωτών για το συγκεκριμένο θέμα στο 20%.
Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωνε ότι εάν εφαρμοστούν όσα ζητούν οι πιστωτές, οι συντάξεις θα συρρικνωθούν στα 300 ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι θεσμοί θέλουν να μειωθούν οι μισθοί των εφοριακών στα 700 ευρώ. Πάντως, αν και τα παραπάνω δεν ισχύουν, οι θεσμοί, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής τους, θέτουν διάφορα ζητήματα που είναι αδύνατο να τα δεχθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα να αποσύρει όλους τους νόμους που έχει ψηφίσει και αποτελούν μονομερείς ενέργειες, μεταξύ αυτών και η ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία και στα Ταμεία. Κατά πάσα πιθανότητα, όπως συνέβη και στο παρελθόν, θα τα αποδεχθούν, ζητώντας άλλα μέτρα ως αντάλλαγμα.

Η Αθήνα, ταυτόχρονα με τις απειλές και τις μπλόφες, αναπροσαρμόζει τις πάλαι ποτέ «κόκκινες γραμμές» της. 

Έτσι, στα δημοσιονομικά, παράλληλα με τα χαμηλού πολιτικού κόστους μέτρα (όπως οι υποχρεωτικές συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα, η λοταρία των αποδείξεων) ή τα αμφιλεγόμενα (όπως η νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων) έχει αποδεχθεί
  • παράταση του ΕΝΦΙΑ
  • αύξηση της έκτακτης εισφοράς, 
  • αύξηση του φόρου πολυτελείας, 
  • καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. 
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μετά το καλοκαίρι. Ο ενιαίος συντελεστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 18% με λίγες εξαιρέσεις, για να μην επιδράσει αρνητικά στα έσοδα. Οι πιστωτές θεωρούν ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, που υπολογίζουν σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Επίσης, θα ζητήσουν να υπάρξει δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων.http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ