Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Πώς να μειώσετε τη προκαταβολή φόρου στο εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2015

25 Μαΐου 2015

Πώς να μειώσετε τη προκαταβολή φόρου στο εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2015

Η υποβολή δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014, από την gsis, ξεκίνησε...
Φορολογική δήλωση 2015

Πώς να μειώσετε τη προκαταβολή φόρου στο εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2015;


Φορολογική δήλωση 2015, taxisnet.gr, gsis, μισθωτοι, ενοικια, συνταξη, ελευθεροι επαγγελματιες, εισοδηματος,
Ένα «παράθυρο» που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και επωφελές για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο νέος τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος που θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στα φετινά (2015) εκκαθαριστικά. Είναι η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
Ποιοι δικαιούνται φθηνές διακοπές με κοινωνικό τουρισμό, δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και βιβλία 
Έκπτωση φόρου 2% και αφορολόγητες αγροτικές επιδοτήσεις με τροπολογία της Βαλαβάνη 
6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε 45 μέρες; Ανακοίνωση ΟΕΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Φορολογική δήλωση 2015,  taxisnet.gr,  gsis,  μισθωτοι,  ενοικια,  συνταξη,  ελευθεροι επαγγελματιεςεισοδηματος,  ποσοστο προκαταβολης φορου
 Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2015 - 12:30

Πώς να μειώσετε τη προκαταβολή φόρου στο εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2015


Ένα «παράθυρο» που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και επωφελές για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ο νέος τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος που θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στα φετινά εκκαθαριστικά. Είναι η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά φέτος.

Για παράδειγμα, ο ελεύθερος επαγγελματίας που είδε φέτος το εισόδημά του να συρρικνώνεται δραστικά (χωρίς να ορίζεται το ποσοστό μείωσης) έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση στην εφορία για μείωση της προκαταβολής φόρου που του βεβαιώνεται με το φετινό εκκαθαριστικό. Το αίτημα ισχύει για τις δόσεις του εκκαθαριστικού που δεν έχουν ακόμη λήξει.

Στην πράξη ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να υποβάλει αίτηση μείωσης της προκαταβολής ακόμη και αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής του δήλωση και εφόσον αυτή γίνει δεκτή να μειώσει σημαντικά την προκαταβολή φόρου που του έχει βεβαιωθεί με το φετινό εκκαθαριστικό.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται για αίτημα μείωσης προκαταβολής φόρου στην εφορία

Για να ευδοκιμήσει, όμως, το αίτημα του φορολογούμενου θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι φέτος το εισόδημά του έχει πράγματι συρρικνωθεί δραστικά (π.χ. διακοπή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, συρρίκνωση του πελατολογίου κλπ). Το τελικό ποσοστό μείωσης της προκαταβολής του φόρου αποφασίζει η εφορία και χορηγείται έκπτωση φόρου.

Παράδειγμα μείωσης προκαταβολής φόρου

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. μηχανικός) είχε καθαρό εισόδημα το 2014 ύψους 10.000 ευρώ. Στο φετινό εκκαθαριστικό του βεβαιώνεται φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται με συντελεστή 26%, δηλαδή ποσό φόρου 2.600 ευρώ. Του βεβαιώνεται επίσης και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή άλλα 1.430 ευρώ. Το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώνει ο φορολογούμενος ανέρχεται σε 4.030 ευρώ.

Ο φορολογούμενος προσκομίζει στην εφορία στοιχεία που δείχνουν ότι το φετινό του εισόδημα είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με το περυσινό και παρουσιάζει τάσεις μείωσης 50%. 

Η εφορία δέχεται την αίτηση και μειώνει την προκαταβολή φόρου κατά 50%.
Χορηγεί στην συνέχεια στον φορολογούμενο έκπτωση 50% από την προκαταβολή φόρου του φετινού εκκαθαριστικού, δηλαδή “σβήνει” από το εκκαθαριστικό ποσό 715 ευρώ και ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 3.315 ευρώ αντί για 4.030 που του βεβαιώθηκε αρχικά.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ