Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει για φόρους και συντάξεις

22 Ιουνίου 2015

Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει για φόρους και συντάξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Κομισιόν: "πρόοδος" στις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
:10 Τελευταία ενημέρωση: :10

Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει για φόρους και συντάξεις

«ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει για φόρους και συντάξεις

Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει για φόρους και συντάξεις

Όπως έγραψε στο Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένα τέταρτο πριν από τις δυο τα ξημερώματα, οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, κάνοντας ωστόσο λόγο για μία διαδικασία "με εμβρυουλκό".
H εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική αφού ανοίγει το δρόμο για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση συμφωνίας. Άλλωστε, λίγες ώρες πριν Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ήδη πολύ κοντά.

Μία συνάντηση-τεστ περιμένει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες:
θα συναντηθεί στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Χθες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις που έχει δώσει η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιούν εν μέρει τους δανειστές καθώς υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν συμβιβασμών:


 • Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Προτείνεται η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά (ίσως σε ορισμένα από αυτά όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος). Είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να περάσει και από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα ήταν αιτία πολέμου η ριζική αλλαγή του καθεστώτος. Μια ανακοίνωση που ίσως έγινε προκειμένου να φανεί η αντίδραση και να κλείσει η συμφωνία μόνο για ορισμένα νησιά κι όχι για όλα.
 • Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.
 • Φαίνεται ότι προτείνονται και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ίσως και στις κύριες αλλά από ένα ποσό και πάνω.
 • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
 • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
 • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ. Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για 5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στο 1 εκατ. και τώρα στο μισό. Πρόκειται για ένα φόρο που θα γονατίσει την επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει κύμα λουκέτων ή μαζική φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.
 • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
 • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να έλθουν έσοδα φέτος ύψους τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.
 • Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για έσοδα 100 εκατ. για φέτος και για το 2016 άλλα 100 εκατ.
 • Έσοδα από τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικό στοιχηματισμο. Προϋπολογίζονται έσοδα για φέτος ύψους 35 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ για το 2016.
 • Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή του φόρου από το 10% στο 13% για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.
 • Στα σενάρια και η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 26% στο 29%

Τις δύο τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών ήταν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με πρωτοβουλία της Αθήνας ώστε το κενό αυτό να κλείσει ακόμη περισσότερο.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ