Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί ΓΓΔΕ: Ετοιμάζεται απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες

28 Αυγούστου 2015

ΓΓΔΕ: Ετοιμάζεται απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες


ΓΓΔΕ: Ετοιμάζεται απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες

Προάγγελο της εφαρμογής του μέτρου της απευθείας παρακράτησης του ΦΠΑ από τις τράπεζες αποτελεί κωδικός που προστέθηκε στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ.ΓΓΔΕ: Ετοιμάζεται απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Euro2day, ο ειδικός κωδικός 404 προβλέπει ότι θα αποδίδονται άμεσα στην Εφορία τα ποσά κάθε συναλλαγής η οποία διενεργείται με τραπεζική διαμεσολάβηση, με πλαστικό χρήμα ή επιταγές. Εξάλλου, ήδη είχε αρχίσει η «καμπάνια» για την προώθηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με παροχή κινήτρων, όπως εκπτώσεις, επιστροφές φόρου, σύνδεση με το αφορολόγητο.

Οι διατάξεις νόμου οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί δίνουν τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την απευθείας παρακράτηση του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο της  ΓΓΔΕ, Κ. Σαββαΐδου, αναφορικά με τις αλλαγές στο νέο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ, αναφέρεται ότι στη δήλωση «προστέθηκε ο κωδικός «404» «Φόρος που έχει δεσμευθεί μέσω τραπεζών» στον οποίο θα καταχωρούνται τα ποσά που παρακρατούνται από τις τράπεζες κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγών, προκειμένου να αποδοθούν στη φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4334/2015».

Ο συγκεκριμένος νόμος συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων που ψήφισε η Βουλή στις 16 Ιουλίου και αναφέρει ότι
«το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 20 του νόμου 3842/2010, και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζικής, τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο Δημόσιο, εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής».

Από το 2010, ισχύει ο περιορισμός πληρωμών μέσω τραπεζικών επιταγών, με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων, με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για κάθε συναλλαγή χονδρικής άνω των 3.000 ευρώ και κάθε συναλλαγή λιανικής άνω των 1.500 ευρώ (άσχετα αν στην πράξη τα όρια δεν τηρούνται).

Στις προθέσεις της ΓΓΔΕ, είναι πλέον να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο παρακράτησης του ΦΠΑ στην πηγή, για συναλλαγές οι οποίες περνούν μέσα από το δίκτυο των τραπεζών.

http://dev.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ