Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Τρύφων Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους εξωτερικού

4 Σεπτεμβρίου 2015

Τρύφων Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους εξωτερικού
Τρύφων Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους εξωτερικού
Σύμφωνα με το σχέδιο του Τρ. Αλεξιάδη όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν με βάση μια φορολογική κλίμακα και από τον φόρο που θα επιβάλλεται να αφαιρείται εκείνος που πληρώνεται στο εξωτερικό

Φοροδιαφυγή: Γκρίζες ζώνες στον... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Ένα φιλόδοξο αλλά τεχνικά ανεφάρμοστο σχέδιο για την επιβολή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας σε όλα τα ακίνητα των φορολογούμενωνακόμη και σ' αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό παρουσίασε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.


Τρύφων Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους εξωτερικού


Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το 2016 ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η πρόταση του κ. Αλεξιάδη

Ουσιαστικά ο κ. Αλεξιάδης προτείνει να φορολογηθούν τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό οι Έλληνες φορολογούμενοι. (σημ. !!!!) Κάτι τέτοιο, όμως, θα προϋπέθετε την οικειοθελή δήλωσή τους από τους ιδιοκτήτες τους, αφού αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τα στοιχεία αυτά καθώς δεν αποτυπώνονται ούτε στο έντυπο Ε9 ούτε στο Ε1.  • Σύμφωνα με το σχέδιο του Τρ. Αλεξιάδη όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν με βάση μια φορολογική κλίμακα και από τον φόρο που θα επιβάλλεται να αφαιρείται εκείνος που πληρώνεται στο εξωτερικό
  • Μία λύση θα ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η δυσκολία είναι μεγάλη και ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Μάλιστα, το σχέδιο του υπηρεσιακού υπουργού προβλέπει ότι στον νέο φόρο δεν θα υπάγονται μόνο τα ακίνητα που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και τα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού (σε καταθέσεις, σε γερμανικά και άλλα ξένα ομόλογα) θα υπάγονται στον νέο αυτό φόρο.

Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί φόρος περιουσίας στις χώρες στις οποίες βρίσκονται τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, το καταβληθέν ποσό θα αφαιρείται από το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα, σε εφαρμογή των ισχυουσών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η σκέψη του κ. Αλεξιάδη είναι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να φορολογηθούν με βάση μια φορολογική κλίμακα και από τον φόρο που θα επιβάλλεται να αφαιρείται εκείνος που πληρώνεται στο εξωτερικό, κάτι ωστόσο που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αφού υπάρχουν διαφορετικοί όροι φορολόγησης γι' αυτά τα προϊόντα.


http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ