Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό

15 Οκτωβρίου 2015

Το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό


Το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας και "τσεκούρι" στις συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Ένας νέος κύκλος ανατροπών στο Ασφαλιστικό αναμένεται να ανοίξει σήμερα.Το μεσημέρι παρουσιάζεται το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.


Το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό

Αυξήσεις ορίων ηλικίας και πέραν των 67 ετών, μεσοσταθμικές άμεσες περικοπές στις κύριες – επικουρικές συντάξεις 11%, διπλασιασμός εισφορών πχ στον ΟΓΑ αλλά και μακροπρόθεσμες περικοπές έως 30% λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης που προβλέπουν ήδη οι μνημονιακοί νόμοι, ακόμα και συνυπολογισμός της ατομικής περιουσίας για την διαμόρφωση της σύνταξης προκύπτουν από τις, κοινές και μη,  παραδοχές του εν λόγω πορίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα θα περιλαμβάνει τόσο κοινές παραδοχές όσο και διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Η σημαντικότερη κοινή παραδοχή δεν είναι άλλη από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών σε όλα τα ταμεία και, παράλληλα, η διοικητική ενοποίηση τους σε τρία – τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο αναλυτικά :

  • Το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της ενοποίηση του ΙΚΑ και των κλάδων σύνταξης Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ. του ΟΑΕΕ με το ΕΤΑΑ

Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης με ορισμένους στην Επιτροπή Σοφών να υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του στο ΙΚΑ και άλλους την διατήρηση της αυτοτέλειας του, παράλληλα με την εφαρμογή ενός συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα φέρει μειώσεις 5% σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εργασίας. Η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ άλλων κλάδων μισθωτών του Δημοσίου και όχι μόνο θα έφερνε μεσοσταθμικές μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ γύρω στο 11%, γεγονός που σημαίνει που σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 11% αγγίζοντας, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ακόμα και το 17-18%. Αν το όριο των 1000 ευρώ προσδιοριστεί με βάση το άθροισμα κύριας και επικουρικής, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν μειώσεις και σε κύριες συντάξεις πχ του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ που δεν ξεπερνάνε τα 700 – 800 ευρώ ευρώ. Ωστόσο οι ενιαίοι κανόνες εισφορών – παροχών θα φέρουν και αυξήσεις εισφορών που στην περίπτωση πχ του ΟΓΑ θα σημάνουν έως και το διπλασιασμό τους σταδιακά, επισημαίνουν στελέχη του Υπ. Εργασίας. Όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα δουν τις συντάξεις να πέφτουν έως και 30% σε βάθος 25ετίας λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης στο 50 -55% που προβλέπει ο νόμος 3863/2010 (έναντι του 70-75% που είναι σήμερα) τον οποίο όχι μόνο δεν αμφισβητεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, αλλά κάποια μέλη φέρονται να ζητούν και την πιο γρήγορη εφαρμογή του.

Κοινός τόπος φαίνεται πως είναι και η παροχή μιας βασικής ή εθνικής σύνταξης, η οποία θα διαμορφώνεται μεταξύ 360, όπως προβλέπει πχ ο νόμος 3863 /2010 ή ακόμα και στα 420 ευρώ, σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία του ίδιου νόμου, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ατομικό – οικογενειακό εισόδημα.


  •  Από τη σφαίρα των περικοπών δεν αναμένεται να βρεθεί εκτός και τα εφάπαξ που δίδουν τα ταμεία πρόνοιας που παρέχουν εφάπαξ. Πχ οι αναμενόμενες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου ενδέχεται να φέρει μειώσεις 5-8%. Παράλληλα, εξετάζεται η ενοποίηση των ταμείων προνοίας (πχ ΤΠΔΥ με ΤΑΠΙΤ).  • · Μεταξύ των διαφορετικών απόψεων συγκαταλέγονται εκείνες που υποστηρίζουν το υπολογισμό της σύνταξης όχι μόνο με βάση το εισόδημα, αλλά ακόμα και την περιουσία κάθε ασφαλισμένου (μοντέλο Αυστραλίας).


Στη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών συμφωνεί και ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Ειδικά στην πρώτη, δηλαδή, στην στο να καταστούν ενιαίοι οι κανόνες εισφορών– παροχών, ο Υπ. Εργασίας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σημαντικό βήμα μιας και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα προχωρήσει σε νομικοτεχνική βελτίωση παρούσας διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από την 1/9/2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3865/2010), σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας και το ύψος της σύνταξης ακόμη και αν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

"Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την απόλυτη ταυτότητα κανόνων στους συνταξιούχους του δημοσίου και του δημοσίου τομέα", ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στην αρχική διατύπωση η διάταξη περιελάμβανε "όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015". Στο εξής περιλαμβάνει και "όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014, αρκεί η συνταξιοδότησή τους να αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά".


  •  Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας, την οποία αγγίζει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital. gr πως στο στόχαστρο θα μπουν τα αποθεματικά ύψους 2 δισ. ευρώ τα οποία τα οποία διαχειρίζονται οι ΑΕΔΑΚ και η ΕΔΕΚΤ αλλά και τα ακίνητα αξίας 1,5 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Capital.gr.  •  Τέλος η χρηματοδότηση του νέου ασφαλιστικού αυτή θα προέλθει από την φορολογία σε ό,τι αφορά τη νέα βασική ή εθνική σύνταξη και τις εισφορές αναλογικά με το αναλογικό κομμάτι της. Μεταξύ της Επιτροπής Σοφών έχουν διατυπωθεί προτάσεις για εκτεταμένη συνεργασία με το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και συγκεκριμένα για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών ακόμα και στην παροχή συντάξεων.


http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ