Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και στις 716 φοροαπαλλαγές

23 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και στις 716 φοροαπαλλαγέςΑλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και στις 716 φοροαπαλλαγές

Νέο τοπίο στην φορολογία με το νέο φορολογικό

Για το νέο φορολογικό το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, από 5% έως και 50%. 

Αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και στις 716 φοροαπαλλαγές

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το νέο όριο του αφορολόγητου ορίου, αφού υπάρχουν προτάσεις για μείωσή του στο ύψος του ορίου της φτώχειας, αλλά και διατήρησής του στις 9.500 ευρώ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα «χτίζεται» μόνο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Tο 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει, βάσει των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Η εν λόγω κίνηση, πάντως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αφού οι συντελεστές θα είναι υψηλοί, λόγος για τον οποίο αναζητούνται τρόποι, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, να επιβαρυνθούν οι υψηλότερες εισοδηματικά τάξεις. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο το όριο πάνω από το οποίο κάποιος φορολογούμενος θα θεωρείται ότι ανήκει στους «έχοντες».

Το 2016 αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20%, ενώ από το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί περαιτέρω στο 26%. Λόγω των αντιδράσεων πάντως που προκαλούν οι συγκεκριμένες αλλαγές στον αγροτικό κόσμο της χώρας, η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ή διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.


Οι φοροαπαλλαγές που εξετάζονται

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι 716 φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και έχουν κόστος στον προυπολογισμό περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε προκύπτει και από το κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει «μαχαίρι» στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θα δεσμευτεί για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτές θα εγκριθούν από τους δανειστές. Επισημαίνεται ότι με βάση τον τόμο των φοροαπαλλαγών που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, αυτές που έχουν απομείνει είναι οι εξής:


  • 123 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν ακόμη τα φυσικά πρόσωπα και αφορούν ιατρικές δαπάνες, δωρεές κ.λπ. και κοστίζουν περίπου 275,29 εκατ. ευρώ. 
Ειδικότερα για τις ιατρικές δαπάνες, που «επιβαρύνουν» 85,2 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό, εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο αυτές που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ και γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
  • 109 φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα και ανέρχονται στο ποσό των 13,75 εκατ. ευρώ.
  • 19 φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ με «κόστος» 426,24 εκατ. ευρώ.
  • 79 φοροαπαλλαγές που ισχύουν στον ΦΠΑ και κοστίζουν 1,26 δισ. ευρώ.
  • Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους ΕΦΚ και υπολογίζονται στα 972,4 εκατ. ευρώ.


back to top

http://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ