Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Eurogroup : Διορία έως το τέλος της εβδομάδας

10 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup : Διορία έως το τέλος της εβδομάδας

Eurogroup                                                 Σήμερα 6/8, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών θα εστιάσουν στα «κόκκινα» δάνεια

Eurogroup : Διορία έως το τέλος της εβδομάδας

Λίγες ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα έδωσαν οι Θεσμοί

Διορία έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, για να κλείσει όχι μόνο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα-«αγκάθια» που συνδέονται με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των τραπεζών, οι οποίες θα επιτρέψουν την εκταμίευση ποσού έως 10 δισ. ευρώ.


Eurogroup : Διορία έως το τέλος της εβδομάδας

Το σύνολο των μέτρων αυτών θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε το EuroWorkingGroup να συνεδριάσει -το αργότερο- στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να εξετάσει αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις για την αποδέσμευση των 10+2 δισ. ευρώ.


«Για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προορίζονται μέχρι και 10 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μπορεί να μεταφερθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον πληρούνται οι συμφωνηθέντες όροι», τονίζεται στο ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup.

Λίγες ημέρες προθεσμία στην Ελλάδα έδωσαν οι Θεσμοί

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προχωρά ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά πρέπει αυτή την εβδομάδα να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα». Όπως είπε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην διοίκηση των τραπεζών και στα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξει μια συνεδρίαση του EuroWorking Group στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μια συνεδρίαση του ΔΣ του ESM (υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Για τις εκκρεμότητες αυτές ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός κ. Τσακαλώτος έδωσε υποσχέσεις ότι θα κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά.

Π. Μοσκοβισί

Θετικό κλίμα μετέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως το 80% των προαπαιτούμενων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει ένα 20% στο οποίο η διαβούλευση είναι σε θετική κατεύθυνση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να κάνουν «σημαντική προσπάθεια» για να λυθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα. «Είμαστε σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επεσήμανε και εκείνος το θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ρίξουν χρήματα στην αγορά». Αναφορικά με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, είπε πως γίνεται ακόμη «έντονη συζήτηση» και επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία αφενός θα προστατεύει του πλέον ευάλωτους πολίτες, που είναι προτεραιότητα όλης της ευρωζώνης αφετέρου δεν θα δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους να εκμεταλλεύονται το πλέγμα προστασίας για την κοινωνική συνοχή.

Κλ. Ρέγκλινκ

Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες προκειμένου να εκταμιευθούν τα νέα ποσά, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο αρνητικά από ότι αναμενόταν και συνεπώς το πρόγραμμα του ESM είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες. Το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και εν τέλει θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, πρόσθεσε. Όπως πρόσθεσε, τα 10 δισ. ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, σημείωσε.

Ευκ . Τσακαλώτος

Ο χρόνος στην Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερος καθώς τα πράγματα βελτιώνονται και έρχονται μπροστά θέματα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Όπως είπε «είμαστε λίγο πιεσμένοι γιατί η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο περιμέναμε και υπό αυτή την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα».

Σημείωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τρίγωνο που αποτελούν ανακεφαλαιοποίηση-διακυβέρνηση τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα έχουμε καλά νέα έως την ερχόμενη Δευτέρα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται πως οι εξελίξεις μετά το Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Εξοδος στις αγορές

Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τους F.T. «Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές» τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times που αναφέρουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επανασυνδεθεί με τις διεθνείς αγορές.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές τον περασμένο Ιούλιο και τώρα η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια επιστροφή στις αγορές, που θα μπορούσε να έρθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016. Πηγή που επικαλούνται οι FT αναφέρει ότι η επιστροφή στις αγορές «εξαρτάται από μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, πλην όμως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις».
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ