Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Νέα σύννεφα πάνω από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

9 Δεκεμβρίου 2015

Νέα σύννεφα πάνω από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας


:26 Τελευταία ενημέρωση: :26

Νέα σύννεφα πάνω από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Γιατί το Μαξίμου δεν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Νέα σύννεφα πάνω από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τον προσεχή Μάρτιο που λήγει το υπάρχον πρόγραμμα του Ταμείου.


Στη δήλωση Τσίπρα έσπευσε να απαντήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», χρησιμοποιώντας μάλιστα μια γερμανική παροιμία για τη στάμνα που πάει πολλές φορές στο πηγάδι κινδυνεύοντας να σπάσει.

Η παροιμία που χρησιμοποίησε ο κ. Σόιμπλε προκάλεσε νέα, ειρωνική αυτή τη φορά, δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε προσέχει τη στάμνα. Βέβαια η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε στον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ότι «αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Το σκηνικό έντασης με τον κ. Σόιμπλε είχε στηθεί από το προχθεσινό δημοσίευμα της Die Welt που μιλούσε για «ανύπαρκτη κυβέρνηση στην Αθήνα» και που εξόργισε το Μαξίμου το οποίο φωτογράφισε επί της ουσίας το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Κίνηση που δεν άρεσε στον κ. Σόιμπλε ο οποίος χθες μίλησε για κριτική που γίνεται επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και την οποία όπως είπε «ο Τσίπρας θεωρεί απαράδεκτη».

Πέρα όμως από την κόντρα κυβέρνησης - Σόιμπλε που αρχίζει να λαμβάνει και προσωπικές πλέον διαστάσεις η προχθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα στο ΔΝΤ ούτε τυχαία είναι ούτε άνευ λόγου. Η επαναφορά θεμάτων που για το Μαξίμου είναι casus belli όπως οι ομαδικές απολύσεις ή ακόμη και η μείωση των συντάξεων στο ύψος του κατώτατου μισθού, από την εκπρόσωπο του Ταμείου στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, έκανε τη ζυγαριά μέτρων – χρέους να γύρει προς τη μεριά των πρώτων ειδικά από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες δεν συζητούν «κούρεμα» τους χρέους αλλά απομείωση κι αυτό μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων το Μαξίμου πίσω από την εμμονή του ΔΝΤ σε πολύ σκληρές απαιτήσεις και την επιμονή του κ. Σόιμπλε να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα «αρχίζει και διαβλέπει τον κίνδυνο επαναφοράς του Grexit από τους γνωστούς κύκλους».
Δευτερευόντως, και όσο πλησιάζει η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων στη Βουλή αλλά και οι κρίσιμες ημερομηνίες για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας «πουσάρει» την κοινοβουλευτική του ομάδα επικαλούμενος, για μια ακόμη φορά, τους «σκληρούς» του Βερολίνου και τον κίνδυνο του Grexit.

Την ίδια βέβαια ώρα οΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το χθεσινό Ecofin δήλωσε ότι «απαιτείται ολοένα και λιγότερος χρόνος για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο εκλαμβάνω ως καλό σημάδι», προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «είναι σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε αυτούς τους τελευταίους μήνες».
http://www.naftemporiki.gr

Τελευταία άρθρα
Υπουργείο Οικονομικών: πότε γίνεται αυτόματος συμψηφισμός για οφειλές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ