Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Το παρασκήνιο στην αγοραπωλησίας της Eurobank

4 Ιανουαρίου 2016

Το παρασκήνιο στην αγοραπωλησίας της Eurobank


:09 Τελευταία ενημέρωση: 04:09

Το παρασκήνιο στη αγοραπωλησίας της Eurobank

Πρεμιέρα με sell off στις νέες τραπεζικές μετοχές

Το παρασκήνιο στη αγοραπωλησίας της Eurobank

Μετά τα σκάνδαλα του ΤΧΣ, ο Λάτσης βόλεψε στην εταιρεία του την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου – Τυχαίο;

Τελικά σε αυτή τη χώρα κανείς δεν πάει χαμένος. Ειδικά όταν από κρατικές θέσεις έχει βοηθήσει μεγαλόσχημους επιχειρηματίες να κάνουν τις δουλειές τους να φαίνονται «παστρικιές».

Το παρασκήνιο στη αγοραπωλησίας της Eurobank

Άραγε δεν παραξενεύει κανέναν ότι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου (δείτε περισσότερα για την Σακελλαρίου), που μετά την απομάκρυνσή της από το ΤΧΣ ήταν σε αναζήτηση εργασίας, εντάχθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο στελεχικό δυναμικό του ομίλου Λάτση.

Βεβαίως δεν είναι καθόλου μεμπτόν να αναζητεί κάποιος εργασία.

Ωστόσο τα πεπραγμένα της κυρίας Αναστασίας στο ΤΧΣ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη eurobank, δημιουργούν εύλογους… συνειρμούς στους παροικούντες την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά.

Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την… αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά – με αποκορύφωμα τη στήριξή της όταν τον Ιανουάριο του 2014 η Δικαιοσύνη αποκάλυψε το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο είχε εμπλοκή.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το 2013, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος των τραπεζών, διαχειρίστηκε τη συγχώνευση Εθνικής – Εurobank, που όμως δεν έγινε ποτέ λόγω των αντιρρήσεων της τρόικας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Το «προξενιό» είχε στόχο την απεμπλοκή του μεγαλομετόχου της eurobank, Σπύρου Λάτση, ο οποίος, όλως τυχαίως, μεταπήδησε στην Εθνική (με ανταλλαγή μετοχών των δύο τραπεζών) χωρίς να πληρώσει ως μεγαλομέτοχος τα… σπασμένα της Εurobank, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η μη τέλεση του «γάμου» ωστόσο δεν ανέτρεψε την ανταλλαγή μετοχών, καθώς -όπως είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής- «ό,τι έγινε έγινε και δεν γυρίζει πίσω».

Έτσι, η eurobank απογυμνώθηκε από ιδιώτες μετόχους, ο Σπ. Λάτσης ήταν πλέον μέτοχος μειοψηφίας στην Εθνική και το ΤΧΣ κάλυψε το 2013 το σύνολο της αύξησης του κεφαλαίου της, η οποία διενεργήθηκε στο 1,54 ευρώ ανά μετοχή, εισφέροντας ομόλογα EFSF εύλογης αξίας 5,7 δισ. ευρώ και αποκτώντας το 95,23% του μετοχικού κεφαλαίου.


Οι «σχέσεις στοργής» όμως συνεχίστηκαν. Τον Μάρτιο του 2014, το ΤΧΣ, δηλαδή η Αν. Σακελλαρίου, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank.

Τότε, η Αν. Σακελλαρίου, επικαλούμενη ότι δεν είχε ψηφιστεί ακόμα ο σχετικός νόμος, είχε «παγώσει» τη διαδικασία, καθώς το ΤΧΣ επεξεργαζόταν «τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για τη Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» όπως είχε δηλώσει.

Για το… μάρμαρο, που ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικά χαμηλότερη τιμή της μετοχής από αυτή που είχε πληρώσει έναν χρόνο πριν το ΤΧΣ, κουβέντα δεν έγινε.

Αλλά εκεί ήταν και η ουσία. Η Αν. Σακελλαρίου ήθελε να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ ώστε να έχει «ασυλία» έναντι ενδεχόμενης νομικής προσφυγής, όπως και έγινε.

Παράλληλα ο νόμος έδινε πλέον τη δυνατότητα διάθεσης της νέας μετοχής στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερη τιμή εκείνης προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο (δηλαδή το 1,54 ευρώ της ΑΜΚ του 2013) ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής (κοντά στα 0,40 ευρώ).

Πιο απλά, το 2013 το ΤΧΣ αγόρασε το 93,55% της Εurobank έναντι 7 δισ. ευρώ (μαζί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις Νέου Τ.Τ. και Νέας Proton) και στις 29 Απριλίου 2014 παραχώρησε το 66% σε ιδιώτες έναντι 2,864 δισ. ευρώ, χωρίς δικαιώματα προτίμησης σε υφιστάμενους μετόχους, με τιμή διάθεσης 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

Σε πολύ απλά ελληνικά η «σιδηρά κυρία Τασία» συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτροπή του ναυαγίου, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά την τράπεζα, αφού δεν της επέτρεψε να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ωστόσο έγινε μερικούς μήνες αργότερα επί νέας διοικήσεως που ορίστηκε από την ίδια, αυτής του Χρήστου Μεγάλου, με τον οποίο είχε συνεργαστεί παλαιότερα στην Credit Suisse!

Κι αυτό τυχαίο;

Και βέβαια, μετά από όλα τα παραπάνω ο Πίπης πήρε την Τασία στη μεγάλη οικογένεια του Latsis Foundation.

Sete family office ή μήπως όχι;

Σα να λέμε Chief Investment Officer.

Έτσι δεν είναι Πίπη;

Τι ακριβώς κάνει η κυρία Αναστασία;

Μα αγοράζει χαρτιά για τον Spiros και του κλείνει τα ραντεβού με τους τραπεζίτες.

Που είναι το γραφείο της;

Xenias street, 14562 Kifissia

Μην γράψουμε κι άλλα... αυτά φτάνουν.

Πηγή: Με πληροφορίες από efsyn.gr, http://www.newsbomb.gr/

Δεν θέτει βέτο η τρόικα στη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank

www.nexusmanagementconsultants.gr/.../Komision-Den-8etei-beto-h-tro...
5 Απρ 2013 - Κομισιόν: Δεν θέτει βέτο η τρόικα στη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank ... Η τρόικα δεν έχει θέσει βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με ... 

To deal Εθνικής - Eurobank - Λογιστικό γραφείο - NEXUS ...

www.nexusmanagementconsultants.gr/2012/.../deal-ethnikhs-eurobank.h...
8 Οκτ 2012 -  ... 58 μετοχές της Εθνικής για κάθε 100 της Eurobank ... θεωρεί ότι, «το πρόβλημα του deal θα είναι η λειτουργική συγχώνευση. ... 

Ηχηρή δημόσια απάντηση του oμίλου Λάτση για Eurobank ...

www.euro2day.gr/.../hhhrh-dhmosia-apanthsh-toy-omiloy-latsh-gia.html
19 Μαρ 2014 - ... ακύρωση της συνένωσης Εθνικής-Eurobank, ο όμιλος Λάτση απαντά ... Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν στο Euro2day.gr ότι «εφεξής όποιος θέλει ... της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό την εν συνεχεία συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Eurobank: «Τέλος στα σενάρια συγχώνευσης με την Εθνική ...

www.kathimerini.gr/.../eurobank-telos-sta-senaria-sygxwneyshs-me-thn-...
28 Ιουν 2013 - Eurobank: «Τέλος στα σενάρια συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα» ... «Στόχος όλων μας είναι η Eurobank να συμμετέχει αυτόνομα και δυναμικά, .... Με την περιήγησή σας στο kathimerini.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.

Όμιλος Λάτσης: Η μη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank ...

news247.gr/.../omilos-latshs-h-mh-sygxwneysh-ethnikhs-eurobank-odhg...
20 Μαρ 2014 - Σε μακροσκελή ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι: η οικογένεια Λάτση απώλεσε το σύνολο της επένδυσής της στην Eurobank ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ