Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί ΙΚΑ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης»

29 Φεβρουαρίου 2016

ΙΚΑ, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης»

ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΚΕΑΟ στο πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης»


ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, υπουργειο εργασιας ηλεκτρονικη οαεδ, Κατρούγκαλος
:25 Τελ.ενημέρωση: :25
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Όλες οι αλλαγές στη φορολογική δήλωση, το νέο έντυπο Ε1 2016 οικονομικού έτους

ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΚΕΑΟ στο πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης»

Σε ενιαίο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΚΕΑΟ μπήκαν οι μισθοί, τα ωράρια, οι εισφορές και οι οφειλές όλων των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΚΕΑΟ) στο πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης»


Το πληροφοριακό σύστημα της «Εργάνης» - που απεικονίζει σε ημερήσια βάση τα στοιχεία απασχόλησης και αμοιβής 1.673.732 εργαζομένων στις 222.281 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα- «άνοιξε» για τους ελεγκτές του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ. Δίνοντας, όπως δηλώνει στην «Ημερησία» ο διοικητής του ΙΚΑ Διον. Καλαματιανός, τη δυνατότητα «άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης και διασταύρωσης, σε πραγματικό χρόνο, όλων των πληροφοριών και να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη και η μαύρη εργασία που στερούν έσοδα 4-5 δισ. τον χρόνο».

Οι διασταυρώσεις

Η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων θα επιτρέψει να γίνονται επιτόπιοι στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις «υψηλής παραβατικότητας» ή όσες είναι ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή απασχόληση ανασφάλιστων. Αμεσα θα μπορεί να διαπιστωθεί αν ο εργαζόμενος απασχολείται την ημέρα και για τις ώρες που έχει «δηλωθεί» όπως και αν έχει «δηλωθεί». Θα ελέγχονται, ακόμη:

Σε ηλεκτρονικό «δίχτυ» μισθοί, ωράρια, εισφορές και οφειλές

Επιχειρήσεις που υποβάλλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) χωρίς να καταβάλουν εισφορές αλλά και αν οι ΑΠΔ ανταποκρίνονται σε ό,τι δηλώνεται (όπως το ύψος του μισθού και τα ασφάλιστρα που αναλογούν, το είδος της απασχόλησης και το «πακέτο» κάλυψης) καθώς διαπιστώνονται αποκλίσεις με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα.
Τα στοιχεία των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι των εταιρειών και ο αριθμός των απασχολουμένων, με ονοματεπώνυμο και ανά ειδικότητα (έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εικονικών επιχειρήσεων όπως και ειδικότητες απασχολουμένων που είναι άσχετες με τις δραστηριότητες, π.χ. επιχείρηση καθαρισμού με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και... νηπιαγωγούς).
Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Μολονότι το ΚΕΑΟ έχει αναστείλει, μέσω διασταυρώσεων που έχει κάνει, τη δυνατότητα υποβολής Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε 395 επιχειρήσεις, η πρόσβαση στα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» θα διευκολύνει τον άμεσο εντοπισμό ακόμη περισσότερων.

Σε ηλεκτρονικό «δίχτυ» μισθοί, ωράρια, εισφορές και οφειλές

Γ. Κατρούγκαλος: «Το πρώτο βήμα»

«Η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα εξασφαλίσει νέους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα σε μια χρονική στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δηλώνει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος. «Ενα από τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αφού από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει ενιαίος μηχανισμός είσπραξης των εισφορών και των φόρων. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η οριζόντια λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων τραπεζών δεδομένων του υπουργείου Εργασίας για κοινή χρήση από το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ», καταλήγει.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ