Φορολογικός σχεδιασμός και έγκαιρη πληροφόρηση στην Διοίκηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γραμματειακής υποστήριξης εξ αποστάσεως, Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης. Τηλέφωνο 210-9015539 Λογιστικό γραφείο - NEXUS management consultants - Φοροτεχνικοί Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα

17 Οκτωβρίου 2016

Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα 


Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα 

Το ΔΝΤ επιμένει να ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα και αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνουν οι στόχοι του μνημονίου ως έχουν, τότε πρέπει να δει πραγματικά ριζικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.


Το ΔΝΤ ζητεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα 

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, «μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο, αλλά θα πρέπει τα νούμερα να βγάζουν νόημα και μεσοπρόθεσμα θέλουμε να δούμε μεταρρυθμίσεις που να δικαιολογούν έναν τέτοιο στόχο». Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν εστίασε στο ασφαλιστικό και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς, όπως τόνισε, το 60% των νοικοκυριών εμπίπτει στο αφορολόγητο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό αντιμετώπισαν μόλις το ένα δέκατο του ετήσιου ελλείμματος του ασφαλιστικού συστήματος.

Απαντώντας αν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός του διεθνούς οργανισμού για την Ελλαδα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση ότι βασικό συστατικό ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».
Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει στείλει επιστολή στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας, αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις» και περιορίστηκε να πει ότι δεν συζητούν με επιστολές. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το προσωπικό του ΔΝΤ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, οι οποίες αντανακλούν την ανησυχία του για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και αν μπορεί να εκσυγχρονισθεί, όπως εκτιμά ότι χρειάζεται για την προστασία των πιο αδυνάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι ακόμη και με τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ που ζητεί το ΔΝΤ , το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται απαραίτητα «κούρεμα», αλλά πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση. «Πρέπει να συζητήσουμε τι θα είναι αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος άφησε ανοιχτή τη διάρκεια ενός νέου πιθανού προγράμματος της Ελλάδος με το ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εμπλέκεται πλήρως και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτό, όπως είχε προαναγγείλει και η κ. Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Αθήνα σε δέκα ημέρες για την επόμενη αξιολόγηση.

Το ΔΝΤ  θα ζητήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αν οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμείνουν ως έχουν. Όπως διευκρίνισε μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν να βασίσουν το πρόγραμμα σε 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα ή κάτι που να είναι κοντά σε αυτό, δεν θα ζητήσουμε περισσότερα μέτρα, νέες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις κ.ο.κ. Πιστεύουμε βέβαια ότι πρέπει να το κάνετε, διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρετε να εκσυγχρονίσετε το σύστημα, αυτό είναι ίσως ένα πρόβλημα του προγράμματος, αλλά θα συμφωνήσουμε με αυτό. Αν όμως δεν αλλάξει ο στόχος, τότε χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, ερωτήσεις ή παρατηρήσεις εδώ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ